Anahtar Kelimeler:

İlginç bir ameliyat oldu!

 İlginç bir ameliyat oldu!

 Bakın ne yaptılar?         

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) bölümünde yapılan cerrahi müdahale ile boğazında şişlik oluşan hastanın dil kökü tiroid bezini, çene altı tükürük bezi yerine taşındı.

Hayatına devam edebilecek

Boğazında oluşan şişlik nedeniyle yemek yiyemeyen, su içemeyen, nefes alırken bile sıkıntı çeken 37 yaşındaki Arife Karabulut, yapılan ameliyatla yeniden sağlığına kavuştu. Dünyada yapılan cerrahi operasyonlar sonucu tiroid bezi alınması gereken ve bu nedenle ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olduğu belirtilen hastanın, çene altındaki tükürük bezi yerine taşınmasıyla artık ilaç kullanmadan günlük hayatına devam edebileceği belirtildi. Ameliyatı, fakültenin Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Kılıç, Doç. Dr. Ercan Akbay ve Yrd. Doç. Dr. Gökçe Şimşek birlikte gerçekleştirdi. Doç. Dr. Ercan Akbay, şu bilgileri verdi:

Değişik vakalar yaptık

"Özellikle tükürük bezleri arasında yer alan submandibular bez çene altında bulunmaktadır. Bu bezin tümörlerinde, taşlarında, iltihaplarında ve kronik iltihaplarında bezi çıkartmak gerekebilir. Bu bezi çıkartmak için genellikle kullanılan yöntem, çene altından bir kesiyle girilip bezin çıkarılmasıdır. Fakat bu insan yüzünde bir iz bırakacağı için, bunun yerine biz ağızdan, dil altından girerek bu bezi çıkarmak için değişik vakalar yaptık. Arkasından bu ameliyatı uyguladık."  Yapılan ameliyatta kesi yapılmadığı için hastaların yüzünde iz bırakmadığını, ilaç kullanımının söz konusu olmadığını belirten Doç. Dr. Akbay, şöyle devam etti:

Sık yapılan bir ameliyat değil

“Türkiye`de çok fazla yapılan bir ameliyat değil. Dünyada birkaç makaleyle, birkaç literatür makalesiyle sınırlı saveleri olan bir yöntem. Türkiye`de ilk defa Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi`nde başlattık ameliyatları, bugün de Kırıkkale Üniversitesi`nde devam ediyoruz. Hastalar için yüzde iz bırakmaması büyük bir avantaj oluşturmakta. Ağız içinde sinir, damarlar var. Bunlar ciddi problemler oluşturabilir. Ama cerrahi bir müdahaleyle üstesinden gelip, bezi çıkarmaktayız. Dünyada, normalde yapılması gereken, bezi tamamen almak. Böyle yaptığımızda hasta ömür boyu tefor denen ilacı kullanmak zorunda kalıyor. Bizim yaptığımız yöntemle hasta ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmayacak. Bu ameliyat dünyada ilktir. Daha önce yapılmış bir cerrahi yöntem değildir."

Takılmalara neden oluyordu

Doç. Dr. Ercan Akbay ve Yrd. Doç. Dr. Gökçe Şimşek, ameliyatı başarılı bir şekilde geçen ve serviste yatan Arife Karabulut`u ziyaret edip, kontrollerini gerçekleştirdi. Hastanede refakatçi kalan Ayşegül Işık kardeşinin dil kökünde ceviz büyüklüğünde kitle olduğunu belirtirken, "Bakıldığında dışarıdan da kendini belli eden kitle, yiyip içerken boğazda takılmalara neden oluyordu. Ablam eski sağlığına yeniden kavuşacağı için çok mutluyuz" dedi.



  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı