Anahtar Kelimeler:

Artık Dershane Yok!

Artık Dershane Yok!

 Net Açıklama!

Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, SBS`nin yerine getirilen 12 sınavlı yeni sistemde, yanlış yanıtların doğru yanıtları etkilemeyeceğini söyledi.

Uzman Açıklaması

Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, SBS`nin yerine getirilen 12 sınavlı yeni sistemde, yanlış yanıtların doğru yanıtları etkilemeyeceğini söyledi. Gültekin, “3 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı, orta öğretim kurumları için yeni bir yönetmelik hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı`nın da bizzat katıldığı toplantıda açıklanan yeni sistem, tartışmaları da beraberinde getirdi. Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, yeni yönetmelikle ilgili soruları yanıtladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı`nın orta öğretimde uygulanacak yeni sistemi anlattığı toplantıya kendisinin de katıldığını belirten Sadık Gültekin, bazı konuların basına yanlış yansıtıldığını söyledi.

3 Yanlış 1 Doğru

Eğitim Uzmanı Gültekin, şöyle dedi, "Toplantıda konuşulanların tam tersi gazetelere yansıdı; `Sistem değişti, 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor.` Böyle bir şey yok ki, nereden çıktı? 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi için 5 seçenek olması lazım. Ortada 5 seçenek yok ki! Baştan külliyen yanlış, üniversite sınavında 5 seçenek var. Daha önceki SBS, OKS ve LYS`de üç yanlış 1 doğruyu götürüyordu. Orada dört seçenek vardı.  Şu an bu değişmedi, yanlışlar doğruları götürmeyecek. `Sıralama sınavı niye değiştirmiyor?` diye itiraz edebilirsiniz. Bakanlık, 12 sınavı merkezi olarak yapacak. Değerlendirme bu 12 sınav üzerinde olmayacak. 6. sınıftan itibaren çocukların gireceği 102 sınav var. Ek sınavlar yapılmıyor, ek yük getirilmiyor. Var olan sınavlar değerlendiriliyor. Altı temel dersin, her dönemde 6`şar sınavı, bir yılda 12`si ortak yapılacak. 6., 7. ve 8.`inci sınıfın geçme aritmetik ortalaması, 8`inci sınıfın da ağırlıklı not ortalamasının da yüzde 70`i katılacak. Artık yanlışların doğruları götürmesine iş kalmayacak.”

Ek Sınav Yok

Toplantıda bakanlık yetkilileriyle değerlendirmeler yaptığını da aktaran Gültekin, “Bize `Biz boş adım atmıyoruz. En az sizler kadar bu konulara hakimiz. ÖSYM`nin tüm datalarını aldık, incelendik. Öğrenci atarak tutturamaz. Biz ezbere iş yapmayız` dediler. Yetkililer, `Türkiye genelinde 1 milyon 200 bin olan öğrenciden bütün notları 100 olan -belki hak etti, belki hormonlu- 356 çocuk var` dediler. Buradayken böyleyse bu sınavda... 3 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek” dedi. Özel okullarda ek sınavın yapılmayacağını da vurgulayan Gültekin, şöyle konuştu: “Biz Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve Kabataş Lisesi gibi okullar kendi sınavlarını yapmak zorunda kalacaklarını zannettik. Elektronik ortamda başvurular yapılacak, değerlendirilecek. Başka hiçbir ek sınav yok. Bu okullarda bu sıralamayla yapacak. Bu kadar sınav ona gerek bırakmayacak. Özel okullar ek sınav yapamayacak. Her şey bu sınavlarla olacak.”

Dershaneler Kapanacak

Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, liselilerin evlenmesine imkan tanınmasıyla ilgi olarak, “Sayın Bakan, `Zorunlu eğitim yokken, evlenen çocuğu okuldan atabilirdiniz. Şimdi zorunlu eğitim var. Evlense de boşansa da, 12 yıl okutmak zorundasın. Evlenen çocuğu nasıl atarsın ki? 18 yaşından sonra evlenmesi için zaten kimseye sormasına gerek yok. Kanun bunu diyor, öbürü kanun da zorunlu eğitimi şart koşuyorsa, sen bu çocuğu okutmak zorundasın. Açık öğretim lisesinde okutursun. Böyle iki şeyi de karşılamış olursun` dedi” diye konuştu. Dershanelerin kapatılıp kapatılmayacağı konusuna da açıklık getiren Sadık Gültekin, Milli Eğitim Bakanı`nın “Biz yönetmelikte dershaneyi kapatacağız. Artık bize bağlı olmayacak” dediğini anlattı. Gültekin, “Sayın Bakan, `Yeni sistemde sınav kelimesi yok. Biz sınav kelimesi geçsin istemiyoruz, sistemin adı yok` diyor. Çocuk okulda gördüğü konulardan sorumlu, ek bir eğitime gerek yok. Dershaneler, isim ve tabela değişikliğiyle devam edebilirler” dedi. 



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu