Anahtar Kelimeler:

Kavun Üreticilerine Uyarı

Kavun Üreticilerine Uyarı

 İl Müdürü Uyardı

Kırıkkale Tarım İl Müdürü Recep Kırbaş bir basın açıklaması yayınlayarak kavun üreticilerine uyarılarda bulundu.

Detaylı Olarak Bilgilendirdi

Yaptığı açıklamada Kırbaş, “İlimizde toplam 382.320 dekar kavun ekilişi mevcut olup, en fazla ekiliş 126.527 dekar ile Sulakyurt ilçemizde ikinci sırada ise 24.860 dekar ile Delice ilçemizde yapılmaktadır. İlimizde kavun üretiminde ikinci sırada yer alan Delice ilçemizde yüksek verim ve kaliteli ürün için ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları yoğun bir gayret gösteriyorlar.  Delice İlçesi Akboğaz Köyü ve Çoğul köylerinde kavun tarlalarını kontrol eden Ziraat Mühendisi Şenol Erkol Kavun üreticilerini kavun hastalık ve zararlıları hakkında detaylı olarak bilgilendirdi.

Hastalıklarla Mücadele

“Fide aşamasından itibaren uygun bir ilaçlama programı önerilen kavun arazilerinde yanlış uygulamaların önüne geçilerek kavun sineği zararı başta olmak üzere, kabakgillerde külleme ve mildiyö hastalıklarıyla mücadelenin sağlandığını vurguladı. Akboğaz Köyü Muhtarı Yusuf Yatçı ve Akboğaz Köyü Tarım Danışmanı Veteriner Hekim Kazım Erdoğan kavunlarının kıraç kavunu olduğunu ve diğer kavunlara göre daha tatlı olduğunu söyledi. Delice kavununun kendine has tadı ve aroması olduğunu vurgulayarak kavunlarının bölgede tanınması için çalışma yapılması noktasında yetkililerden destek istedi.

Kavun Sineği  (Myiopardalis Pardalina)

Kışı toprak içinde pupa halinde geçirir.

• Kavun ve karpuzlarda çiçek dökümünden sonra meyveler fındık iriliğini aldığı dönemde erginler çıkmaya başlar.

• Yılda 2-3 döl verir

Larvalar çekirdek evini delmesi sonucunda zarar gören kısım, larva pislikleri ile dolarak koyu kahverengi bir görünüm oluşturur.

• Kokuşma neticesi tat ve aromanın bozulmasına neden olur.

• Çıkış deliklerinden bulaşan saprofit mantarlar kavuna yerleşerek çürümelere neden olur.

 



  • Çarşamba 37.9 ° / 25.5 ° Güneşli
  • Perşembe 37.6 ° / 22.1 ° Güneşli
  • Cuma 37.3 ° / 22.9 ° Güneşli