Tarih: 08.12.2014 20:08

Havayı kirletene ceza var!

Facebook Twitter Linked-in

 Hava için önemli uyarı!

Kırıkkale Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Turgut Çiçek, hava kalitesini bozanlara ve bozacak şekilde yakıt kullananlara cezai işlem uygulanacağını bildirdi.

Müdür açıklama yaptı

Çevre İl Müdür V. Çiçek, konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayi ve benzen yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, bu amaç doğrultusunda, özellikle ısınmada kullanılan katı yakıtların özellikleri ile yakıtların üretimi, torbalanması, dağıtımı, satışı ve bu yakıtların kullanıldığı yakma tesisleri ile ilgili esaslar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlendiğini söyledi.

Kömür torbada olacak

Kömürlerin torbalanarak satışa sunulması zorunlu olduğunu belirten Çiçek konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “İthalatçılar ve yerli üreticiler, kömürün üretiminden tüketimine kadar kömürün miktarı ve Özellikleri dâhil yapılan tüm işlemlerden sorumludurlar. Isınmada kullanılan ithal ve yerli kömürler toz kömürden elde edilen briket kömürler, prina briketi ve belde ve köyler için özellikleri belirlenen kömürler torbalanarak satışa sunulması zorunludur. Her yıl kış girmeden İl Müdürlüğümüzce denetimler yapılmaktadırIsınmada kullanılması yasak maddeler hakkında bilgi veren Çiçek, “Petrol koku, mineral yağ, araba plastiği parçaları, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbî atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri fueloil kaplarından oluşmaktadır.

Baca temizliğine dikkat!

Bacaların temizliği ve sobaların nasıl kurulacağı yönünde uyanlarda bulundu. Soba, tahta ve boyalı kısımlara zarar vermeyecek şekilde, altına metal kaplı tabla, mermer veya benzeri malzeme konularak kurulmalıdır. Soba kurulurken fazla dirsekten kaçınılmalı ve zorunlu olmadıkça iki dirsekten fazla kullanılmamalıdır. Soba boruları birleştirilirken baca, gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Soba bağlanmadan önce bacanın çekişi kontrol edilmelidir. Soba borusu bacaya fazla sokulmamalıdır. Bacalara, yabancı maddelerin girmesini engellemek için başlık takılmalıdır. Soba boruları ve bacalar temizlenmelidir. Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır.

Yatmadan söndürün

Sobaya üçte iki yakıt doldurulmalı. Soba mutlaka üstten tutuşturulmalı. Asla yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökülmemeli. Üst bölümde tam yanma gerçekleşip, kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapaklarını kapatmayın. Lodoslu havalarda gece uyumadan önce sobanın mutlaka söndürülmesi gerekmektedir. Mutlaka ehliyetli ateşçi çalıştırılmalı, Kaloriler kazanında kömürü yastıklama yöntemi ile yakılmalı. Kazan su sıcaklığını, dış ortanı sıcaklığına göre ayarlayarak yakışı sağlanmalı. Geceleri kazan uyutma sistemini uygulanmalı. Isınma sezonu başlamadan önce kalorifer sisteminin bakımının mutlaka yaptırılması gerekmektedir.

Hava kalitesi ölçümü

İlimizde hava kalitesi ölçümleri; 24.12.2006 tarihinde Bakanlığımız tarafından İlimiz Merkez Meteoroloji İstasyonu bahçesinde tam otomatik “Hava Kalitesi İzleme İstasyonu” kurulmuştur. 01.01.2007 tarihinden itibaren ölçümlere başlamıştır. Ölçümler PM10, SO2, Rüzgar Hızı, Rüzgar Yönü,  Hava Sıcaklığı,  Bağıl Nem ve Hava Basıncı ölçümleri yapılmaktadır. Yapılan Ölçüm sonuçları doğrudan internette (www.havaizleme.gov.tr) adresinde saatlik/günlük yayımlanmakta, izlenebilmekte ve sorgulanabilmektedir. Bakanlığımız Temiz Hava Eylem Projesi Kapsamında ilimiz Hüseyin Kahya Mahallesi; Hanımeller İlk Öğretim Okuluna 1 adet sabit Hava Ölçüm Cihazı, Bağlarbaşı Mahallesi, Karşıyaka Mahallesi, Sanayi Mahallesi, Yenimahelle, Başpınar Mahallesi, Makro- Market Mevkii, Sanayi Mahallesi alt girişi (ihsan kalmaz parkı mevkii),Yahşihan Yeni Sanayi Sitesi, Tüpraş Mevkii, Tarım İl Müdürlüğü Mevkii MKE Barut Fabrikası Mevkii bölgelerine hava kirliliğini ölçen, tüpler yerleştirilmiş olup kış mevsimi bitince sonuçlar değerlendirilecektir.

Yakıt satanlara denetim

İlimiz sınırları içerisinde 100 adet Mahrukatçı/Kömür satıcısına ‘Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi’ düzenlenmiştir. Katı yakıt (Kömür) satıcılarının satmış olduğu kömürlerin uygun olup olmadığı Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından denetimleri yapılmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtımı yapılacak olan kömürlerin analizleri yapılarak, analizlerin uygun olması sonucunda dağıtımları yapılmaktadır.

Lastik ve naylon yakana ceza

İlimiz merkezinde doğalgaz kullanımı Kırgaz verilerine göre yüzde 80 civarlarındadır. İlimiz merkezinde akşam, saatlerinde oluşan hava kirliliğinin nedeni meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre rüzgar ve hava akımının oluşmaması topoğrafik yapısından kaynaklanmaktadır. Ayrıca sobalı evlerin kömür dışı yakıtları kullandığı görülmektedir. Müdürlüğümüz teknik elemanları taralından kış aylarında muhtelif zamanlarda kömür kullanan sobalı ve kaloriferli evlerde (apartman) denetimler yapmakta olup kömür dışı yakıt kullanan/ yakan (yağlı odun, lastik, laylon vb) kişilere apartmanlara Müdürlüğümüz tarafından gerekli uyarılar ve idari para cezaları uygulanacaktır.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —