Tarih: 15.10.2008 02:55

Ahilik Kültürü Anlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Ahilik Kültür Haftası çerçevesinde Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Aktan Müge Yılmaz tarafından konferans verildi. Konferansa katılan Meslek Lisesi öğrencileri Ahilik hakkında bilgi sahibi oldular.
 
Ahilik haftası kutlamaları kapsamında Kültür Merkezi’nde konferans verildi. Ahilik kültürünü tanıtmak için verilen Konferansa il idarecileri ve EML öğrencileri ve Meslek Okulu öğrencileri katıldı. Konferansa katılan Odalar Birliği Başkanı Süleyman Köstekli yaptığı açıklamada Ahilik’in doğruluk dürüstlük olduğunu vurguladı. Köstekli, “Ahilik kültürü halen esnaflarımızda devam etmektedir. Esnaflarımızda bulunan levhalar bunlara örnektir. Ahi demek kendi zaaflarından kurtulmak demektir. Yürüttüğü meslek anlamıdır. Ahiler birkaç iş veya sanatla değil, yeteneklerine en uygun olan tek bir iş veya sanatla uğraşmalıdır. Ahinin emeğini değerlendirecek ve onurunu koruyacak bir işi, özellikle bir sanatı olmalıdır. Ahi doğru olmalı, emeğiyle hak ettiğinden fazlasını kazanma yoluna sapmamalıdır.
 
Ahinin işinin ve sanatının geleneksel pîrlerinden kendi ustasına kadar bütün büyüklere içten bağlanmalı, sanatında, davranışlarında onları örnek almalıdır. Ahi bilgi sahibi olmalı, bilginleri sevmeli, onlara karşı küçük düşmemeli, aldığı bilgileri yerinde ve zamanında kullanmalıdır. 13. yüzyılda Burgazi tarafından kaleme alınan Burgazi’nin Fütüvvetnamesi’ni, daha sonra diğerleri takip etmiştir. Ahi ahlâkını meydana getiren fütüvvet kuralları, öğrencilere anlayacakları tarzda öğretilirdi” dedi. Köstekli’nin konuşmasının ardından konferansını veren Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Aktan Müge Yılmaz Ahilik konusunda öğrencilere bilgiler verdi. Yılmaz, “Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları Ahilik, kelime olarak, Arapça “kardeşim” anlamına gelen “Ahî” kelimesinden gelmektedir. Bunun yanında, Ahî kelimesinin Türkçe kökenli “Akı” kelimesinden geldiğini savunanlar da vardır. Akı kelimesi “eli açık, cömert, yiğit” gibi anlamlara gelmektedir.

Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan kişi mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar. Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar. Esnaf ve sanatkârlıkta önemli bir sorun olan üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarlar. İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —