Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Ayyıldız başkanlığında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi konulu bir seminer düzenlendi.
Toplantı yapıldı
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi ile ilgili düzenlenen seminere Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Müdürlük Personelleri Zübeyir Erdoğan Fatma Duygu Kara ve Cengiz Kuzucu, Ziraat Bankası yetkilisi Münevver Ertürk, Bekir Bayram ve Yaşar Çelebi, Kırıkkale İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliğinden Hilal Ataş, Kırıkkale Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Berat Uludoğan ve firmalar katıldılar. Toplantıda kırsal kalkınmayla ilgili son gelişmeler ve tebliğler konusunda bilgi verildi:
Resmi gazetede çıktı
Kırbaş, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği 14.12.2014 Cumartesi günü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğin amacı; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Hibe destekleri
Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilir. Yatırım projelerinin tamamlanma tarihi 01.12.2014’tür. Bu tarihe kadar tamamlanamayan projeler yatırımcıların talebi ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde kendi kaynakları ile sekiz ayı aşmamak üzere verilecek süre içinde tamamlanır. Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 300.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 800.000 Türk Lirasını geçemez. Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür. Proje bütçesi KDV (Katma Değer Vergisi) hariç hazırlanır.
Bilgi alabilirler
Yatırım uygulamalarına ait inşaat işleri ve makine, ekipman ve malzeme alım giderlerine hibe desteği verilmektedir. Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan proje teklifleri, bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren kırkbeş gün içerisinde il müdürlüklerine teslim edilmelidir. Program ile ilgilenen gerçek ve tüzel kişiler başvurularını projenin gerçekleştirileceği ildeki Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze yapmaları gerekmektedir. Başvuracak gerçek ve tüzel kişiler, program konusunda il proje yürütme biriminden ihtiyaç duydukları bilgiyi alabilirler" dedi.