Anahtar Kelimeler:

Kırıkkale'yi heyecanlandıran gelişme!

Kırıkkale

 İhsanoğlu nereli?

Kırıkkale’de ilgi uyandırdı!

Muhalefet partilerinin çatı adayı konusunda İslam Teşkilatı Örgütü eski Genel Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu ismi üzerinde anlaşmaları Kırıkkale’de heyecanla karşılandı. Sebebi ise bir hayli ilginç…

Yozgatlı bir isim

MHP ve CHP başta olmak üzere, muhalefet partileri Cumhurbaşkanlığı adayı konusunda çatı aday ismi üzerinde anlaşmaya vardı. Çatı aday olarak İslam Teşkilatı eski Genel Başkanı Ekmeledin İhsanoğlu ismi üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu isim Kırıkkale’de de heyecanla karşılandı. Sebebi ise bir hayli ilginç. İslamoğlu, bir İç Anadolu evladı. Aslen Yozgatlı olan İslamoğlu, yaklaşık 10 yıl boyunca eski adıyla İslam Konferansı Örgütü, yeni adıyla İslam Teşkilatı’na Genel Başkanlık yaptı. İç Anadolu’dan ve Kırıkkale’ye yabancı olmayan Yozgat’tan bir aday çıkmış olması heyecan uyandırdı. Seçim sürecinde İslamoğlu’nun İç Anadolu’da Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir gibi illerde toplantılar düzenlemesi bekleniyor. 

İhsanoğlu`nun hikayesi

İslam İşbirliği Teşkilatı`nın yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yapan bilim tarihi profesörü Ekmeleddin İhsanoğlu`nun Mısır`dan Türkiye`ye uzanan başarılarla dolu bir yaşam öyküsü var. Dostlarının `Ekmel Bey` diye hitap ettiği bilinen İhsanoğlu, 4 dil biliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli`ye ilettiği Prof. Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı`nın (İİT) yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yaptı. 1943 yılında doğan İhsanoğlu, Füsun İhsanoğlu ile evli. 3 çocuk babası olan İhsanoğlu, milletlerarası yönetici ve bilim tarihi profesörü.

Mısır’dan Türkiye’ye…

Ekmeleddin İhsanoğlu`nun Mısır`dan Türkiye`ye uzanan çok ilginç bir hikayesi var. Ekmeleddin, dinde en üst düzeyde olan demek. İsmini Kahire’de kralın sarayında Osmanlı ve Türk arşivlerinden sorumlu olarak çalışan Yozgatlı babası koydu. I. Dünya savaşından sonra İtalyan hakimiyetine geçen Rodos’tan Kahire’ye göçen annesi ve babası, Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir muhitte tanışmış, 1930’ların sonunda evlenmişti.

Araştırmalar yaptı

Kahire’de doğan Ekmeleddin İhsanoğlu, sokakta Arap ve İslam kültürüyle, evde babasının ona verdiği Türkçe edebiyat zevkiyle büyüdü. Babası 1951’de kurulan Ayn Şems Üniversitesi’nde Türkoloji kürsüsünü kurunca, o da aynı üniversitenin kimya bölümüne girdi. Üniversitede okurken aynı zamanda Kahire’deki Milli Kütüphane’de çalışıyordu: "Bu kütüphanenin Şarkiyat bölümünde çok sayıda Osmanlı el yazması vardı. 4 yıl boyunca hayatım onların arasında geçti, kültürümün en sağlam temelini bu kütüphanede attım." Organik kimya üzerine master ve doktorasını El Ezher Üniversitesi’nde tamamladı. Reaksiyon kinetiği ve mekanizması, saniyenin çok küçük bir bölümünde olup biten iyon değişmeleriyle ilgili araştırmalar yaptı.

Osmanlı ilmini gösterdi

1970 yılında, masterını tamamlayan Ekmel Bey, artık Mısır`daki misyonunu tamamladığını düşünerek annesi Seniye Hanım`ı alıp o güne kadar hiç görmediği anavatana gelir ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi`nde göreve başlar. İki yıl sonra da Prof. Dr. Emin Bilgiç`in kızı eczacı Füsun Hanım`la hayatını birleştirir. Doçentliğini de aynı fakültede alan Ekmel Bey, 1984 yılında da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi`ne profesör olarak intisap ederek Bilim Tarihi Anabilim Dalı`nı kuracaktır.

İşte özgeçmişi

Profesör İhsanoğlu`nun özgeçmişi ise şöyle: “Tarih, sanat ve kültür ile ilgili çok sayıda konferans, sempozyum ve milletlerarası toplantı düzenleyen İhsanoğlu, geleneksel Türk ve İslam sanatlarının, özellikle hat sanatının gelişmesini destekledi. 1980 yılında İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü, 1997 yılında Milletlerarası Bilim ve Felsefe Tarihi Kurumu (IUHPS/DHS) Başkan Yardımcılığı, 2001 yılında Başkanlığı, 1983-2000 yılları arasında İslam Konferansı Teşkilatı Milletlerarası İslam Kültür Mirasını Koruma Komisyonu Sekreterliği, 1998 yılında `Londra`da `Al Furqan Islamic Heritage Foundation” Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. İhsanoğlu, 1989 yılında Türk Bilim Tarihi Kurumu Kurucu Başkanı olarak görev yaptı.

İlk genel sekreter oldu

İhsaoğlu, İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü olarak görev yaptığı sırada 14-16 Haziran 2004`te İstanbul`da düzenlenen, sonradan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adını alacak olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. Dışişleri Bakanları Toplantısında, Genel Sekreterlik için Türkiye`nin adayı olarak gösterilmişti. Malezya ve Bangladeş ile genel sekreterlik için yarışan Prof. Dr. İhsanoğlu, 5 Haziran 2004`te Genel Sekreterliğine seçilmişti. Ekmeleddin İhsanoğlu, örgütün seçimle gelen ilk genel sekreteri olmuştu. İhsanoğlu, bu görevini Suudi Arabistan`ın Cidde kentinde düzenlenen törenle 30 Aralık 2013`te Suudi Arabistanlı İyad Medeni`ye devretmişti.

Aldığı ödüller

Ekmeleddin İhsanoğlu`nun aldığı ödüllerin bazıları şöyle: Senegal Cumhurbaşkanı tarafından “l`Ordre National du Merite” nişanı, Aralık 2002. İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından verilen “World Prize for the Book of the Year” 2000. “Fahri Doktora”, İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi 1994; Dowling College, Long Island, New York, ABD 1996; Azerbaycan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi 2000; Sofya Üniversitesi, Bulgaristan, 2001; Saraybosna Üniversitesi, Bosna Hersek Cumhuriyeti, 2001. Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından tevcih edilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası, 2000. Ürdün Kralı Hüseyin adına Veliaht Prens Hasan Bin Tallal tarafından verilen “Birinci Derece İstiklal Madalyası”, 1996. İslam Konferansı Teşkilatı şeref ve liyakat sertifikası, 1995. Arap Mısır Cumhuriyeti hükümetinden “Liyakat Nişanı”, 1990.

4 dil biliyor

İngilizce ve Arapça`yı çok iyi derecede konuşan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Fransızca ve Farsça`yı da orta derecede konuşuyor. İhsanoğlu`nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor. “Osmanlı Bilim Literatürü Tarihi” serisi içinde Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi, Osmanlı Matematik Literatürü Tarihi, Osmanlı Coğrafya Literatürü Tarihi, Osmanlı Müzik Literatürü Tarihi ve Osmanlı Askerlik Literatürü Tarihi adlı kitapların ve Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi-2 cilt, (Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde) adlı seri kitapların editörü ve ortak yazarı olan İhsanoğlu`nun yayınlarının bazıları Fransızca, Japonca, Boşnakça, Malay ve Kore dillerine tercüme edildi.



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu