En büyük şehirlerden biriymiş!
Kırıkkale`de Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın onayı ile Japonlar tarafından 2009 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.
Arkeolojik çalışma
Kırıkkale`nin Karakeçili İlçesi Büklükale Mevkii`nde Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın onayı ile Japonlar tarafından 2009 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Yapılan kazılarda Hititler`den kalma 3 bin 500 yıllık mimari altyapı ortaya çıktı. Kırşehir Üniversitesi Arkeoloji öğretim üyesi Japon Kimiyashi Matsumura`nın başkanlık ettiği kazı çalışmalarında elde edilen bulgu ve arkeolojik eşyalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı`na teslim ediliyor.
Sit alanı ilan edildi
Sit alanı ilan edilen ve kazı yapılan bölgelerin güvenliği ise Emniyet ve Jandarma tarafından sağlanıyor. Çalışmaların tamamlanması ardından Büklükale Mevkii`nin turizme açılması planlanıyor. Hitit uygarlığına ait olduğu belirtilen ve taştan örülen evler, tarihi bir görselliği de sergiliyor.
Vali bilgi almıştı
Kırıkkale Valisi Ali Kolat, eşi İlksen Kolat, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, eşi Ebru Kartal ve beraberindeki bir grup heyet, Büklükale`de devam eden arkeolojik kazı çalışmalarını incelediler. Heyet, Köprüköyü Beldesi`nde yapımı tamamlanan Çeşnigir Köprüsü`nde kısa bir tur attı. Vali Kolat, 3 bin 500 yıllık Hititler`den kalma mimari altyapıya sahip çıkacaklarını söyledi. Karakeçili`nin büyük tarihe ev sahipliği yaptığını belirten Kolat, "Çeşnigir Köprüsü de Selçuklular dönemine ait bir eser. Bu çalışmaları gün yüzüne çıkarırsak, turizm açısından şehrimiz tanınmış olur" dedi.
Büyük bir şehirmiş!
Kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Arkeoloji öğretim üyesi Japon Kimiyashi Matsumura ise, "Burası M.Ö. 2 bin yılında Hititlere ait büyük şehirlerden biri. Yanından geçen Kızılırmak yolu üzerinden her türlü ticaret yapılıyormuş. Bu araştırmadan önemli sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum" dedi.