Bu İhtiyaç Bitmez”

 Bu İhtiyaç Bitmez”

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Gök, dershanelerin öğrencilerin ihtiyaçlarını karşıladığını, ihtiyaç olduğu için dershanelerin açıldığını ve bu ihtiyacın bitmeyeceğini belirtti.

Açıklamada Bulundu
Başkan Gök, yaptığı yazılı açıklamada, dershaneleri kapatma girişiminin Anayasanın teminatı altındaki teşebbüs hürriyeti ile çelişmekte olduğunu bildirdi. İş dünyasının toplumun ihtiyaçlarına göre yatırım ve girişimlerini ayarlama hakkına sahip olduğunu ifade eden Gök, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Yapılan işin kanunlara aykırı olmadığı sürece, toplumun ve ülkenin genel menfaatlerini zedelemediği sürece Anayasa teminatı altında olduğuna dikkat etmek gerekir. İş dünyası olarak ülkemize ciddi zarar vereceği endişesini taşıyoruz. Hükümet bu görüşleri dikkate alarak hata da ısrar etmemelidir. Kentimizde 11 dershane bulunmaktadır.

Dershanelerin Durumu

Bu dershanelerde 120 öğretmen, 45-50 personel çalışmakta ve ortalama 7 bin– 7 bin 500 öğrenci eğitim görmektedir. Türkiye genelinde ortalama yıllık ücreti bin 500-2 bin lira olan dershaneleri kaldırıp fiyat aralığı 10 bin ile 20 bin lira arasında değişen özel okulları alternatif olarak sunmanın ekonomik bir yanı yoktur. Anayasanın 48. maddesine göre, "Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir." ifadesi yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti`nin demokratik hukuk devleti ilkesinin altını dolduran hürriyetlerden biri olan teşebbüs hürriyetinin meclis marifeti ile de olsa gasp edilmesi, kısıtlanması kabul edilemez. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı`nın dershaneleri kapatmak üzere hazırladığı kanun taslağı, Anayasa`nın 48. maddesi ile devletin temel amaç ve görevlerini tanımlayan 5. maddesine aykırıdır.

Aykırı Değil

Kanunlar Anayasa`ya aykırılık teşkil edemeyeceğine göre Milli Eğitim Bakanlığı`nın gece yarısı girişimini TBMM onaylarsa, hukuk devleti ilkesi ağır yara alacaktır. Hal böyle iken iş dünyasındaki derin sessizliği izah etmek zor olacaktır. Mevcut eğitim sistemimizde özel ders ihtiyacını karşılayan özel dershaneler ile okullarımızın işlevleri farklıdır. Özel ders ihtiyacı alınacak önlemlerle azaltılabilir, ancak ortadan kalkmaz. Dünyadaki örnekler ve uygulamalar da bu yöndedir. Unutmayalım ki, dershaneler ihtiyaçtan doğmuştur ve bu ihtiyaç devam etmektedir."