Tarih: 02.05.2013 23:00

Lütfen dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

 Bu hastalık için çok özel uyarı!

Son günlerde adı bazı vakalardan dolayı basında zaman zaman güdeme gelen Brusella hastalığı için uyarılar yapıldı. Sağlık ve Tarım yetkilileri hastalık konusunda halkı bilgilendiriyor.

Brusella hastalığı

Son zamanlarda adı sıkça duyulan Brusella hastalığı konusunda önemli uyarılar var. Sağlık ve Tarım yetkilileri bu hastalık için uyarıda bulunuyor. Halk arasında "Yavru atma", "Malta humması" veya "Dalgalı humma" olarak bilinen hastalığa, Brusella denilen bir mikrop neden oluyor. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapıyor.

Hastalık açıklaması

Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları (son`u) ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla olur. Mikrobu taşıyan gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğururken atık yavru zarları ve suları ile mikrobu çevreye bulaştırırlar.

Ne zaman görülür?

Mikrobu taşıyan hasta hayvanların çoğu, yavru attıktan sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atmalar genellikle gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin ileri devrelerinde olur. İnek, koyun ve keçilerde, birinci yavru atımından sonra, ikinci atık olayları nadiren görülür. Brusellada genellikle hasta hayvanları tedavi yoluna gidilmez. Hastalar ayrılarak mezbahaya gönderilir. Sığırlarda ihbarı mecburi hastalıklardandır.

Nasıl bulaşır?

Brusella hastalığı hasta hayvanların eti, sütü ve sütünün ürünleriyle temas eden insanlara bulaşabilir. Özellikle keçiden geçer. Keçinin kaynatılmayan sütünden ve kaynatılmamış sütten yapılan peynirinden bulaşır.

Belirtileri neler?

Çok yüksek olmayan ve zaman zaman titreme şeklinde bir ateş yapar. Gece terlemelerinde ateş normale düşer. Bu hastalık olan kişiler çabuk yorulur ve çok sık terlerler. İştahsızlıkta bu hastalıkla birlikte ortaya çıkan belirtilerdendir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —