Tarih: 28.08.2014 07:16

Boğulma ve sıcakta dikkatli olun

Facebook Twitter Linked-in

  

İl müdürü uyardı!        

Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Mustafa Uzun, sıcak yaz günlerinde meydana gelebilecek güneş çarpması ve boğulma olaylarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Güneş çarpması ve boğulmaların ölümlerle sonuçlanabilen ciddi bir durum olduğunu ifade eden Uzun, vatandaşların tedbirli olmasını istedi.

Açıklama yaptı

İl Müdürü Mustafa Uzun güneş çarpmasına karşı önlem ve müdahale yöntemleri konusunda şu bilgileri aktardı. “Güneş çarpması beklenmedik anda ortaya çıkan ve ölümlere sebep olan bir olaydır. Özellikle açık baş ile sıcak yaz aylarında uzun süre güneş altında kalmak, güneş banyosu yapmak veya güneş altında çalışmak güneş çarpmasının başlıca sebepleridir. Güneş çarpması sıcak çarpması ile birliktedir. Sabit tutulan vücut dış sıcaklığı, sıcak havalarda ısı kaybı azalacağından normal değerlerin üzerine yükselir. Vücut bunu ancak terleme mekanizması ile yeniden düzenler ve vücut sıcaklığının artmasını, yani ateşlenmeyi önler. Bu olay tabii bir dereceye kadar ayarlanabilir. Sonra denge bozulur, idrar azalır, deri, dudaklar kurur, baş ağrısı, dalgınlık, görme bozuklukları, bulantı, kusma, bazen karın ağrıları başlar. Beyni de etkileyen ultraviyole ışınlar beyin ödemine sebep olurlar. Hafif bir menenjit hali dikkati çeker. Daha ileri durumlarda refleksler bozulabilir, beyin ve göz dibi kanamaları olabilir. Bu durumda felçler ortaya çıkar. Özellikle yüksek tansiyonlu hastalarda, şeker hastalığı bulunan kişilerde bu olaylar daha süratle gelişirler ve daha tehlikeli olurlar.

Dikkat edin!

Güneş çarpmasına uğrayan kişilerde yüz kızarır, yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, titreme olabileceği gibi; konuşma bozuklukları, şahsiyet değişiklikleri de olabilir. Şahıs saldırgan ve dengesiz hale geçebilir. Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmeli, güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında yanık bölgesine soğuk kompres uygulanmalıdır. Kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemelidir. Müdahale gerektiren durumlarda mutlaka hekime danışılmalıdır. Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu su ile ıslatılmak suretiyle serinletilmelidir. Bilinç bulanıklığı olan sıcak çarpması durumlarında 112 Acil Sağlık Hizmetleri aranmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Güneş çarpması

Güneş çarpması yaşayan birini, ilk önce vücut ısısının düşmesi için gölge ya da serin bir ortama taşıyınız. Eğer üzerinde dar elbise ya da kot pantolon gibi dar ve kan dolaşımını etkileyen bir giyim malzemesi var ise çıkarınız. Vücudun eklem yerleri kasıklar, koltuk altları, alın bölgesine soğuk kompres yapınız. Güneş çarpması yaşayan kişinin başında toplanmayınız, rahatça oksijen alabilmeli. Güneç çarpması yaşayan kişiye su veya sıvı gıdalar içirilmelidir. Hastanın bilinci yerinde ise su ve tuz kaybı için sıvı ile beslenmesi ilk tercih olmalıdır. Bilinç kapalı ise kusma ihtimaline karşı hasta yan dönecek şekilde yatırılmalıdır.

Ne yapılmalı?

Özellikle çocukları sabah 10.00 ve öğle 15.00 saatleri arasında sürekli olarak güneş altında bırakmayınız. Bu saatlerin güneş ışınlarının en dik ve en kuvvetli olduğu saatler olduğunu unutmayınız. Mutlaka ufak çocuklarınıza koruyucu güneş yağı ve şapka kullandırınız. Güneş ışınları denizin içinde çok daha kuvvetli olduğundan,  kumda oynayan çocuklarınız çok daha fazla güneş çarpması tehlikesine açıktır. Asla alkol tüketerek güneş altında kalmayınız. Plajda güneş ışınının doğrudan yansıdığı yerlerde uyku veya kestirmeler yapmayınız.

Boğulma olayları

Ülkemizde her yıl yüzlerce kişi serinlemek için girdiği deniz, göl, gölet, akarsu ve su birikintilerinde boğulma sonucu hayatını kaybetmektedir. Yüzme bilmeyen insanların suya girmesi de tehlikeli sonuçlar ve can kaybına neden olmaktadır. Böyle bir durumda sudan çıkarılan şahsın, yapay solunumla oksijenasyonu sağlanmaya çalışılmalı ve zaman kaybedilmeden hastaneye kaldırılmalıdır. Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiyi karaya çıkarıp, sırt üstü yatırın. Yakasını, kemerini gevşetiniz. Varsa takma dişini çıkarınız. Ağzının içindeki yabancı cisimleri temizleyiniz. Ağızdan ağıza yapay solunum yapınız. Soluk verdiği zaman kişinin başını yana çeviriniz. Bu hareketi 5-6 kez tekrarlayınız. Böylece; fazla su köpürerek dışarı çıktığı gibi kişiye yeterli solunum da yaptırmış olursunuz. Daha sonra ıslak giysileri çıkarıp battaniyeye sarın, yutulan suyu çıkartmak için iki elinizle karnı altından tutarak hastayı yukarı kaldırınız. Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım etmiş olursunuz. 112 Acil Yardım aranarak hastaya hemen tıbbi müdahalenin başlaması sağlanmalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —