Anahtar Kelimeler:

Hiçbir Yararı Yok!

Hiçbir Yararı Yok!

 Sahtekârlık!

Tasarruf Sağlamıyor!

Elektrikte tasarruf yaptırdığı iddia edilen cihazlar yeniden ortaya çıktı. Elektrik faturalarına yapılan zamların ardından özellikle internet ve tele marketing yöntemiyle yeniden pazarlanmaya başlandı. Ancak uzmanlar, tüketicileri bu cihazlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor…

Cihazlar İçin Uyarı

Çünkü bu cihazlar elektrik faturalarında tasarruf sağlamak bir yana fatura tutarını da artırıyor. Bu cihazların satışının önlenmesi için Reklam Kurulu veSanayi ve Ticaret Bakanlığı’na da başvuruda da bulunan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bu konuda henüz bir karar alınmadığı ve bu cihazların serbestçe satıldığından şikayetçi. Vatandaşların bilgilendirilmediğini belirten EMO yetkilileri, faturaları azalttığını iddia eden aletleri laboratuvar ortamında incelettirip bir rapor halinde ilgili tüm birimlere sunduklarını söylediler.

Rapor Hazırlandı

EMO’nun hazırladığı rapora göre bu tür cihazları satanlar kompanzasyon yaptığını iddia ediyor. Kompanzasyon, elektrik akımının iş görmeyen gücü yani körgüç olarak tanımlanan ‘reaktif enerji’nin sisteme geri verilerek, toplam elektrik üretiminde yaratacağı gereksiz artış etkisini önleme işlemine verilen isim. Ancak mevzuata göre  mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 kW’a kadar olan abonelere’ reaktif enerji tarifesi uygulanmıyor. Yani bu cihazlar meskenlerde herhangi bir işe yaramıyor. Raporda elektrik tasarruf cihazı adı altında satışa sunulan bu tür aletlerin zaten kayda girmeyen bu reaktif enerjiye yönelik küçük kompanzasyon aletleri olduğuna vurgu yapılarak tüketiciler uyarılıyor.

Fiyatları Da Yüksek

Herhangi bir arama motoruna ‘elektrik tasarruf cihazı’ yazdığınızda karşınıza yüzlerce tasarruf cihazı satan internet sitesi çıkıyor. Hepsi de son yapılan elektrik zammının büyük puntolarla aktaran haberlere yer veriyor. Cihazın özellikleri çeşitli videolar eşliğinde anlatılıyor. Farklı marka, biçim ve büyüklükteki cihazların fiyatları da büyük değişiklik gösteriyor. 35 TL’den başlayan fiyatlar 125-130 bin TL’ye kadar çıkıyor.

 



  • Çarşamba 20.2 ° / 8.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21.1 ° / 10.9 ° Güneşli