Kırıkkale kaybetmesin”

 Kırıkkale kaybetmesin”

 Sendikanın telaşı sürüyor!

Geçtiğimiz günlerde Milli Piyade Tüfeğinin özel sektöre verilememesi için eylem yapan MKE işçileri ve Türk Metal Sendikası üyeleri, sendika ve işçiler olarak eylemlere devam edeceklerini belirterek üretimin başka yerlere kaydırılması halinde MKE’nin değil tüm Kırıkkale’nin zarar göreceğini söylediler

Eylemler devam edecek

Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Mürsel Öcal Piyade Tüfeğindeki gelinen son nokta hakkında açıklama yaptı. Şube Başkanı Öcal bu hafta boyunca Kırıkkale’de sivil toplum örgütlerini, dernekleri ve odaları ziyaret ederek Milli Piyade Tüfeğinin seri üretimi aşamasında neler yaşandığını, üretimin MKE ve Kırıkkale için ne derece önemli olduğunu anlatacaklarını söyledi. Öcal ayrıca bu toplantılardan çıkan sonucu genel merkezde yapılacak olan toplantıyla masaya yatıracaklarını, buna göre de önümüzdeki günlerde eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Biz buna izin vermeyeceğiz

Şube Başkanı Öcal Sivil Savunma Müsteşarlığında yapılan toplantıda MPT’nin seri üretim kararının çıktığını ancak bu üretimin Kale Kalıp firması ile birlikte üstlenilmesi önerildiğini, bu konuda ismi geçen firmanın bu üretimi yapacak ekipmana ve teknolojiye, bunun yanı sıra da işi bilen teknik elemana ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Öcal, toplantıda çekincelerini dile getirdiklerini belirtti. Savunma Bakanlığına bu çekincelerin Türk Metal Sendikası Genel Başkan Pevrul Kavlak tarafından aktarıldığını, ismi geçen firmanın seri üretime katılıp katılmayacağının kesin kararının çıkmadığı söyledi.  Şube Başkanı Mürsel Öcal  “Bizler bu MKE ile var olduk. Öyleyse bizler bu kurumun var olması, varlığını sürdürebilmesi, dimdik ayakta durması için varız. Milli Piyade Tüfeğinin seri üretimi bizim için önemli. Bizim silahımız savunmamız Makine Kimya’dır. Makine Kimya’yı itibarsızlaştırmak isteyenler var. Biz buna izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı.

İlginç gelişmeler yaşandı

Milli Piyade Tüfeği ile ilgili olarak bugüne denk geçen süreci anlatan Şube Başkanı Öcal, MPT’nin ilk üretimde 10 bin adet olarak planlandığını, ikinci üretimde ise 20 bin adet olacağını, Makina Kimyanın, birinci üretimde 10 bin tüfek olmasına rağmen, kapasitesini 12 bine çıkardığını, kurumun 20 bin silah üretecek teknik altyapıyı da sahip olduğunu söyledi. Savunma Sanayii Müsteşarlığının garip bir yaklaşım sergilediğini belirten Öcal “İki yıl önceden haber vermesi gerektiği halde, 35 binlik üretim istedi. Buna rağmen, Makina Kimya, buna da karşı çıkmadı. Makine Kimya, “ben 35 bin tüfeği üretirim” dedi. “Ben bu işi tek başıma yaparım” dedi.

SSM ne istiyor?

Makine Kimya,”Kale Kalıp`ın 8 parçasını da 1/2 fiyatına üretirim ya da tedarik ederim” dedi. Ama kimse dinlemedi Makina Kimyayı. Makina Kimya, ben üretirim deyince, bu sefer yine Sivil Savunma Müsteşarlığı yeni bir teklif istedi. Bildiğiniz gibi, Milli Piyade Tüfeği toplamda 411 parçadan oluşuyor. Bu parçaların 350`sini MKE üretiyor. Sadece 8 parçasını Kale Kalıp üretiyor veya tedarik ediyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı diyor ki, “Sen 20 bin tane tüfek üreteceksin, geri kalan 15 bin tüfek için 350 parçayı Kale Kalıp’a gönder, o üretsin.” Bunu diyor ve arkasından da Makine Kimya`dan bu yönde teklif vermesini istiyor. Kale Kalıp`ın üreteceği 8 parçasını da MKE üretebilir. Hem de daha ucuza tedarik ederiz” diye konuştu.

Biz bu oyunu daha önce yaşadık

Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Mürsel Öcal bu oyunun yıllar önce tabanca üretiminde de oynandığını, tabanca yapım işi için gelen firmaya tabanca parçalarının üretimi için yardım edildiğini, firmanın daha sonra tabancayı üretmeye kara verdiğini, bu yüzden de üretimin ellerinden alındığını söyledi. Başkan Öcal “Aynı oyun şimdi MPT için oynanıyor. “Siz Kale Kalıp’a parçaların üretimi için yardımcı olun” diyor. Bu mümkün değil. Biz MKE yetkilileri ile görüşmeleri yaptık. İşçi arkadaşlarımız bu durumdan memnun değil. Fabrikalarda sıkıntı ortaya çıkar. Hiçbir işçi arkadaşımız bu silahın Silah Fabrikasından başka bir yerde üretilmesine razı değil. Bu işin sonu MPT’nin üretiminin MKE’den alınmasına kadar gider. Maliyetleri de ağır oldu. Fabrikalar kapanır, işçiler işinden ekmeğinden olur. Hepimiz kaybederiz. Bölge halkı kaybeder, şehir kaybeder. Yeni bir kayba daha tahammülümüz yok” dedi.