Sosyal Güvenlik Kurumu`nun yaptığı düzenlemeye göre, hastaneye giden memurlar da muayene katılım parası ödeyecek. Kamu kurumlarında çalışanlar 3 ile 10 Yeni Türk Lirası arasında değişen muayene katılım ücretlerini yeni yıldan itibaren eczanelere verecek. Söz konusu para SSK ve Bağ-Kur`lulardan yaklaşık iki aydır alınıyor.
Memurlardan alınmadığı için tartışmalara neden olan katılım payını 1 Ekim 2008 tarihinden bu yana işçi ve esnaf ödüyor. Sağlık ocakları ve aile hekimlerinde alınmayan muayene ve tedavi ücretleri hastanelerde alınıyor. Buna göre, vatandaşlar yaklaşık iki aydır devlet hastanelerinde 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 YTL muayene ücreti ödüyor. Ücretleri SGK adına eczaneler vatandaştan tahsil ediyor. İlaç yazdırılmasa bile muayene hastanın vatandaşlık numarası üzerine kaydediliyor, ilk eczaneye gidişte karşısına çıkıyor.
Sağlık Uygulama Tebliği`ne dahil olmadıkları için 2,5 milyondan fazla memur 3 ile 10 YTL arasında değişen parayı ödemiyordu. Memurlar, Maliye Bakanlığı`nın yayınladığı Bütçe Uygulama Talimatı`na bağlı olduğu için ücretsiz tedavi olabiliyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu`nun (SGK) getirdiği norm ve standart birliğine rağmen kamuda çalışanların ücretsiz tedavi olması işçi ve esnaf tarafından eleştirildi. SGK Başkanı Fatih Acar, devlet memurlarından da muayene katılım payı alınacağını açıklamıştı. Yapılan düzenlemeyle, devlet memurları 2009`da yürürlüğe girecek Sağlık Uygulama Tebliği`ne tabi olacaklar. İşçi, esnaf ve memur aynı şekilde muayene katılım payı ödeyecek.