Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, meyvelerde görülen hastalık ve zararlılara karşı sonbaharda koruyucu olarak mücadele yapılması gerektiğini bildirdi.
Bakım Yapılıyor
Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, ağaçların sonbaharda havaların soğuması ile birlikte yapraklarını döküp, vejetatif gelişmesini tamamlayarak kış dinlenmesine geçtikleri belirtildi. Bu durum ilkbaharda havaların ısınıp gözlerin patlama devresine kadar devam ettiği ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Bu dönemde ağaçlar dinlenmeye çekildiği gibi bahçelerimize musallat olan hastalık ve zararlı etmenleri de toprağın 15 santimetre altında, ağacın gövde, çatlak ve kabukları altlarında yere dökülen yaprak ve meyve üzerinde kuruyan dal ve sürgünler üzerinde geçirirler. Yumuşak çekirdeklerin en önemli hastalıklarından olan karaleke hastalığının etmeni, kışı yere dökülen yapraklarda ve ağaç üzerlerindeki Sırçalı dallar üzerinde geçirirler.
Bakım Açıklaması
Yine yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en önemli zararlılarından olan elma iç kurdu, kışı dalların çatlakları arasında, kuru dallar üzerinde, gövdedeki yarıklar arasında larva halinde geçirirler. Sert çekirdekli meyve ağaçlarının önemli hastalıklarından bakteriyel ve dal kanseri etmeni, kışı hasta ağaçların kanser yaralarında, gözlerde, çatlaklarda, yapraklarda, kurumuş dallarda ve bazı yabancı otlar üzerinde geçirirler. Sonbaharda veya erken ilkbaharda toprak işlemesi yapılarak, toprakta kışı geçiren bazı canlıların yuvası bozulmalı, yabancı otlar yok edilmelidir. Yabancı otlar üzerinde bazı canlılar kışı geçirebilmekte, yabancı otların çok olduğu bahçelerde fareler fidan köklerine da çok zarar verebilmektedir. Bu nedenle bu dönemde yabancı otlar yok edilmelidir."