Tarih: 20.05.2014 21:46

Tarımsal arazimiz 2070 dekar

Facebook Twitter Linked-in

Arazi miktarı açıklandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişikliğinden sonra yapılan ölçümlerde ilimizde tarıma elverişli arazi miktarını açıkladı.

Bilgi verildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada  toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemek için 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılarak 6537 Sayılı Kanun 5 Mayıs 2014  günü Resmi Gazete`de yayımlandığı belirtildi.

Bakanlık izni ile…

Konuyla ilgili olarak şu bilgiler verildi: “Kanunda yapılan değişiklikten sonra asgari tarımsal arazi büyüklüğü; bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirleneceği açıklanmıştır. Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabileceği belirtilirken  “Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemez, hisselendirilemez, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamaz. Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas olacak.Tarımsal arazilerin bu niteliği şerh konulmak üzere Bakanlık tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilir. Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları Bakanlığın izni ile satılabilir” ifadelerine yer verilmişti.

Miras payı durumu

Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas olduğu belirtilerek” Mirasçılar, terekede bulunan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazinin mülkiyeti hakkında; bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini, Türk Medenî Kanununun ilgili maddelerine göre kuracakları aile malları ortaklığına veya  kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini, mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları Limited şirkete devrini, mülkiyetin üçüncü kişilere devrini kararlaştırabilecekler” ifadelerine yer verildi

Tarımsal araziler birleştirilebilir

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada  Bakanlık, gerekli hâllerde asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri toplulaştırabilir veya bu Kanun kapsamında değerlendirmek üzere kamulaştırabileceği belirtildi. Açıklamada “. Toplulaştırma uygulamalarında, tahsisli araziler asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki araziler ile birleştirilerek asgari büyüklükte yeni tarımsal araziler oluşturulabilir. Bu suretle oluşturulan araziler; öncelikle toplulaştırma veya kamulaştırma konusu olan arazi maliklerine, bu kişiler satın almadığı takdirde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünde tarım arazisi bulunmayan yöre çiftçilerine rayiç bedeli üzerinden Bakanlığın talebi üzerine Maliye Bakanlığınca ilgili mevzuatına göre doğrudan satılır” ifadeleri kullanıldı.

Kırıkkale’de durum

İlimizde belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri: Sulu arazi için, Merkez ve Bahşılı’da 100 da, Sulakyurt’da 90 da, Delice’de 80 da, ,Balışeyh ve Yahşihan’da 75 da, Çelebi, Karakeçili ve Keskin’de 70 da  Kuru arazilerde; Bahşılı ve Karakeçili’de 170 da, Çelebi ve Sulakyurt’da 165 da, Delice 160 da, Balışeyh ve Yahşihan 150 da, Keskin’de 145 da, Merkez’de 140 da Dikili arazide, Merkez ve bütün ilçelerde 10 da Örtüaltı arazilerde ise yine merkez ve ilçelerde 3 dekar olarak belirlenmiştir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —