Tarih: 18.03.2014 10:47

İşte seçim önlemleri

Facebook Twitter Linked-in

 İçişleri Bakanlığının Mahalli İdareler Seçimleri`nin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesini sağlamak için hazırladığı genelge, 81 ilin valilikleri ve emniyet müdürlüklerine gönderildi

Geniş önlem alınacak

Mahalli İdareler Seçimleri`nde alınacak güvenlik önlemleriyle ilgili, İçişleri Bakanlığının seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesini sağlamak için hazırladığı genelge, 81 ilin valilikleri ve emniyet müdürlüklerine gönderildi. Seçim döneminde güvenlikle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde `Seçim Harekat Merkezleri` oluşturuldu. İçişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada, 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri`nin düzen içinde yapma ve yaptırma görevinin Yüksek Seçim Kurulunun denetiminde il ve ilçe seçim kurullarına ait olduğu belirtilerek, seçimle ilgili kamu güvenliğinin, genel asayişin ve huzur ortamının sağlanmasında, mülki idare amirlerine ve güvenlik güçlerine önemli görev ve sorumluluklar düştüğü hatırlatıldı.  Milli iradenin hiçbir baskı ve etki altında kalmadan, hür bir şekilde sandığa yansıması için valilikler tarafından seçim güvenlik planları hazırlandığı belirtilen açıklamada, seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesini sağlamak için hazırlanan genelgenin 81 ilin valilikleri ve emniyet müdürlüklerine gönderildiği kaydedildi.

Seçim Harekat Merkezi

Genelge, seçim döneminde, oy verme gününden önce, oy verme gününde ve sonrasında seçmenler ile sandıkların korunmasında alınacak güvenlik önlemlerini içeriyor.  Seçim döneminde güvenlikle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde `Seçim Harekat Merkezleri` oluşturuldu. İçişleri Bakanlığı, merkez ve taşra birimlerinin görev alanında koordinasyon, etkinlik ve kolaylık sağlamak amacıyla "seçim el kitabı" hazırlayarak ilgili kurumlara gönderdi. Seçim güvenliğiyle ilgili alınacak önlemler, İçişleri Bakanlığı birim yetkilileri ve 81 ilin valileriyle 1 Şubat`ta `Seçim güvenliği toplantısı`nda ele alındı.

Alınacak önlemler

Genelgeye göre valiler, seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesi için gerekli her türlü tedbiri önceden planlayarak uygulanmasını sağlamakla sorumlu tutuluyor. Alınacak tedbirler kapsamında gerekiyorsa komşu illerle koordinasyon sağlanacak, seçim öncesi, seçim günü ve sonrasında kamu görevlileri ve güvenlik güçleri idarenin tarafsızlığını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınacak, seçmenlerin oylarını serbestçe kullanmaları için gerekli tedbirler alınacak.  Seçim döneminde halkı suç işlemeye tahrik ve teşvik etmeyi, huzur ortamını bozmayı amaçlayan kişi ve grupların faaliyetlerinin önlenmesi, çarşı, pazar, durak, istasyon gibi yerlerde düzenlenecek her türlü miting ve gösterilerde yasa dışı eylemlere meydan verilmemesi için istihbarat çalışmalarına ağırlık verilecek ve gereken her türlü tedbir alınacak. Güvenlik tedbirlerinde emniyet ve jandarma teşkilatının koordineli bir şekilde hareket etmesi esas alınacak, ilgili diğer kuruluşlarla da işbirliği sağlanacak.

Devriyeler görevde olacak

Seçimlere gölge düşürücü faaliyetleri amaçlayan propaganda, baskı yoluyla seçmenin kararını değiştirme, engelleme, oy sandıklarını kaçırma ya da yakma, psikolojik baskı amacıyla kitlesel eylemlere başvurma gibi faaliyetlere karşı gerekli tedbirler alınacak. Seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının basıldığı yerlerde ve basılmış pusulaların seçim kurullarına intikali sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınacak. Oy kullanma gününde özellikle çıkarılacak motorlu ve yaya devriyeler, yer ve sayıları her sandığın durumu ayrı ayrı ele alınarak gözden geçirilecek ve seçimin güvenliğini engelleyecek her türlü davranışı anında önleyecek ve etkisiz hale getirecek. Sandık alanlarına gidiş ve geliş yollarında ve sandık bölgesinde çıkabilecek olaylar için önceden planlanmış tedbirlerin tümü uygulanacak.

Zırhlı helipokterler

Oy verme günü bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı tutulacak, eğlence yeri niteliğini haiz lokantalarda sadece yemek verilmesine müsaade edilecek. Sandık bölgesinin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili bu bölgelerde görevlendirilecek kolluk güçlerinin listeleri ilçe seçim kurullarına önceden bildirilecek, sandık alanında, çevresinde bulunma hakkına sahip kimseler ile seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamayacak. Gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılacak. Sandıkların konulacağı yerlerle çevrelerinin iyi aydınlatılması konusunda seçim kurullarıyla işbirliği yapılarak, elektrik arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak, özellikle oy verme gününde sürekli bakım ve tamir için ekipler hazır bulundurulacak.

İllere yazı geldi

Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak. Kırsal alandaki seçim sonuçlarının seçim kurulu başkanlıklarına ulaşması için güzergahta jandarma teşkilatınca alınacak tedbirlere ilaveten, emniyet teşkilatınca da asayiş ve trafik yönünden gereken tedbirler alınacak. Güvenlik açısından hassasiyet arz eden yerleşim birimlerindeki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler, sandık başkanı ve en az iki üye ile birlikte, gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılmak suretiyle ilçe seçim kurullarına intikal ettirilecek. Seçim sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olmasından sonra istenmeyen olayların meydana gelmemesi için gerekli tedbirler planlanacak ve uygulanacak. Genelge, Jandarma Genel Komutanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Sahil Güvenlik Komutanlığına, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine ve 81 İl Valiliğine dağıtıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —