Vali tebrik etti
Kırıkkale Valisi Ali Kolat Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekibinin Türkiye ortalamasında ilk 5’te yar aldığını ifade ederek, UMKE’nin ülke açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.
Kırıkkale’de 2005’de kuruldu
2005 yılında Kırıkkale’de kurulan UMKE ekibi çalışmalarına aralıksız devam ediyor. UMKE ekibi son olarak ise Filistin Gazze`den havadan hasta transferi görevlerinde bulunduklarını söyleyen Vali Ali Kolat Kurtarma ekibinde görev alan personeli başarı belgesi ile ödüllendirdi. Eğitmelerin sürekli yenilendiğini ifade eden Kolat, “Ülke olarak deprem yönünden oldukça sıkıntılı bir bölgedeyiz. Geçmiş dönemlerde çok acı depremler yaşadık. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de sel felaketi, heyelan, çığ gibi doğal afetlerde yaşanıyor. Bu doğal afetlere daha önce çeşitli kurumlardaki ekipler müdahale ediyorlardı. AFAT gibi, Kızılay gibi ve bazı özel sektör kuruluşları gibi. Hala bu kuruluşlarımız kurtarma çalışmalarına katkı sağlıyorlar. Ama 2003 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde özellikle depremden dolayı kişilerin kurtarılması çok uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi(UMKE) diye ülkemizde böyle bir ekip oluşturuldu. Bu ekip yaygınlaştırıldı” diye konuştu.
Büyük katkıları oluyor
Kolat, “2005 yılında bizim ilimizde kuruldu. Bu arkadaşlarımız hemen her türlü konuda eğitim alıyorlar. Aynı zamanda her zaman eğitimlerini de yeniliyorlar. Allah göstermesin bir afat olduğu zaman her türlü desteği veriyorlar. Van depreminde çok büyük katkıları oldu. Kuzey Irak’ta yaralıların taşınması konusunda çok büyük emekleri oldu. En sonunda 2014 ağustos ayı içerisinde hepimizin o acıyı yaşadığı Gazze bölgesindeki Filistinlilerin yaşadığı acıyı hepimiz gördük. Hükümetimiz o konuda ciddi bir kararlılık gösterdi ve oradaki yaralıların ülkemizde tedavisi konusunda katkılar sağladı. Buradaki görevli arkadaşlarımızda oraya giderek oradaki yaralıları ülkemize getirdiler. Ben bu güzel çalışmalarından dolayı UMKE ekibine kendilerini kutluyorum. Allah ülkemize acı ve büyük felaketler vermez. Ama böyle bir şeyin başımıza geldiği zaman kurtarma çalışmaların bilinçli bir şekilde yürütülmesi son derece önemlidir. Bu ekiplere de de her zaman ihtiyacımız var. Ben kendilerine de başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
Çeşitli görevler üstleniyorlar
15 yıl önce yaşadığımız 17 Ağustos depremi de büyük can ve mal kayıplarına neden olmuş bir deprem olduğunu ifade eden Sağlık Müdürü Doktor Mustafa Uzun, “Depremlerde can ve mal kaybını en aza indirilebilmesi için gerek Sağlık Bakanlığı ve gerekse gönüllü bazı kurum ve kuruluşlar tarafından yardım birimleri oluşturulmuştur. Bu afet birimlerinde görevli personele her türlü afet durumlarında nasıl müdahalede bulunabilecekleri konusunda sık sık eğitimler verilmekte ve ekipler her an hazır durumda bekletilmektedir. Ülkemizde 2003, İlimizde ise 2005 yılında UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekip) ekipleri kurulmuş, geçen zaman içerisinde afetler ve olağan üstü durumlar da çeşitli görevler üstlenmişlerdir” dedi.
Ülkemize getirilen hasta sayısı 85
Uzun, “UMKE Ekibi meydana gelen olağan dışı durumlarda görev aldığı gibi 2009-2010 yıllarında Irak Musul`dan havadan hasta transferinde, 2011 yılında Van depreminde, 2012-2013 yıllarında Somali`de insani yardım amaçlı, 2014 yılında ise Filistin Gazze`den havadan hasta transferi görevlerinde bulunmuştur. Filistin`den yaklaşık 1 ay içerisinde Ülkemize getirilen hasta sayısı 85 olup bu konuda görev alan 5 İlden biri olmanın gururunu yaşamaktayız. İlimiz 1.derece deprem bölgesinde olup, aynı zamanda Silah, Barut, Mühimmat Fabrikası, Hurdalık, TÜPRAŞ gibi tehlike arz eden kimyasal fabrikalar ilimiz açısından büyük bir risk teşkil etmektedir” dedi. Konuşmaların ardından Vali Kolat ve İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun ve Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş tarafından Filistin’de görev yapan 3 kişiye başarı belgesi verildi.