Güç Birliği toplantısında konuşan Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, üniversitenin Türkiye`nin gelişmiş, kıdemli üniversitelerinden biri olduğunu söyledi ve üniversitenin durumunu anlattı...
Rektör Yıldız açıkladı
Prof. Dr. Yıldız, Kırıkkale Üniversitesinde düzenlenen Güç Birliği toplantısında yaptığı konuşmada, 2011 yılında başlayan ve ilk toplantısının yine Kırıkkale Üniversitesinde yapılan Güç Birliği Platformu`nun Yönetim Kurulu`na en üst düzeyde katılım gösterdiklerini kaydetti. Bütün ihtisas ve çalışma komisyonlarında öğretim üyelerinin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldız, şöyle konuştu: "Üniversitenin ilk yıllarda aldığı kadrolarla 2010 yılına kadar gelindi. 2010 yılında 400 akademik, 160 idari olmak üzere toplam 560 kadro alındı. Bu dönemde artan kadromuz sebebiyle mevcut akademik birimlerimizin bölüm ve program sayılarında hızlı artışlar sağlandı. Son 4 yılda yeni 35 bölüm ve program kuruldu ve öğrenci alındı. Halen akademik dolu kadro sayımız, bin 2`dir.
Akademik personel
Bunların 498`i öğretim üyesidir. Öğretim üyelerinin 116`sı profesör, 115`i doçenttir. Üniversitemiz Türkiye`nin artık gelişmiş, kıdemli üniversitelerindendir. Türkiye`nin başkentine en yakın ilinin üniversitesidir. Bu sebeple cazibesi fazla, yüksek puanlı öğrenci alan, kaliteli bilim adamlarını bünyesine katan bir üniversitedir. Bunun sonucunda mezunlarımız ve mensuplarımız Türkiye`de önemli bir ağırlığa sahiptir. Bugünkü Bakanlar Kurulu`nda birisi Başbakan Yardımcısı olmak üzere 2 kabine üyesi, Kırıkkale Üniversitesi kökenli milletvekili ve siyasetçilerimiz bulunuyor." Prof. Dr. Yıldız, Türkiye Yükseköğretiminin üst yönetiminde de Kırıkkale Üniversitesi`nin önemli ağırlığının bulunduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Fonlarda artış var
"Bakanlıklardan ikisinin müsteşarı üniversitemizin eski öğretim üyesidir. Yine Kırıkkale Üniversitesi kökenli 7 arkadaşımız rektördür. Üniversiteler, bilim üreten, öğreten, yayan, bilgiyi ürüne ve topluma hizmete dönüştüren stratejik kurumlardır. Üniversitemiz, kaliteli eğitim-öğretimin yanında bu yönde de Türkiye`nin seçkin üniversitelerinden biridir. Bilimsel çalışmalar için üniversitemiz son yıllarda kullandığı fonlarda önemli artışlar sağlamıştır. Döner sermaye geliri sağlayan birimlerin sayısı ve gelirlerinde meydana gelen artışlarla bilimsel araştırma fonlarımız önemli ölçüde artmıştır.
Öğrenci sayısı da arttı
Buna paralel olarak yayınlarımızda ve bilimsel etkinliklerimizde ciddi artışlar olmuştur. Son yıllarda üniversite-sanayi işbirliği konusunda üniversitemiz büyük bir atılım yapmıştır. Bunun neticesi olarak üniversite dışı mali kaynaklardan desteklenen projelerin toplam meblağı 13 kat artış göstererek 9 milyon liraya ulaşmıştır. Daha önce de ifade ettiğim gibi açılan yeni bölüm ve programlar ve akademik birimlere alınan yeni öğrencilerle son 4 yılda öğrenci sayımızda önemli artışlar olmuştur."
Lisansüstü programlar
Lisansüstü program sayılarının giderek artığını belirten Prof. Dr. Yıldız: "Buralara daha çok kontenjan ayırıyoruz. Yükseköğretim Kurulu`nun da teşviki ile birçok üniversite ile ortak doktora programı yürütüyoruz. Üniversitelerde ulusal ve uluslararası hareketlilik çok önemlidir. 2011 öğretim yılından beri üniversitemiz yabancı uyruklu öğrencilere kapısını açmıştır. Şu anda üniversitemizde 204 yabancı uyruklu öğrenci öğrenim görmektedir. Erasmus Programı kapsamındaki Avrupa üniversiteleri ile yaptığımız anlaşmalar sonucu çok sayıda öğretim elemanı misafir öğretim üyesi olarak yurtdışında görevlendirilmiş, öğrencilerimizin bu üniversitelerde belli bir dönem öğrenim görmeleri sağlanmıştır.
Öğrenci hareketliliği
Türkiye üniversiteleri arasında da öğrenci hareketliliğinde yüksek başarı elde edilmiştir. Son 4 yılda eğitim binası ve hizmet binası olarak kullandığımız fiziki mekanlar ve yeşil alan konusunda önemli çalışmalar yapılmıştır. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi kampüsteki yeni binasına taşınmış, yepyeni bir anlayışla tıp eğitimi ve sağlık hizmeti vermeye başlamıştır. Son birkaç ayda Poliklinik, yatan hasta ve ameliyatlar da önemli artışlar olmuştur. Biz tıp fakültesinin öğretim üyeleri ile özellik kazandığına inanıyoruz. Bu nedenle polikliniklerde öğretim üyelerimiz bizzat bulunuyor. Artan kalitemiz sebebiyle gelir anlamında da umut verici gelişmeler yakalıyoruz. İnşallah üniversite hastanelerinin genelinde yaşanan mali zorlukları Tıp Fakültesi hastanemiz aşacaktır. Son 4 yılda ciddi miktarda yatırım bütçesi kullanılmış ve toplam bütçe büyüklüğümüz önemli oranda artmıştır."