Tarih: 19.12.2008 08:10

Yahşihan`da Eğitim Seferberliği

Facebook Twitter Linked-in

 

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçe Kaymakamlığının eğitim için başlattığı dershane kurumu ve öğrencilerin başarı grafiğinin artışı, bu işi kooperatifleşmeye götürdü.
 
Kaymakam Ünal Coşkun’un ve Milli Eğitim Müdürlüğü`nün düzenlediği, ilçedeki bütün okul müdürleri ve öğretmenlerini kapsayan bir bilgilendirme ve istişare toplantısı yapıldı. 150 idareci ve öğretmenin katıldığı toplantı çok olumlu geçti, Bazı öğretmenler dershaneye gönüllü olarak destek vereceklerini ifade ettiler. İlçe milli eğitim müdürü, Dursun Kuzucu “Yahşihan’ın son dönemlerde zıplayarak gelişme gösterdiğini” Bildirirken, “bu gelişmeye ayak uydurmaya çalışıyoruz Bu çalışmalarımızda ve gelişmemizde en büyük desteği değerli Kaymakamımız vermektedir. Buda bizim için bir şanstır. Bir ülkenin geleceği eğitimdir bunun içinde iş başında işi bilen eğitime önem veren kaymakamın olması bizim için bir şanstır.” Dedi. Dursun Kuzucu “Merkez ilçe olma özelliğini taşıyan ilçemizin geçen sene her öğrenciye verdiğimiz birer kitapla okuma kampanyası başlatmıştık. İkinci özel okul açılmaktadır. dışarıdan ilçemizin eğitim durumu göz önüne alınması buranın tercih edilmesi, buranın bir cazibe merkezi olduğunu göstermektedir. Bu başarıda siz öğretmenlerin, halkımızın ve öğrencilerimizin de büyük payı vardır. İlçemiz şu anda ilçeler arasında birinci durumda. Gerek okul durumunda, gerek eğitim durumunda ve gerekse tercih edilme bakımından olsun. Geçen sene kaymakamımızın desteği ile açtığımız dershaneyi korporatife çevirme çalışmamız var. Kaymakamımıza hepimiz desteği vereceğiz. Dershanemiz kısa zamanda büyük bir isim yapmıştır. Hepimizin amacı eğitim düzeyini yükseltmektir.” Şeklinde konuştu.
 
ORGANİZE YAPTIK VE HAYATA GEÇİRDİK
 
Kaymakam, Ünal Coşkun “Değerli arkadaşlar hepinizin katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum, bu sosyal bir çalışma, ben sizleri ilçemizin sosyo-ekonomik kültürel yapısını beraber yönettiğimiz, beraber şekillendirdiğim mesai arkadaşlarımız olarak görüyorum. Bu çalışma biranda olmadı, beraber çalıştığımız arkadaşlar var, bunlar biranda olan şeyler değil. Bu çalışmamıza katılmayan arkadaşlara saygı duyuyor ve Türkiye’ye Türk insanına kayıtsız kalmam diyen, ülkenin geleceği ile ilgili endişesi, hayalleri olan insanların, kaygı duyan, kendini bu ülkeye ait hisseden, insanların öznele dinlemesini istiyorum. Önceki görev yaptığı yerde Alay komutanı ile bir ortak çalışma ile Mehmetçik dershanesini daha işlevsel hale getirdik, yeniden organize yaptık ve hayata geçirdik. Bir yıl sonra yaptıkları çalışmanın başarıya ulaştığını 50 öğrenciden 13 tanesinin çok iyi yerleri kazandığını belirterek devam etti. Yahşihan’a geldikten sonra daha güzel hayallerle gelmiştik. Ama eğitimin burada da sorun olduğunu gördük. Türkiye’nin sorunu bu idi. insanlar burada kaynak üreteceğine günlük yaşamlarının kazançlarının derdinde, bu çok acı. Ekonomi ile ilgili yani mesleği ile ilgili temel kaygısı olmayan toplumda, temel sorun eğitim olarak ortaya çıkıyor. Top yekün eğitim dediğimiz sistemde eğitim bir süreçtir, zamana bağlıdır. Emek vermeden seyrederek, konuşarak çözüm üretemeyiz. Biz burada müracaat eden çocuklara vakıftan destek vermeye çalıştık, elde edilen sonuç sıfır, ertesi yıl aileleri işin içine kattık, her ailenin durumuna göre asgari %25’ni istedik, beklediğimiz o sonuç yine olmadı.” Dedi.
 
