Bayramı Coşkuyla Kutladık

Bayramı Coşkuyla Kutladık

Yoğun Katılım Oldu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet’in ilanının 85. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale’de de coşkulu törenlerle kutlandı

 

Cumhuriyetin 85. yılı coşkuyla kutlandı

 

Cumhuriyet`in 85. kuruluş yıldönümü Kırıkkale’de de coşkuyla kutlandı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda birlik ve baraberlik mesajları verildi. Sokak ve caddelerin bayraklarla donatıldığı Kırıkkale’de herkes elinde bayrakla tören alanında bulundu

 

Vekiller katılmadı

Kırıkkale’de Cumhuriyet Bayramı tüm Türkiye’de olduğu gibi coşku ile kutlandı. Düzenlenen törene katılım ve ilgi yüksek oldu.  Millet Caddesi İstasyon Kavşağında sabahın erken saatlerinde okul öğrencileri ve Askeri Bando takımları yerlerini aldı. Saat 10:00’da başlayan etkinliklere Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, Kırıkkale Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tuncer Aka, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Danış, İl Emniyet Müdürü Salim Akça, İl Müftüsü Osman Şarklı ve çok sayıda il idarecisi ile siyasi isimler katıldı. Törende Kırıkkale Milletvekilleri bulunmadı. Tören alanında yapılan anonsta Kırıkkale Milletvekillerinin başka bir ilde düzenlenen törenlere katıldığı belirtilirken, vatandaşlarda bu duruma tepki gösterdiler.

 

Şiirler okundu

İl olarak programda Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer tarafından konuşma yapıldı. Vali Demirer, Cumhuriyet Bayramı’nın herkese kutlu olmasını diledi. Demirer, “Cumhuriyetimizin 85. yılına erişmiş bulunmaktayız. Bu önemli ve anlamlı günü bir kere daha birlikte kutlamaktan mutluluk duyuyoruz. Başta Mustafa Kemal Atatürk Olmak üzere bu coşkuyu bizlere yaşatan şehit ve gazilerimize teşekkür ediyorum. Türkiye gündeminde bulunan terör konusu gündemimizi halen meşgul etmektedir ve beraberinde ekonomik krizde eklendi buna. Bu iki olayda bizleri asla yıpratamaz. Birlik ve beraberliğimiz her zaman devam edecektir” dedi. Vali Demirer’in konuşması halk tarafından ilgi ile dinlendi. Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini anlatan şiirler okundu.

 

Birlik ve beraberlik

Vali Demirer’in konuşmasının ardından, geçite katılan okul öğrencilerin ve vatandaşların bayramları kutlandı. Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz ve Garnizon Komutanı Tuncer Aka tarafından resmi geçişe katılan vatandaşların öğrencileri ve öğretmenlerin Cumhuriyet Bayramı kutlandı. Kırıkkale Belediyesi tarafından tören alanında bulunan vatandaşlara bayraklar dağıtılırken, sokaklara ve caddelere de bayraklar asıldı. Kırıkkale’nin büyük kesiminde dün bayraklar asılı bulundu. Son zamanlar terör olaylarına karşılık birlik ve beraberlik hat safhadaydı. Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer konuşmasında birlik ve beraberliğin her zaman bulunması gerektiğini belirterek, kimsenin bunu bozamayacağının altını çizdi.

 

Vatandaşların ilgisi

İlk olarak Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Sevgi Hato tarafından Cumhuriyet Bayramı anısına şiir okundu. Daha sonra İlköğretim okulları arasında düzenlenen Cumhuriyet konulu şiir yarışmasında birinci olan Mehmet Uzelli İlköğretim Okulu Öğrencisi Sumeyye Karabay tarafından Cumhuriyet adlı şiir okundu. Değişik okul öğrencileri tarafından okunan şiirlerin ardından Kırıkkale Lisesi öğrencileri tarafından halk oyunları gösterileri sunuldu. Düzenlenen halk oyunları gösterisine ilgi yüksek oldu. Öğrenciler sergiledikleri oyun gösterileri ile izleyenlerin beğenisini kazandı. Törene katılım her seneki gibi bu senede yüksek oldu. Kırıkkaleli vatandaşlar sabahın erken saatlerinde tören alanında düzenlenecek gösteriler için tören alanında bulundular.

 

Ayakta selamladılar

Halk oyunları gösterisinin ardından tören yöneticisinin verdiği komut ile birlikte bayrak ve flamalar açıldı, tören birliği tarafından geçiş düzenlendi, muharip gaziler, izciler, okullar, resmi kurum ve kuruluşlara ait araçlar ve özel kuruluşlara ait araçlar halkın bayramını kutlayarak selamladılar. Tören bitiminde okul öğrencileri aileleri ile hatıra fotoğrafları çektirdiler. Küçük çocuklar bayraklar ile etrafta bulunurken, çocuklara karşı ilginin yüksek olduğu gözlendi. Tören alanında aileler çocuklarının programda sergiledikleri gösterileri izlediler. Geçişi Kırıkkale Valisi Demirer, Belediye Başkanı Korkmaz ve Tuğgeneral Aka ayakta selamladılar. Sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen geçiş araçları beğeni topladı. Günü akşamında Polis Evi’nde Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer tarafından resepsiyon verildi.

 

İşte Cumhuriyet’in anlamı

Batı dillerinde cumhuriyetin karşılığı, ulusun kendisini yönetmesi anlamına gelir. Cumhuriyet rejiminde iki unsur çok önemlidir:

a- İdare edilenler

b- İdare edenler

Bu iki unsurun sahip olası gereken özelliklerin başında dürüstlük gelir. Cumhuriyet rejiminde her iki tarafında dürüst ve namuslu olması gerekir. Rejimin demokrasi paltformuna oturtulması şarttır. Cumhuriyet, ulusun vatan ve hukuka sevgisi ve içten bağlılığı ile yaşatılmalıdır. Bu nedenle cumhuriyete hayat veren damarların başında demokrasi gelir. Gerçek cumhuriyet rejimlerinde sistemin demokrasi ile olan ilişkisi çok önemlidir. Çünkü iç ve dış tehlikelere karşı cumhuriyet kendisini sert ve katı bir şekilde ama demokrasinin gerekleri içinde koruyacaktır. Bunların dışına çıkılmaması gereklidir, aksi taktirde demokrasi ile cumhuriyet arasında kopukluk başlar. Bundan da en büyük zararı cumhuriyet rejimi görür. Onun için cumhuriyet yöneticileri daima uyanık ve gözleyici durumda olacaklardır.

 

Demokrasi

Demokrasiyi benimsemiş siyasi rejimlerdeki cumhuriyetlerde özgürlüklerin kullanılma alanları, demokrasinin kuralları ile sınırlandırılmıştır. Demokratik sistem ile idare edilen cumhuriyetlerde hiç kimsenin sınırsız hak ve hukuku yoktur. Sınırsız hak ve hukukun olduğu rejimlere de demokrasi veya cumhuriyet denemez. Çünkü demokrasilerde ve demokratik cumhuriyetlerde kişilerin ve dolayısıyla toplumların özgürlükleri hukuk yolu ile güvence altına alındığı gibi, buların sınırları da adaletin kalemi ile çizilmiştir. Bu kısa açıklamadan sonra Atatürk`ün cumhuriyet ve devlet anlayışına değinelim. Atatürk, kurmuş olduğu genç Türk Devletinin yapısını 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyetin temelleri üzerine oturturken, en kısa zaman da bunun gereği olan demokrasiye geçileceğini öngörüyordu. O da siyasi alanda demokrasinin çok partili sistemle gerçekleşeceğinin bilincindeydi.

 

Cumhuriyet’in alt yapısı

Atatürk`ün zamanımızdan yaklaşık üç çeyrek asır evvel cumhuriyet için söyledikleri, bugün hala bazı batı ülkelerin elde etmeye çalıştıkları düşüncelerdir. O söylediklerimi bilimsel bir temel üzerine oturtmamış olsaydı, bu kadar zaman sonra düşünceleri hala güncelliğini koruyabilir miydi? Atatürk sadece bilgili bir asker, uzak görüşlü bir devlet adamı değil aynı zamanda gerçek bir düşünürdü. Ayrıca sadece düşünce üretmekle kalmamış, bu düşünceleri gerçekleştirerek, üçüncü dünya ülkelerine bağımsızlığın ve kurtuluşun yolunu da göstermiştir. Bugün bağımsızlık savaşı veren pek çok ülkede Atatürk adı hala bir bayrak gibi dalgalanıyorsa nedenini burada aramak doğru olur. 29 Ekim 1923 günü ilan edilen cumhuriyetin alt yapısını Atatürk aşama aşama nasıl hazırlamıştı ?

 

Önem verilmişti

Cumhuriyet laik bir sistem üzerine kurulacaktı. Yani cumhuriyet idaresinde ne halifeye ne de onun kalıntılarına yer vardı. Cumhuriyeti adaletli bir adalet sistemi koruyacaktı. Cumhuriyetin genç kuşakları çağ dışı kara kafalılar tarafından değil, aydın bağımsızlık ve hürriyetin değerini bilen aydın kafalı öğretmenler tarafından yetiştirilecektir. İmparatorluktan kalan mantık dışı ne varsa hepsi kaldırılacak, cumhuriyetin temelini müspet ilim oluşturacaktır. Cumhuriyetin yalnızca kanunlar ile, devlet zoru ile ve yasaklarla korunamayacağının bilincinde olan Atatürk, onun gerçek değerini anlayabileceğini söyleyebilmiştir. Geçen zaman içerisindeki olaylar bu ileri görüşlü devlet adamının ve düşünürünün ne denli haklı olduğunu göstermiştir. Bilgisiz ve bilinçsiz bir halk topluluğunun ulus olma hakkına sahip olamayacağını vurgulayan Atatürk, ulusun bilinçlendiği oranda hak ve hukukuna sahip çıkacağını biliyordu.

 

Zaferle tançlandırılmalıydı

Bu nedenle eğitim ve kültüre çok önem vermiştir. Onun, bir bakıma kültürü, cumhuriyetin temellerinden biri olarak görmesindeki neden budur. Atatürk`e göre sadece cumhuriyete sahip olmak yeterli değildir. Ona layık olmak da gereklidir. Bunun içinde gereken yol gene eğitimden geçiyordu.  Hürriyet ve bağımsızlığın kıymetini, erdemli ve özverili, çağdaş eğitim almış olan gençler, savaş alanlarında bu uğurda şehit düşen askerlerden çok daha iyi bilebilirlerdi Bağımsızlık; hürriyet, cumhuriyet bundan böyle savaşarak değil, bunları değeri bilinerek korunacaktı. Onun için kılıçla elde edilen zaferler, siyasi, ekonomik, kültürel zaferlerle taçlandırılmalıydı.