Tarih: 04.08.2013 18:15

Kırıkkale'de Modern Hayvancılık Yapılıyor

Facebook Twitter Linked-in

 Karakeçili ilçesinde faaliyet gösteren K.Has Besi ve Tarım Ürn Tic.Ltd.Şti ve Keskin ilçesi Köprüköy’de bulunan Çalışır Tarım Tic. Ltd Şti’ne ait tesisler 60 dekar alanda modern hayvancılık faaliyetleriyle dikkat çekiyor.

Süt Satışı Yapılıyor

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tesisleri gezerek, çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi: “500 baş yarı açık sistem olarak inşa edilmiş işletmelerde her türlü modern makine ekipmanı görmek mümkündür. İşletmelerde damızlık olarak kullanılan hayvanlar 2 yıl önce Amerika ve Hollanda’dan getirilmiş ve bugün bölgenin en büyük damızlık işletmeleri olmuşlardır. İşletmelerde halen yaklaşık 250 baş sağmal sığır mevcut olup sürü ortalaması olarak sığır başına günlük süt verimi 30 litreyi aşmış bulunmaktadır. İşletmede veteriner gözetiminde bilgisayar destekli sürü yönetim sistemi uygulanmakta, modern süt sağım ünitesinde sütler hijyenik şekilde elde edilmekte, soğuk hava deposunda muhafaza edilmekte ve ulusal bir süt şirketine satılmaktadır.

İstihdam Sağlanıyor

Gübre otomatik olarak temizlenmekte ve separatör kullanılarak katı ve sıvısı ayrılmakta foseptik çukurlarda depolanmaktadır. Yine tesisler; buzağı kulübeleri, kamera takip sistemi, otomatik yem karma ve dağıtıcı makinaları, kauçuk altlıklar, kilitleme sistemiyle bölgeye örnek olmaktadırlar. İşletmeler yem bitkisi ihtiyaçlarını bölgede arazi kiralayarak yonca ve mısır ekerek temin etmeye çalışmaktadırlar. İşletmeler yaklaşık 15 personel çalıştırmaktadırlar. Ayrıca bu işletmelerimize Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olduklarından anaç sığırlar için hayvan başı 285 TL.

Destek Olunuyor

Ürettiği sütün litresi için 9 Krş destek verilmekte, satılan sütün litresi Bakanlık desteğiyle birlikte 1 TL’yi geçmektedir. İlimizde büyükbaş hayvan mevcudu 81 bin,  küçükbaş hayvan mevcudumuz 105 bin baştır. İlimizde 20 baş ve üzeri 1.000’nin üzerinde hayvancılık işletmesi bulunmaktadır. Bunların çoğu aile işletmesi olup, çoğunda süt ve besi hayvancılığı karışık yapılmaktadır. Son zamanlarda işletmeler yarı açık yapılmaya başlanmıştır. Yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, işletmelere 190 kg üzeri kestiği her erkek besi hayvanı için 300 TL. besi desteği, Suni tohumlamadan doğan buzağı başına 75 TL, yetiştirdiği yem bitkilerine de çeşitlere göre dekara 30 ile 100 TL arasında destek verilmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —