Geçtiğimiz günlerde basın toplantısı düzenleyerek YPK kararlarından dolayı hükümeti eleştiren ve mağdur duruma düştüklerini dile getiren Enerji-Bir Sen, Birlik Haber-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen Kırıkkale İl Temsilcileri Pazar günü Kırıkkale’ye gelecek olan Başbakana verilmek üzere hazırlanan mektubu AK Parti İl Başkanı Nuh Dağdelen’e verdi.
MAĞDURİYETİMİZİ BİLDİRİYORUZ
Enerji-Bir Sen Şube Başkanı Cebrail İbiş, Birlik Haber-Sen İ Temsilcisi Süleyman Özen ve Ulaştırma Memur-Sen Kırıkkale İl Temsilcisi Şakir Aktürk AK Parti İl Başkanı Nuh Dağdelen’i ziyaret etti. Geçtiğimiz günlerde bakanlar kurulundan geçen YPK kararlarından dolayı mağdur edildiklerini dile getiren şube başkanları yaptıkları açıklamada Pazar günü bir Kırıkkale’ye gelecek olan Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a verilmek üzere hazırlanan mektubu İl Başkanı Nuh Dağdelen’e verdiler. Ziyarette basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Enerji-Bir Sen Şube Başkanı Cebrail İbiş “Sorunlarımızı Başbakana iletebilmek amacıyla hazırladığımız mektubumuzu Pazar günü Kırıkkale’ye gelecek olan Başbakan’a verilmek üzere il başkanına veriyoruz” dedi.
ÜCRETLER FARKLILIK GÖSTERİYOR
Memur-Sen’e bağlı sendikalar tarafından Başbakana iletilmek üzere hazırlanan mektupta şu ifadeler yer alıyor “Kamu kurum ve kuruluşlarında, kamu iktisadi teşebbüsleri bünyesinde çalışan kamu görevlileri de dahil olmak üzere, kamu görevlilerinin birbirleri arasında ücret adalesizliğinin giderilmesi adına yapılan çalışmalara sendikaları olarak destek vermekteyiz. Ancak eşit işe eşit ücret politikaları ve ücrette adalet tesis edilmeye çalışılırken, kamu çalışanlarının kendi aralarındaki dengelerin çok iyi korunması ve birtakım haklar verilirken bazılarının mağduriyetine de sebebiyet verilmemesine önemle dikkat edilmeli eşitler arası eşitsizliğe yol açılmamalıdır. Kamuda KİT`lerinde kendi aralarında homojenliği olmayıp aynı unvan grupları arasında sözleşme ücretleri farklılık göstermektedir. Bunun sebebi yönetim kurulu sözleşme ücretlerinin tavan ücretine kadar unvan ve pozisyonlar arasında ücret belirleme yetkisinin olmasıdır”
EŞİTSİZLİK BÜYÜDÜ
“Bu durum da geçmiş yıllarda bazı yönetim kurulları personel lehine skala ayarlaması yaparken bazıları yapmamıştır. Dolayısı ile ayrı unvanlara aynı ek ödemenin yapılması eşitliği değil, eşitsizliği büyütmüştür. Genel idari hizmetlerde çalışan personel bu düzenleme ile sadece denge tazminatı oranında ek ödeme almış ücretlerinde herhangi bir artış sağlanmamıştır. Eleştirmiş olduğumuz Yüksek Planlama Kurulu Kararı, haksızlık ve eşitsizliklerle doludur.399 sayılı "Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" ye göre Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan 70 bin sözleşmeli kamu görevlisi mağdur olacaktır. Kamu çalışanlarının ücretleri arasında büyük eşitsizlikler ve farklar varken, ilgili karar farkının açılması dolayısıyla, çalışanlar arasında daha büyük ücret adaletsizliğine sebebiyet verecek, çalışma barış ve huzuru bozulacaktır”
HİYERARŞİK YAPI BOZULACAK
Kararın KİT`lerde 399/ II sayılı cetvele tabi olarak çalışan sözleşmeli personeller arasında ki hiyerarşik yapı bozulacak olup, aynı grup içerinde yer alan kamu çalışanlarının çok farklı ücret almalarına sebebiyet verecek, bununla birlikte gruplar arasındaki ücret farklarının da daha fazla açılması meydana gelecektir. Hiyerarşik yapı içerisinde amir ve üst durumunda bulunan kişilere uygulanacak olan ek ödeme oranının ast durumunda bulunandan daha az olması nedeni ile amirlerin mahiyetindeki çalışanlardan daha az ücret almaları gibi hukuka aykırı bir duruma sebebiyet verilecektir. Bu durum kabul edilemeyeceği gibi ücrette denge ve adalet politikalarına ters düşecektir. Kaldı ki 399 sayılı KHK 26. maddesinde, "Temel ücret tutarları, sözleşmeli personelin unvanı, eğitim düzeyi, iş gerekleri, işyeri ve çalışma şartları dikkate alınmak suretiyle teşebbüs ve bağlı ortaklıklarca tespit edilir”
HUKUKA AYKIRI
Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar, sözleşmeli personeline unvanları itibarıyla uygulayacakları azami temel ücret miktarlarına ilişkin tekliflerini 15 Kasım tarihine kadar Devlet Personel Başkanlığına gönderirler. Bu teklifler Devlet Personel Başkanlığınca teşebbüs ve bağlı ortaklıklar arasında ücret dengesi ve uygulama birliği sağlamaya yönelik önerilerle birlikte Yüksek Planlama Kurulunun onayına sunulur" hükmü yer almakla; YPK` nun sözleşmeli personelin ücretlerinin belirlenmesinde adaletsizliğe sebebiyet verecek şekilde, teşebbüs ve bağlı ortakların yetkilerini de sınırlayacak şekli ile almış olduğu karar hukuka aykırıdır. YPK kararı kendi içerisinde de tutarsızlık taşımaktadır.Mühendislere yüzde 68 oranında ek ödeme verilirken. Teknik ressam ve labaranta ise yüzde 34 oranında verilmiş olmaktadır. İdari memurlara ise denge tazminatı oranı olan yüzde 28 oranında kabul edilemez bir ek Ödeme verilmiştir. Bunun yansıması olarak Mühendise 195 YTL Teknikere 25 YTL. idari Memura ise. 0 YTL yansımıştır. Bu durum Kurumlar arası ücret adaletsizliğini iyice körüklemiştir. Maliye Bakanlığı bürokratları yaptıkları bu çalışma ile ücret adaletsizliğini ortadan kaldırmak yerine kaos oluşturmuştur”
EK ÖDEMELER YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Başbakan’a bu konuda bazı önerilerinin olduğunu ifade eden İbiş “Kamuda adaletsizliği giderecek kamu personel reformunun iş güvencesi ile birlikte derhal çıkarılmalıdır. Ek ödemeden doğan aksaklıkların giderilmesi için sosyal taraflarla birlikte bir çalışma yapılmalıdır. Kamuda çok başlılığı ortadan kaldırmak için sözleşmeli personelin ücret zamlarının Bakanlar Kurulu kararı 375 Sayılı KHK`nin ek 3, Maddesinin 9.bendi hükümlerinin değiştirilerek, YPK uygulamasına son verilmelidir. Kitlerde sözleşme ücretlerinin aynı unvan ve gruptakiler için standart hale getirilmeli ve meydana gelen huzursuzlukların giderilmesi için hiyerarşik yapının dikkate alınarak ek ödemeler yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.