Hububat açıklaması
2013 yılı hasat mevsimini başlarken, TMO ve tüccar alımları da hızla devam ediyor. TMO 4 Temmuz itibariyle Peşin, Taahhütname ve Emanet alım dahil olmak üzere 30 bin ton alım yaptı
Sümer açıklamada bulundu
Rekoltenin oldukça iyi olduğunu belirten Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer ürünlerin hava şartları nedeniyle yüzde 90’ının yemlik vasfında olmasının üreticiyi üzdüğünü belirtti. Kırıkkale’de üreticilerin merakla beklediği ve geçtiğimiz ay ortalarında başlayan hasat mevsimi bir yandan yüz güldürürken, diğer taraftan üzüyor. Bu yıl yağışların geç yağması, havaların aşırı sıcak olması hububatın erken olgunlaşmasına neden oldu. Yaşanan bu durum yüksek rekolteye rağmen, ürünün kalitesini düşürdü. Diğer taraftan TMO alımlarına hızla devam ediyor. TMO’nun Peşin, taahhütname ile alım, Emanet dahil olmak üzere 4 temmuz itibariyle 30 bin ton alım yaptığı bildirildi. Yahşihan, Balışeyh, Çerikli, Keskin, Kalecik, Delice, Çelebi ve Karakeçili olmak üzere 8 ayrı bölgede alımlarını sürdüren TMO’nun 9. alım noktasını 10 Temmuz da Sulakyurt’ta açacağı belirtildi.
Rekolte iyi ama…
Rekoltenin iyi seviyede olduğunu, dönüm başına
30 bin ton alım
Diğer taraftan TMO’nun alımlarda randevulu sisteme geçmesi geçmiş yıllarda yaşanan uzun kuyrukların da önüne geçmiş oldu. Ürününü TMO’ya verebilmek için günlerce sırada beklemek zorunda kalan üreticiler aldıkları randevu sistemi sayesinde bu çileden de kurtulmuş oldu. Alımlar konusunda bilgi veren TMO Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen şu ana kadar 30 bin ton alım gerçekleştirdik. Bu yıl hasat edilen hububatların protein değerleri havaların aşırı sıcak gitmesi, erken olgunlaşma yağmurların geç yağması nedeniyle proteinde düşüklük var” ifadesini kullandı.
Fiyatlar yükseliyor
Belen “Yağışlar bölgesel olduğu için iyisi de var, kalitesiz üründe. Süne tahribatı normal, Ortalama yüzde 2 seviyesinde. TMO önlerinde araç kuyruğu yok, üretici ürününü aynı gün satabiliyor. Üretici getirdiği gün satmanın sevincini yaşıyor. Düşük vasıflı buğday: 620 kr, Anadolu kırmızı sert ve beyaz buğday 720 kr ve diğer kırmızı ve beyaz buğday: 685 kr. Bu fiyatlar müdahil alım fiyatları olup, buğdayın kalitesine göre fiyatlar yükselmekte” dedi.
5 ilçede hasat bitti
Kırıkkale genelinde toplam rekoltenin ortalaması 300 bin ton civarında. Bu yıl da bu rakama yakın bir veri elde edilmesi bekleniyor. Bunun 40 veya 50 bin ton civarındaki bölümünün “gurup” olarak nitelenen yemlik şeklinde oluşması da tahmin ediliyor. Şu ana kadar 30 bin tonluk rekolteye ulaşılmış durumda. TMO alımları devam ederken, tüccarın da alım yaptığı gözleniyor. Kırıkkale genelinde hasat sezonu devam ediyor. İki hafta önce başlayan hasat sezonunda 5 ilçede hasat tamamlandı, üç ilçede ise devam ediyor. Hasadın tamamlandığı ilçeler Keskin, Karakeçili, Yahşihan, Bahşılı ve Balışeyh, Sulakyurt Çelebi ve Delice’de hasat sürüyor.
Afet zararı nasıl karşılanacak?
Kırıkkale’nin bazı bölgelerinde yaşanan dolu afeti zararı karşılanacak. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay açıklamada bulunmuştu. Konuyla ilgili bilgi veren Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, “Zarar karşılanacak. Ama nasıl olacak henüz belli değil. Tarım Bakanlığı bu konuda çalışma yapacak. Zarara karşılık olarak gübre mi, tohum mu, nakit mi verilecek bilinmiyor. Zaten zararın olduğu gün Bakanlığa mail atmıştık. Sonucu bekliyoruz” dedi.