Tarih: 22.12.2008 07:23

Okuma Bilmeyen Köylülere Kurs

Facebook Twitter Linked-in

 

Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesi Büyük Sarıkaya, Karaahmetli, Küreboğazı ve Çamlıca köylerinde okuma yazma bilmeyen köylüler araştırıldı, tespitler yapılıp okuma yazma kursu açılacağı bildirildi.
 
İlk olarak gidilen Büyük Sarıkaya köyüne yapılan ziyarette ilçe milli eğitimden gelen heyet köylülere okuma yazma kursuna katılmalarını teklif etti. Bahşılı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğünün yaptığı araştırmada özellikle yaşlı insanlarda okuma yazma bilmeyenlerin fazla olduğu tespit edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali kılıç, Halk Eğitim Müdürü Abidin Aslan, müdür yardımcısı İffet Taşçılar, Beşik köyü ve köylüyü iyi tanıyan imamı yanlarına alarak ev ev gezdi. Sokakta ve evlerde tespitlerde bulunundu.
 
Bilgi verdiler
Sarıkayalı hacdan yeni gelen bir köylünün evine misafir olan Milli Eğitim Müdür Ali Kılıç, “İsteyene okuma yazma öğreteceğiz, zorlama yok, sizin istediğiniz bir saatte olacak. Haftada belli günlerde iki ders saati eğitim verilecek ve diploma törenine kaymakamımız ve diğer misafirlerde gelecek.bütün masraflarınız bize ait. Hanımlarınız da gelebilir. Okumanın yaşı olmaz, bu okuma kursu sayesinde köylüler bir araya gelip sorunlarını konuşabilirler. Geçim kaynağı hayvancılık ve çiftçilik olan bu köyün yaş ortalamasının 50 olduğu söylendi. İşsizlik oranı yokmuş. Bütün çocuklarınızın iş yerleri varmış ne güzel. Siz zaten çalışkan insanlarsınız” dedi. Okuma yazma kurslarına katılmalarını isteyen müdüre her köylü isimlerini yazdırarak destek verdi.
 
İlgi yüksek oldu

Hacdan gelen Hacı Dede (1947) en eski yerleşim yapanlardan köylü olarak evini milli eğitim ekibine açtı. Okuma yazma bilmeyen köylülerin çoğuna burada ulaşıldı. Hatta burada isimlerin tespitinde yardımcı olundu. Evine misafir gelen Hacı Dede kutsal topraklardan getirdiği hediyelerden zemzem, hurma, esans ve tespih ikram etti. Kemal Aktaş isimli köy sakinlerinden bir vatandaş, “Çok iyi düşünmüşsünüz, ben askere gittiğimde okuma bilmeyenleri ayırıp o zamanın adıyla “ALİ OKULU”na aldılar. Dört ay süren eğitim sonunda başaramayarak diploma alamadık. Nasip 65 yaşında köyümde almak olacakmış. Hükümet lokumu ağzımıza veriyor, ama biz yemeyi bilmiyoruz. Allah razı olsun devletimizden” dedi. Haber:Ahmet Yaman




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —