Tarih: 21.06.2013 07:37

Karakeçili'de Hitit İzleri

Facebook Twitter Linked-in

 Bitince Müze Yapılacak

2009 yılında Kırıkkale’nin Karakeçili İlçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında Hitit İzlerine rastlanılması binlerce yıllık tarihi ortaya çıkardı.

Çalışmalar 2009’da Başladı

Tarihi oldukça eskiye oğuzların 24 kolundan biri olan Bozoklara dayanan ve Horasan Türkmen Grubuna mensup kayı boyu Karakeçili cemaati tarafından kurulan Karakeçili ilçesi binlerce yıllık tarihi bünyesinde barındırıyor. Osmanlı dönemlerinde Ankara sancağına bağlı kalan ve 1990 yılında ilçe olan Karakeçili tarihi dokusuyla özellikle son zamanlarda adından sıkça söz ettiriyor. İlçede 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı onayıyla arkeolojik kazılar başlatıldı. Yabancı bilim insanları tarafından yürütülen Bakanlar Kurulu Kararlı kazı çalışmaları arasında Japon Arkeoloji Enstitüsünce Dr. Kimiyoshi Matsumura bağlı Kırıkkale İlinde yürütülen Büklükale, Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Doç. Dr. Klaus Schmıdt başkanlığında yapılıyor.

Tarihi Doku Ortaya Çıkıyor

İlçenin Büklükale mevkinde devam eden kazı çalışmaları Hititlere ait izleri ortaya çıkardı. Arkeolojik kazı çalışmalarında uzmanlar 3 bin 500 yıl öncesi Hititlerden kalma mimarı yapıya rastladı. Binlerce yıllık tarihi bulguların rastlandığı kazıdan elde edilen bulgular ve arkeolojik eşyalar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim ediliyor. İlçede yaklaşık 10 dönümlük arazi üzerinde devam eden çalışmaların dönemlik olarak yürütüldüğünü belirten yetkililer, çalışmalar tamamlandığında alanın müze haline getirileceğini söyledi. Güvenliği Emniyet ve Jandarma tarafından sağlanan alan bölgedeki tarihi dokuyu ortaya çıkarıyor.

Hitit Şehri Ortaya Çıktı

Hem il hem de bölge turizmine büyük katkı sağlaması öngörülen alanda ortaya çıkan mimari yapı 2 bin yıl öncesinin Hititlerine ait şehri ortaya çıkarıyor. Kazılarda otaya çıkan taştan örülü evler Hititlerin yaşamına dair ipuçları da veriyor. Bölgenin ticaretin yoğun olduğu dönemlerde özellikle Kızılırmak’a yakın olmasından dolayı ticaret merkezi olarak kullanıldığı belirten araştırmacılar, kazı sonuçlarında dönemin tarihini aydınlatacak yeni bulgulara rastlanılmasını öngörüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —