Anahtar Kelimeler:

1 Ocak`ta Başlıyor!

1 Ocak`ta Başlıyor!

İş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli bulundurma mecburiyeti, yeni yıldan itibaren riskli grupta yer alan esnaf için de geçerli olacak.

Yeni Uygulamalar
Yeni yıldan itibaren riskli işletme sınıfında yer alan berber, kasap ve ayakkabı tamircisi gibi esnaf, iş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmak zorunda kalacak. Daha önce 50`den fazla çalışanı olan işletmeler için zorunlu olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 1 Ocak 2014`ten itibaren en az 1 çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işletmeleri de kapsayacak. Buna göre, balıkçılık ve makine imalatı gibi `tehlikeli` ve madencilik, doğalgaz ve petrol çıkarımı, mermer ocağı, inşaat gibi `çok tehlikeli` sınıflarda faaliyet gösteren 50 ve altında eleman çalıştıran iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulunduracak.

İş Güvenliği Uzmanı
Ayrıca sadece büyük iş yerleri değil, `riskli` sınıfta yer alan berber, kasap, ayakkabı tamircisi, hamam-saunalar, lunaparklar ve dişçi gibi iş yerleri de iş güvenliği uzmanı, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştıracak. Bu personeli bulundurmayan firmalar 1000 TL`den 80 bin TL`ye kadar para cezasıyla karşılaşabilecekler. Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50`den az çalışanı olan iş yerleri ise 2016 yılında kapsama girecek. Apartmanlardaki zorunluluk da yine 1 Ocak 2016`da başlıyor. İş yerlerinde bu alanla ilgili sertifikalı personel bulunuyorsa onlar görevlendirilebilecek.

Masraf Olmayacak
Bu özellikte çalışan yoksa, yarı zamanlı hizmet sözleşmesi imzalayarak dışarıdan bu hizmetleri alabilecek. Ya da hizmetler Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak ifade edilen kuruluşlardan sağlanacak. İş yerinde 9 veya daha az çalışanı olanlardan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanların iş sağlığı ve güvenliği ile iş yeri hekimi veya diğer sağlık personeli ihtiyacını SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), illerde açacağı ihaleler sonrasında, OSGB birimlerine ihale edecek ve bu iş yerleri için masraf olmayacak.

Tüketiciyi Aldatan Yandı
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, yeni yıldan itibaren yüzde 3.93 artırıldı. Buna göre satıcılar, tüketici ile müzakere etmeden, tüketici aleyhine dengesizliğe sebep olan şartlara sözleşmede yer vermeleri halinde 149 lira idari para cezası ödeyecek. Satışa sunulan ayıplı malların ya da ambalajlarının üzerine ``özürlüdür`` ibaresi yazmayan, tüketici sözleşmelerini 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlemeyen, taksitli satış, devre tatil, paket turu sözleşmelerine aykırı hareket eden firma ve satıcılar 302 lira para cezası ödeyecek.

Reklam Cezası
Yeni yılda, televizyon ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalara uygulanacak ceza tutarı ise 91 bin 370 lira olarak belirlendi. Kampanyalarda satış ve teslim tarihi ile ilgili bilgileri tüketiciye sunmayan ve kapıdan satışlarda kurallara aykırı edenler de 759 lira ceza ödemek zorunda kalacak.
 



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı