Kırıkkale Üniversitesi’nde düzenlenen bir panelde ilin depremle ilgili durumu ele alındı. Kırıkkale’nin birinci derecede deprem kuşağında yer aldığına dikkat çekildi.
Kırıkkale Üniversitesi Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kılıç’ın, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürol Seyitoğlu’nun, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Altın ve Kırıkkale İl Sivil Savunma Müdürü Sedat Güney’in de aralarında bulunduğu bir ekip ile 2008 yılında yapılan deprem gerçeğiyle ilgili bilgileri aktarmak için panel düzenledi. Panelde konuşma yapan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kılıç “Ortalama yılda 20 su baskını 50 heyelan meydana geliyor. Son 62 yılda ortalama 1000 kişi depremden ölüyor, 72 bina yıkılıyor. Hızlı nüfus artışı ve çarpık kentleşme doğal afet zararlarını artırıyor.
Uyarı yapıldı
Deprem kötü ve korkunç bir kelime. Yapıların yıkılma sebebi depremdir. Son 10 yılda 20 milyar ABD doları deprem hasarına harcanmıştır. 9 ayda bir deprem oluyor. Son zamanlara geldiğimizde Kayseri’de meydana gelen deprem bizlere küçük gibi geliyor. 72’nin üzerinde deprem olunca evlerde yangınlar çıkabiliyor. Doğal Afet Sigortası ülke çapında kendisini kabul ettirmiş de değil, ettirmemiş de değiliz” dedi.
Bilgi verildi
Tektonik, taş kürenin yapısını araştıran bir konu diyen Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürol Seyitoğlu “Levha kenarları ile deprem dağılımı arasında birbirine bağlı ilişki vardır. 3 Tip levha kenarı vardır. Hareketli yer yuvaları üzerinde yaşıyoruz. 3 çeşit fay vardır. Normal fay, ters fay, yanal atımlı fay. Kırıkkale, Kırşehir, Erbağ üçüde 1. derece deprem bölgesi. Anknet sismik destek ağı var. Her bir kara parçası faylarla birbirine bağlıdır. Bu fayların hareketleriyle deprem oluşuyor” diye konuştu.