KIRIKKALE BİRİNCİSİ BİZDEN ÇIKTI
 
Kaymakam, Ünal Coşkun “Halk eğitim müdürü, milli eğitim müdürü, vakıf müdürü ve Serdar beyle istişare yapıp neler yapabiliriz diye düşünürken dershane kurma fikri o zaman doğdu. Ve oluştu, ilk yıl ve ikinci yıl pek bir şey olmadığını gördük, bu sene bir büro oluşturarak, Anadolu liselerine girenler olduğu gibi Kırıkkale birincisi de bizden çıktı. Bu sene yayınlar açısından ve öğretmenler açısından yeniden kayıtlara başladık ama kayıtlar 336 ytl oldu. Her veliden 20 YTL yayın ücreti almaya başladık onu da yarısı vermiyor, biz bunun peşinde değiliz. Bu sen kaliteli hale getirerek iyi noktalara taşıyacağız. Önümüzdeki dönem nasıl bir kurumsallaşmaya gidebiliriz onu düşünüp, eğitim korporatifi kurmayı planlıyoruz. Velilerde bu işe kayılıyorlar. Amblemleri hazırlayıp Yahşihan Eğitim Korporatifi kurmayı kararlaştırdık. Bu korporatif eğitime öğrenciye veliye katkı vermeli. Yani veli seçici olacak, nasıl bir eğitim olmalı, öğretmen nasıl olmalı eğitim nasıl olmalı bu konuda irade ve inisiyatif kullanacak. Bir model oluşturmaya çalışıyoruz beklide bunu Türkiye’ye pazarlayacağız.” ifade etti.
 
YAHŞİHAN EĞİTİMDE BİRLEŞİYOR
 
Kırıkkale üniversitesi sosyal bilimler ens. Eğitim bilimleri Enstitüsü Dr. Levent Eraslan yaptığı konuşmada “Arkadaşlar bende eski öğretmen kökenliyim. Sizi buraya davet etmemizin baş nedeni uygulamacı olasınız. Hep beraber konuşup, hep beraber bir karara varalım istedik. Şikâyet eden kişilerden ziyade üreten bir topluma döneceğiz. Korporatifin oluşum amacı bu. Çünkü eşit katılım, söz hakkı ve dernek ve vakıflardan daha kurulduğu için korporatifi ortaya koyduk. Kaymakam da destek verdi. Bu bir sivil inisiyatiftir Türkiye’de bir ilktir. “Yahşihan eğitimde birleşiyor” adıyla yola çıktık.
 
Şimdi hep beraber taşın altına elimizi koyacağız. Korporatifte bazı çalışmalar yapılacak. Burası bir fikir üretici kuruluşudur. Yahşihan için neler yapılabilir ona bakacağız.” şeklinde konuştu.
 
GEÇİM DERDİ ÖN PLANDA
 
Dr. Levent Eraslan “Dokuz bin nüfusu olan 200 hanelik bir ilçe olan Yahşihan’ı hallaç pamuğu gibi ev ev gezerek her hanenin bir haritasını çıkartıyoruz. Yani o hanenin izlediği diziden tutunda, futbol takımına kadar haritaya kaydediyoruz. Oradan da eğitim ihtiyacı olduğunu çıkarttık. Tanıtım ver bilgilendirme toplantısı olarak bunu düzenledik. Bir ulusun geleceği eğitimdir. İlk eğitim şurası, birinci heyeti ilmiye milliye eğitim şuarası 1921 de Düşman Polatlıda iken Atatürk tarafından 250 öğretmen toplanarak yapılmıştır, çok önemlidir. Bizim fazla gelirimiz yok Türkiye’yi ben şuna benzetiyoruz, asgari ücretle geçinmeye çalışan ve beş çocuğa sahip bir ülkeyiz. Fazla gelirimiz yok, tek yapacağımız tutacağımız dal eğitimdir. Bu bir süreçtir, aranızda elleri öpülesi hocalarım var, benim yaşım kadar aranızda hizmeti olan değerli hocalarım var. Bir önderlik yapacağız, önderlik öğretmendir. Biliyorsunuz 1980 den sonra rol mol kalmadı. Geçim derdi ön plandadır. Sizlerin orda olması önemli. Destek oluruz. Bizim adımız Yahşihan eğitim korporatifidir. Evlerle karıştırılmasın, alıp dağıtmıyoruz, alıp halkla beraber paylaşıyoruz. Sosyal Yardımlaşma vakıf müdürü Osman Türk yılmaz, ise, dershane olarak ilk yıl dört öğrenci başarılı oldu, ikinci yıl öğrencileri ve velileri serbest bıraktık hiç başarılı olmadı, ama bu sene orta sonlarda 13 öğrenci Anadolu liselerine girdi. Başarı yükseldi.” dedi.
 
GÖNÜLLÜ İSTİYORUZ
 
Dershane müdürü Serdar Yıldemir ise, “Gerekli olan her şey kaymakamım ve müdürüm tarafından söylendi, ben bir öğretmen olarak şunu söylüyorum dershane olarak yapılanlar Türkiye’de bir ilk, yapılan çalışmalar içerisinde sizlerinde olacağına inanıyorum. Bizimde sizlere doküman olarak her türlü yardıma açığız.”dedi. Kaymakam Ünal Coşkun son olarak , “Öğretmenlere gönüllülük esasına dayanarak içinizde bu ülkeyle kaygı taşıyan varsa, gönüllü istiyoruz, her okulda bir gönüllü öğretmenler, velilere ulaşmamızı sağlayacak aktif rol alabilecek gönüllüler aradığını bildirdi.”daha sonra soruları cevapladı, gönüllü öğretmenlerin isimleri tespit edildi, öğretmenlere düşünmeleri için bir hafta zaman verildi. Haber:Ahmet Yaman



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —