Tarih: 09.10.2008 13:13
Kır ve Kent Hayatında Kadın Profili
Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Mustafa Orçan tarafından hazırlanan ‘Kır ve Kent Hayatında Kadın Profili’ isimli kitap geçtiğimiz hafta okurları ile buluştu
Araştırmalar yapıldı
Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Mustafa Orçan tarafından uzun bir zamanda düzenlenerek hazırlanan kitap okurların ilgisini çekti. Kitabın içeriği hakkında açıklamada bulunan Orçan, bu kitabın Türkiye’de az sayıda yapılan çalışmalardan biri olduğunu vurguladı. Orçan, “Bu araştırma, kır ve kent kadınlarını karşılaştırmalı olarak inceleyen Türkiye’de az sayıda yapılan çalışmalardan biridir. Kitap, iki-binli yılların başında Türk kadının, ailenin ve toplumun bir ferdi yada grup üyesi olarak, gündelik hayattaki konumunu ele alan uygulamalı bir araştırmaya dayanmaktadır.
Veriler analiz edildi
Orçan, “Anadolu’da ki bir kentin ve o kentin merkezinde ve kırsalında yaşayan farklı özellikteki kadınların, evlilik biçimi, cinsiyet rolleri aile içi iş paylaşımı, çocuğa bakış, kişisel bakım, boş zamanları değerlendirme eğilimleri, ev içi ve ev dışı üretime katkıları, tüketim alışkanları ve mutluluk gibi konulardaki geleneksel kültürle modern kültür arasındaki tercihleri ve tutumları incelemiştir. Kısaca bu araştırmada, kadınların yatay ve dikey eksenli yaşadıkları değişimler incelenmekte ve çıkan veriler analiz edilmeye çalışmaktadır” dedi.
Yazar hakkında
1968 yılında K.Maraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini K.Maraş’ta tamamladı. 1992’de Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun olduktan sonra, 1993’de Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Aynı Üniversitede yüksek lisansını, 2003 yılında ise İstanbul Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 1999–2003 yıları arasında İstanbul Edebiyat Fakültesi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Doktora sonrası Kırıkkale’ye dönüp 2004’den itibaren halen Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim Üyeliği görevine devam etmektedir. Kır ve Kent Hayatında Kadın Profili(2008) adlı kitabından başka Osmanlıdan Günümüze Modern Türk Tüketimi Kültürü(2004–2008)adında bir eseri daha bulunmaktadır. Yazarın katılmış olduğu bazı projelerden başka, değişik dergi, kitap, ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda yayınlanmış makale ve bildirileri vardır. Çalışma alanı olarak, Sosyo-Kültürel Değişme, İktisat Sosyoloji, Tüketim Kültürü, Gündelik Hayatın Sosyolojisi sayılabilir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —