Ne gibi önlemler alındı?

Ne gibi önlemler alındı?

 Ebola ve Mers virüsleri

için önlem alındı… 

İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda, İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, Halk Sağlığı Müdürü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinden Enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve ilgili şube müdürlerinden oluşan yetkililerin katılımı ile Ebola ve Mers virüsleri hakkında alınması gereken önlemler ile ilgili toplantı gerçekleştirildi.

Toplantı yapıldı

İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda, İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Mers-Ebola virüsü önlem alma toplantısı gerçekleşti düzenlenen toplantıya Halk Sağlığı Müdürü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinden hastalıkları uzmanı ve ilgili şube müdürlerinden oluşan yetkililerin katıldı.  Düzenlenen toplantıda. İl genelinde sağlık hizmetleri veren her bir birimin gerekli personel ve ekipman desteği sağlandığını ve mesai saati gözetmeksizin tüm birimlerimizde hizmet vereceğini belirtildi.

Tüm birimler hizmet verecek

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun toplantı sonrası yaptığı açıklamada; "Şu ana kadar ilimizde Ebola ve Mers virüsü taşıyan hiçbir vaka ile karşılaşılmamıştır. Hastanelerimizde, Aile Hekimliklerimizde, 112 Acil Sağlık Hizmeti veren birimlerimizde çalışan tüm personelimize konu ile ilgili bilgilendirilmede bulunuşmuş, hangi durumlarda ne yapmaları gerektiği anlatılmıştır. İl genelinde sağlık hizmetleri veren her bir birimimizde gerekli personel ve ekipman desteği sağlanmış olup mesai saati gözetmeksizin tüm birimlerimizde hizmet verilecektir." dedi.

Mers virüsü nedir?

Uzun, “İlk kez Eylül 2012`de Suudi Arabistan’da ortaya çıkan MERS virüsü nedeniyle hasta olanların %80’i Suudi Arabistan’da tespit edildi. 30 Nisan 2014 itibariyle MERS nedeniyle hastalanmış 424 kişiden 131’i hayatını kaybetti. MERS, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan bir virüstür. Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü daha şiddetli hastalık yapabiliyor. İlk kez Suudi Arabistan`da görülen Mers virüsünün develerden ya da keçilerden insanlara geçtiği tahmin ediliyor. Ateş, öksürük, nefes darlığı, karın ağrısı, ishal ve kusma MERS`in belirtileri arasında sayılıyor.”

Temizlenip dezenfekte edilmelidir

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu`nun bilgi notuna göre Mers virüsüne karşı  alınması gereken önlemlerden de bahseden Uzun, “ Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının.  Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin. Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam edin.     Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçının.  Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmalı, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir. Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmalıdır.  Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalıdır. Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar temizlenip dezenfekte edilmelidir” dedi.

Ebola virüsü nedir

Ebola virüsü hakkında da açıklama yapan Uzun, “Ebola virüsü, insanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir. Ebola virus hastalığı; viral kanamalı ateşlerden bir tanesidir, vücutta akut başlangıçlı yüksek ateş ve gastrointestinal kanamalarla seyreden bir enfeksiyon hastalığı şeklinde karşımıza çıkar. EVH insanlarda genellikle ağır ve ölümcül seyreder. Salgın sırasında ölüm oranı %90’lara ulaşır” diye konuştu.

Nasıl ortaya çıktı?

Uzun, “Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo`daki salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo`daki bir nehirden aldı. Virüsün doğal kaynağının Afrika`daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor.  İnsan enfeksiyonu oluştuğunda virüsün başkalarına bulaşmasının birçok yolu vardır. Ebola enfekte insanlarla doğrudan temas yoluyla insandan insana bulaşır. Bunlar: Enfekte bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas. Enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas. Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi de hastalığın yayılmasında etkendir. İyileşen erkek hastaların spermleri yoluyla hastalığı 7 haftaya kadar bulaştırması mümkündür.  Ebola Kanamalı Ateşi’ne yol açan virüsler, genellikle hasta bakımıyla uğraşırken enfekte salgılarla teması olan aileler ve arkadaşlar aracılığıyla yayılmaktadır” dedi.

 

Ebola virüsü nasıl yayılır?

Ebola virüsünün yayılması hakındada bilgi veren Uzun , “İnsan enfeksiyonu oluştuğunda virüsün başkalarına bulaşmasının birçok yolu vardır. Ebola enfekte insanlarla doğrudan temas yoluyla insandan insana bulaşır. Bunlar: Enfekte bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas. Enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas. Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi de hastalığın yayılmasında etkendir.  İyileşen erkek hastaların spermleri yoluyla hastalığı 7 haftaya kadar bulaştırması mümkündür. Ebola Kanamalı Ateşi’ne yol açan virüsler, genellikle hasta bakımıyla uğraşırken enfekte salgılarla teması olan aileler ve arkadaşlar aracılığıyla yayılmaktadır” dedi.

Ebola virüsü`nün belirtileri nelerdir?

Virüs belirtileri hakkında da açıklama yapan Uzun, “Ebola virüsüne bağlı meydana gelen kanamalı ateş hastalığı sonucunda bağışıklık sisteminde çökme,  pıhtılaşma fonksiyonunda bozukluk, kaçış sendromu (kanın serum kısmının damar dışına çıkması) ve şok tablosu gelişmektedir. Virüs vücuda girdikten sonra ortalama 5-10 gün içinde hastalık gelişmektedir. Hastalık tipik olarak ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme ve bitkinlik şeklinde başlamaktadır. Diğer belirtiler şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı (özellikle gövde ve sırtta), bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır” dedi.