Yiyin, için, fakat israf etmeyin!

Yiyin, için, fakat israf etmeyin!

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, bir yılda çöpe atılan ekmeğin, 542 bin ton buğdaydan yapıldığını söyledi. Sümer ekmek israfının korkutucu boyutlara çıktığını belirterek Kırıkkale’de 2 yılda üretilen buğdaydan yapılan ekmeğin 1 yılda çöpe gittiğini söyledi.

"İki Yılda Üretilen Buğday, Bir Yılda Çöpe Gidiyor"
Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, bir yılda çöpe atılan ekmeğin, 542 bin ton buğdaydan yapıldığını söyledi. Sümer ekmek israfının korkutucu boyutlara çıktığını belirterek Kırıkkale’de 2 yılda üretilen buğdaydan yapılan ekmeğin 1 yılda çöpe gittiğini söyledi.

2 Yılda 542 Ton Buğday Üretiliyor

Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, bir yılda çöpe atılan ekmeğin, 542 bin ton buğdaydan yapıldığını belirterek, "Bu miktarda Kırıkkale`de 2 yılda üretiliyor" dedi. Sümer, Ticaret Borsası`nda düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda Türkiye`de israfın artmasının sivil toplum örgütlerini de harekete geçirdiğini belirterek, "Bir yılda çöpe atılan ekmek, 542 bin ton buğdaydan yapılıyor. Bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar lira. Bu parayla aylık 275 liradan 5,5 milyon öğrenciye burs verilebilir. Dinimiz de israfı yasaklamıştır. Ülke olarak israfın önüne geçmeliyiz." Dedi.

İsrafı Önlemenin Yöntemleri Var

Sümer, israfın önlenmesi için alınması gereken tedbirler konusunda ise  "Hazır maya kullanıldığında ekmek iki gün içerisinde küflenmektedir. Oysa tabi maya ile yapılan ekmek uzun süre küflenmeden kalabilmektedir. Büyük ekmek imalatı yerine gobit türü ekmek üretilmeli. Bu tür ekmekler lokantalarda, tatil kampları, kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılarak israfın önlenmesine katkı sunulmalıdır. İsrafın önlenmesi için aileden başlayıp okullarda öğrencilere eğitim verilmeli. Fırınlar ihtiyaç fazlası ekmek üretiminden uzak durmalı. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, bayatlayan ekmekler öğütülüp, çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalı. Diye konuştu. Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer “İnsanlık tarihine eşit bir serüveni olan ekmek, insanlığın en ortak besin maddelerinin başında yer almaktadır. Ülkemizin bir tahıl ülkesi olması, yılardır süregelen beslenme alışkanlıkları ve sosyal-ekonomik yapısı nedeniyle ekmeğin beslenmemizdeki önemi daha da fazladır” dedi. 
Ticaret Borsası Toplantı salonunda Basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Sümer Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre; Türkiye`de temel besin, ekmek ve diğer tahıl ürünleridir ve günlük enerjinin ortalama yüzde 44`ü sadece ekmekten, yüzde 58`i ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanmakta olduğunu ifade etti Sümer, “Tahıla dayalı beslenmenin hakim olduğu ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretilmekte, üretilen ekmeğin yaklaşık 40 milyar adeti tüketilmekte 4 milyar adeti ise israf edilmektedir. İsraf edilen ekmek ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar kayba uğratmaktadır.  Dünyada açlıktan bir yılda 10 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Çöpe atılan ekmeğin bir yıldaki buğday olarak karşılığı 542 bin ton olup, Kırıkkale ilimizin 2 yıllık buğday üretimine denk gelmektedir. Yine yapılan bu araştırmada bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar ekmeğin parasal değeri 1.5 milyar TL’dir yani eski parayla değeri 1.5 katrilyondur. Bu 1.5 milyar ile her ay 275 TL burs alan öğrencilerimizden yaklaşık 6 milyonuna burs verilebilir” diye konuştu.

Dinimizde israfı yasaklamıştır. İsrafın kötülüğünü göstermek için, Allahü teâlâ Kur’an-ı Kerim’de buyuruyor ki “Yiyin, için, fakat israf etmeyin! Allahü teâlâ israf edenleri elbette sevmez. (Araf 31). Kırıkkale olarak bizler israfın önüne geçmesi gerektiğini belirten belirten Sümer,”  Ekmekte Maya önemli bir unsur. Hazır maya kullanıldığında ekmek iki gün içerisinde küflenmektedir. Oysa tabi maya ile yapılan ekmek uzun süre küflenmeden kalabilmektedir. Büyük ekmek imalatı yerine, gobit türü ekmek imalatı yapılmalıdır. Bu tür ekmekler lokantalarda, tatil kampları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında kullanılarak israfın önlenmesine katkı sunmalıdır.  İsrafın önlenmesi aileden başlayıp okullarda da eğitim olarak öğrencilere eğitimler verilmelidir” şeklinde konuştu 

Sümer son olarak ise “Fırınlar ihtiyaç fazlası ekmek üretiminden uzak durmalıdır. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalıdır. Toplu tüketim yerleri olan; hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ‘ekmek israfı önleme planları’ oluşturulması ve hayata geçirilmesi, Raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmesi” dedi.