Kırıkkale Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, halen yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri tebliği, kırmızı et ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretimine izin vermekte iken yeni tebliğ ile kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün üretilemeyeceğini, ancak kırmızı etleri ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebileceğini bildirdi.
AÇIKLAMADA BULUNDU
Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri tebliğinin 5 Mart`tan itibaren yürürlüğe gireceğini belirterek, Bakanlık tarafından, sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarının önüne geçmek için hazırlanan ve 5 Aralık 2012 Tarih ve 28488 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri tebliğinin 5 Mart`tan itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti. Halen yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri tebliğinin, kırmızı et ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretimine izin vermekte iken yeni Tebliğ ile kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün üretilemeyeceğini ifade eden Kırbaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
UYARILAR YAPTI
"Ancak kırmızı etleri ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebilecektir. Mevcut uygulamada salam ve sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımına izin verilirken; yeni tebliğ ile mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan tüm ürünlerde kullanımına izin verilmemektedir. Fermente sucukta, ısıl işlem görmüş sucukta, pastırmada, dönerde, köftede et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecektir. Tebliğ kapsamındaki ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar belirlenmiştir. Ürün isimleri, aynı renk, aynı yazı karakterinde olması gerekmektedir. Tebliğ kapsamındaki ürünlere monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri ile aroma maddeleri katılamayacaktır.
YENİ YAYINLANAN TEBLİĞ
Yeni tebliğe göre kırmızı etten yapılan döner; piyasaya, yaprak döner, kıyma dönerde kırmızı et olarak en çok yüzde 90 oranında kıymanın ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döner ve karışık döner üretiminde kırmızı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok yüzde 40 oranında kıymanın kullanıldığı döner olmak üzere üç şekilde sunulacaktır. Dönerin içerdiği yağ oranının kütlece en çok yüzde 25, tuz oranının kütlece en çok yüzde 2 olacağı, döner üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünlerinin kullanılamayacağı belirtilmiştir. Dönerin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saattir."
TAVUK DÖNER KONUSU
Kanatlı eti döneri ise, yaprak kanatlı eti döneri üretiminde kanatlı eti olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etinin kullanıldığı döner ve karışık kanatlı eti döneri üretiminde kanatlı eti olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etinin ve en çok yüzde 40 oranında kanatlı kıymanın kullanıldığı döner şeklinde olmak üzere iki şekilde sunulacağına değinen Kırbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kanatlı eti dönerinin içeriğinde ise yağ oranı kütlece en çok yüze 15, tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olacaktır. Kanatlı eti dönerinin üretiminde de hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamayacaktır. Yine kanatlı eti dönerinin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saattir. Ayrıca tebliğe göre pastırmada; çemen hariç olmak üzere, nem miktarı kütlece en çok yüzde 45, ph değeri en yüksek 6.0, tuz miktarı kuru maddede kütlece en çok yüzde 7, çemen miktarı kütlece en çok yüzde 10 olacaktır.
SUCUK YAPIMI
Fermente sucukta; toplam et proteini değeri kütlece en az yüzde 16, kollajen miktarı toplam et proteinlerinin kütlesinde en fazla yüzde 20, nem miktarının toplam et proteini miktarına oranı 2,5-in altında, yağ miktarının toplam et proteini miktarına oranı yine 2,5`in altında, ph değeri ise en yüksek 5,4 olacaktır. Kavurmada; nem miktarı kütlece en çok yüzde 45, tuz oranı kütlece en çok yüzde 5, yağ oranı kütlece en çok yüzde 30, jambonda; toplam et proteini kütlece en az yüzde 13, yağ oranı kütlece en çok yüzde 8, tuz oranı ise kütlece en çok yüzde 3 bulunacaktır.
KIRMIZI ET UYARISI
Tebliğ kapsamında perakende işletmeler son tüketiciye satış aşamasında; çiğ kırmızı etler ve çiğ kanatlı etleri asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir. Hazır ambalajlı olmaksızın (dökme olarak) Çiğ kırmızı etler ve çiğ kanatlı etleri satışa sunulması sırasında; Gıdanın zorunlu etiket bilgileri satın alan kişinin görebileceği yerlerde bulundurarak veya gıda ile birlikte satın alan kişiye sunulacaktır."