Alo 190 Fetva Hattı’nı
Arayanlara Anında Cevap
Kimler Neler Soruyor?
Alo 190 Fetva Hattı diğer illerde olduğu gibi Kırıkkale`de de son zamanlarda daha fazla aranmaya başlandığı belirtildi.
Alo Fetva Hattı
Kırıkkale Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı ve aynı zamanda Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu Koordinatörü Fatıma Zeynep Belen, vatandaşların son zamanlarda Alo 190 Fetva Hattını daha çok tercih ettiklerini ve her ay yaklaşık olarak 250 sorunun geldiğini, soruların uzman kişilerce kısa sürede çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Din Hizmetleri Uzmanı Belen, "Kulağımız ağrıdığında diş doktoruna gitmiyorsak, böbreğimiz ağrıdığında sinir doktoruna gitmeyip uzmanına gidiyorsak, din konusu da çok önemli. İlahiyat bilimi, din konusu da uzmanlık gerektiren bir alan olması nedeniyle dini sorulara hassasiyetle yaklaşmamız ve mutlaka vatandaşlarımızın dini konulardaki sorunlarına uzman kişiler tarafından danışmanlık hizmeti verilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Rehberlik Ediliyor
Aile İrşat ve Rehberlik Hizmetleri olarak amaçlarının, toplumun aile hakkında dini açıdan doğru bilgilendirilmesini sağlamak, aile yapısının korunmasına katkıda bulunmak, özellikle aile ve aile bireyleri ile ilgili dini içerikli soru ve sorunlarının çözümüne katkı sağlamak ve gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak olduğunu dile getiren Belen, "Kırıkkale Müftülüğü olarak Aile İrşat ve Rehberlik Büromuza her yaş grubundan daha çok dini konularda soru ve danışmanlık ihtiyacı olan bireyler ve aileler başvurmakta. Bizler, soruların fetva boyutları varsa cevaplandırıyoruz. Başka kurumlara sevk durumu varsa kurumlarla işbirliği yapılarak gerekli yönlendirmeleri de yapıyoruz. Burada vatandaşlarla sadece kısa cevaplar şeklinde değil, yaşadıkları sorunlara giden yollar, sebepler, sosyal durum ve daha birçok konuda derinlemesine bir inceleme ve araştırma yapıyoruz. Bu sayede bireyleri daha çok tanıma fırsatımız oluyor." dedi.
Neler Soruluyor?
Özellikle ailelerden boşanıp tekrar yuvalarını kurmak için gelenler olduğunu kaydeden Belen, "Ayrılanların tekrar nikah yapabilir miyiz? şeklinde çözüm arayışları sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan. Aile içi sorunlar yaşayan ailelerimiz, bu sorunların manevi boyutları konusunda bizlere başvuruyorlar. Ayrılan eşler üzerinde gerekli sorumlulukları detaylı olarak izah ediyoruz. Eşlerin hangi konularda hata yaptıkları konularında taraflarla ilgili olarak eğitim faaliyetlerimiz oluyor. Dini manevi danışmanlık konusunda hatalarıyla yüzleşen çiftlerden kayde değer sonuçlar almaktayız." ifadelerini kullandı.
Şiddet Olayları
Günlük hayatta yaşadığımız ve son günlerde bazı kurumlarda gündeme gelen şiddet olaylarının kendilerini oldukça üzdüğünü anlatan Fatıma Zeynep Belen, "Bu konuda Peygamberimizin hayatı bizim için rehberdir. Peygamberimizin yakınında olanlar O`nun konuşurken dahi sesini yükseltmediğini ifade ediyorlar. O, hiç kimseyi incitmemişse ve dağlar taşlar bile ona selam vermişse, sevgi ve merhametle etrafındakilere davranmışsa bize düşen görev onun hayatını örnek almak ve bir yaşam tarzı haline getirmektir. Elimizle dilimizle her konuda şiddetten kaçınmamız gerekir. Çünkü ahirette bir bir yüzleşme ve bir bir hesap var. Şiddeti, canlıya, cansıza ve eşyaya dahi uygulamak hoş bir davranış değildir ve kul hakkıdır." diye konuştu.
Birebir Görüşülüyor
Aile İrşat ve Rehberlik Hizmetleri kapsamında yapılan çalışmaların oldukça verimli geçtiğini kaydeden Din Hizmetleri Uzmanı Belen, vatandaşların problem yaşadıkları her türlü dini konularda her zaman için bilgi alabileceklerini, müftülük olarak hem bayan, hem de erkekler için uzmanlarla birebir görüşmelerin yapılabileceğini sözlerine ekledi.