Anahtar Kelimeler:

Ciddi bir sorun

Ciddi bir sorun

 Kuraklık 27 ilde buğday

rekoltesini etkileyecek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığın, Mart, Nisan, Mayıs yağışları mevsim normallerinde olsa bile buğdayda 27 ilde rekolteyi etkileyeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Bilgi verildi

Bayraktar, `Türkiye Ziraat Odaları Birliği 2013-2014 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu`nu açıkladı. Şemsi Bayraktar, raporun ziraat odalarından alınan bilgiler doğrultusunda hazırlandığını ifade etti. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yetersiz kalan yağışların, buğdayda ülke rekoltesini yüzde 14,3 oranında düşüreceği ve üretimi 22 milyon 50 bin tondan 19 milyon tonun altına indireceği tahmininde bulunduklarını belirten Bayraktar, “Bu aydan itibaren iklim şartları iyi gider, yağışlar da normalin üzerinde olursa rekolte kaybı azalır. Son günlerde meydana gelen yağışlar endişeleri bir parça gidermiş olmakla birlikte, önümüzdeki aylardaki yağışlar rekolteyi belirleyecektir” dedi. Şemsi Bayraktar, buğdayda tahmini kayıp oranının Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 24,9, Iç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 23, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 15, Ege Bölgesi’nde yüzde 13 olduğunu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 5’e, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 4’e indiğini vurguladı.

İllerin durumu

Yetersiz yağışların buğday ve arpada önemli bir risk oluşturmadığını, özellikle Şubat ayı sonlarında gerçekleşen yağışların buğdayın gelişimi için faydalı olduğunu, Marmara Bölgesi’nde ise henüz bir rekolte kaybı görülmediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Buğdayda kayıp tahminimiz Siirt’te yüzde 60, Mersin ve Gaziantep’te yüzde 50, Osmaniye’de yüzde 45, Sivas, Afyonkarahisar, Hatay ve Amasya’da yüzde 40’ı buluyor. Tahminimiz buğdayda Burdur’da yüzde 35, Adana, Eskişehir, Çorum, Kayseri, Kırşehir, Çankırı, Niğde, Erzurum, Uşak ve Düzce’de yüzde 30, Karaman’da yüzde 25 düzeyinde.

Kırıkkale`de durum

Ankara, Yozgat, Kırıkkale, Nevşehir, Aksaray’da yüzde 20, 2013’de 2,3 milyon tonluk üretimiyle en büyük buğday üreticisi Konya’da yüzde 15, Kütahya’da yüzde 5 kayıp olacağı şeklinde. Buğday rekoltesinde kayıp olacağını tahmin ettiğimiz 27 ilin kayıp oranının yüzde 27’yi geçeceğini söyleyebiliriz. Buna göre, 27 ilde buğday rekoltesi, Mart, Nisan, Mayıs yağışları mevsim normallerinde olsa bile 11,67 milyon tondan 8,51 milyon tona inecek. Ülke buğday rekoltesinin ise bu illerdeki kayıp nedeniyle yüzde 14,3 azalmayla 22 milyon 50 bin tondan 18,9 milyon tona düşeceğini tahmin ediyoruz.”

Kurumalar var

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de yeni tarım yılının başladığı 2013 yılı Ekim ayından Ocak 2014 sonuna kadarki birikimli yağışların genel olarak normalden ve geçen yılın aynı dönemindeki yağışından az olduğunu vurgulayan Bayraktar, beklenen yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle yer yer tohumlarda çıkış olmadığını, çürümeler oluştuğunu, çıkışların zayıf kaldığını, çıkışı gerçekleşen bazı alanlarda da yağış yetersizliği nedeniyle kurumalar görüldüğünü belirtti.

Yağışlar çok önemli

Mart ve Nisan aylarında gerçekleşecek yağışların, 2013-2014 tarımsal üretim sezonu için hayati önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Gerek hububat ürünlerinin gelişimi, gerek ekimine başlanacak endüstri bitkileri, yağlı tohumlar başta olmak üzere birçok ürün için Mart ve Nisan ayı yağışları önemlidir... Ülke genelinde 27 ilde kuraklık nedeniyle rekolte kaybı beklenmektedir. Yine çalışma sonuçlarına göre, Mart, Nisan, Mayıs ayları yağışlarının normalleri civarında oluşması durumda, 2014 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 14,3 oranında azalarak 18,9 milyon tona ineceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle bahar yağışları buğdayda rekolteyi belirleyecektir. Bu aydan itibaren iklim şartları iyi gider, yağışlar da normalin üzerinde olursa rekolte kaybı azalır.”



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı