Ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören düzenleme 1 Temmuz`da yürürlüğe girecek. Konuyla ilgili uyarılar devam ediyor.
Önemli Bir Gelişme
Yeni düzenlemeye göre, ekmek 17 katkı maddesinden arındırılarak, kepek oranı artırılıp tuz oranı azaltılmış halde satılacak. Fırın dışındaki yerlerde ekmeğin vatandaşın direkt temas edeceği şekilde satılması yasaklanacak. Yeni düzenleme ile ekmekteki kepek oranı artırılarak tuz oranı düşürülecek. Poşetlenmemiş ekmeğin market önlerinde ve vatandaşların direkt temas edebileceği bir biçimde satılmasına izin verilmeyecek. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yeni düzenlemenin fırıncılara bir maliyeti olmayacağını söyledi.
Bilgi Verildi
Kepek oranı yüksek ekmeğin sağlık açısından daha faydalı olduğunu belirten Balcı, "Özellikle sindirimi sistemi açısından daha iyi bir ürün olmasının yanında diyabet hastaları için de ideal bir ekmek türüdür." dedi. Fırıncıların kepek oranı yüksek un teminine ilişkin sıkıntılarının da giderildiğine işaret eden Balcı, ``Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, undaki kepek oranının ayarlanması sorumluluğunu fabrikalara yükledi. Böylece bu sorun da aşılmış oldu. Katkı maddeleri kullanımının yasaklanacağı yeni ürünün önemli özelliklerinden biri bu`` ifadesini kullandı.
Poşetsiz Satılmayacak
Poşetlemeye dönük kriterlere değinen Balcı, Avrupa ülkelerinde poşetleme ile ilgili bir zorunluluk olmadığını hatırlattı. Yeni dönemde ekmeğin poşet ambalajlar da ya da poşetsiz satılabileceğini dile getiren Balcı, ``Ancak yeni düzenleme, poşetsiz satılan ekmeğin bakkal ve marketlerin önünde, vatandaşın direkt temas edeceği bir biçimde satılmasını engelliyor. Poşetsiz satılacağı zaman satıcı ekmeğin direkt teması gerektirmeyecek bir şekilde satılmasına özen gösterecek`` dedi.