Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, 18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkesin, organ bağışında bulunabileceğini söyledi.
Organ bağışı
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, organ bağışının, kişi hayattayken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastalarının tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu belirtti. Dr. Uzun, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, organ naklinin görev yapamayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemi olduğunu bildirdi.
Kimler verebilir?
Uzun, 18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkesin, organ bağışında bulunabileceğini ifade ederek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Organ ve doku nakli hizmetleri ülkemiz açısından son derece önemlidir. Tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır. Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmaya çalışmaktadır.
Tedavi imkanları
Yurt dışı tedavileri, ülkemize milyonlarca liralık maliyet getirmektedir. Yurt dışına tedaviye giden bazı hastalar ise uygun olmayan koşullarda yapılan nakiller nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler. Gerçekleştirilen organ nakillerine karşın bağışlanan organ sayısının yetersiz olması nedeniyle günümüzde bağışlanan organlar ihtiyacı karşılamamaktadır. Genel olarak halkımızın organ bağışı konusunda bazı endişeleri olduğu görülmektedir. Bu endişeleri genel anlamda üç konu üzerinde yoğunlaşmaktadır."
120 kişi bağışladı
Kentimizde organ bağışı ile ilgili işlemlerin yürütülmesi ve organ bağışı ile ilgili olarak vatandaşları bilgilendirmek üzere herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Uzun, kentte 2013 yılı itibari ile organ bağışı yapan kişi sayısının 120 olduğunu sözlerine ekledi.