Uygulamadan Herkes Memnun

Uygulamadan Herkes Memnun

Emniyet Müdürlüğü trafik tespit tutanağı hakkında bilgi verdi

 

Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada uygulamaya geçirilen trafik tespit tutanağı konusunda bilgi verildi ve vatandaşların tutanağa alıştıkları söylendi

 

Bilgi verildi

Emniyet Müdürlüğünün yaptığı yazılı açıklamada bu konuda şu bilgiler verildi: “Meydana gelen trafik kazalarının ortalama yüzde 87’sini yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazaları oluşturmaktadır. Bu durum kazaya karışan araç sürücülerinin olay yerinde beklemelerine, akan trafiğin tıkanmasına, iş ve zaman kaybı ile trafik görevlilerinin iş yoğunluğu önemli oranda artırmaktadır. Bütün bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için 01 Nisan 2008 tarihinden itibaren uygulamaya geçirilen yalnızca maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında, kazaya karışan sürücüler yaklaşık yüzde 60 gibi büyük bir çoğunluğunun kendileri tarafından tutanak tanzim ettikleri müşahede edilmiştir. Ancak uygulamada bazı aksaklıklar ve vatandaşlarımızın eksik bilgilerinin olduğu görüldüğünden yalnızca maddi hasarlı trafik kazasına karışan sürücülerin kendi aralarında tutanak düzenleme şartları vatandaşlarımızın dikkatine sunulmuştur.

 

Trafik kazaları

Trafik kazasının maddi hasarla sonuçlanmasına rağmen mutlaka trafik görevlisi trafik kazası tespit tutanağı düzenlenecek haller Kazaya sadece bir aracın karışması, kazanın, ölüm veya yaralanmayla sonuçlanması, araçların herhangi birinin trafik sigortasının olmaması, taraflardan herhangi birinin sürücü belgesinin bulunmaması veya belgesinin kullandığı araç cinsi için yeterli olmaması, sürücülerden herhangi birinde alkol aldığı şüphesinin bulunması, kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluşlarına ait olması, kazada kamu malına veya üçüncü kişilere (elektrik direği, kaldırım, refüj, bahçe duvarı gibi) ait eşyalara zarar verilmiş olması, araçlardan herhangi birinin yabancı ülkede tescilli olması durumlarda trafik kazası tespit tutanağı mutlaka trafik görevlileri tarafından tanzim edilecektir.

 

Tutanağın doldurulması

Maddi hasarlı trafik kazasında trafik görevlisi çağırmadan kendi aralarında tutanak düzenleyebilecekler. Trafik kazası sonucu anlaşan sürücüler kendi aralarında matbu haldeki Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağında istenen bilgileri doldurup imzalayacaklardır, imkânları varsa mutlaka kazaya karışan araçların değişik açılardan fotoğraflarını çekecektir.(En az iki-üç), kazaya karışan sürücüler mutlaka karşılıklı olarak birbirlerine Trafik, Tescil, Sürücü belgesi ile Sigorta Poliçelerinin fotokopilerini vereceklerdir, Maddi Harslı Trafik kazası Tespit Tutanağının 7 numaralı kısmına araçların hasar gören kısımları ok işaretiyle gösterilecek, Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağının 9 nolu (Çarpışma yerinin ve anının taslağını çiziniz.) kısmına kazanın meydana geldiği yerin basit krokisi çizilecek, Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağının 10 nolu (sürücü görüşleri) kısmına kazanın nasıl meydana geldiği kısaca her iki sürücü tarafından yazılacak, tutanağı düzenleyen sürücüler en son olarak düzenledikleri tutanakları ve kazaya karışan diğer sürücülerin evrakları ile birlikte sigorta şirketlerine vereceklerdir.

 

Adres bildirimi

Yaralanmalı trafik kazasına karışan araç sürücülerinin yapması gerekenler Bir trafik kazasında olaya karışanlardan yaralanmamış olan veya hafif yaralı olanlar. Kazaya karışanlar, kazaya tanık olan sürücüler en kısa sürede kaza yerinin tam adresini varsa sabit bilinen nokta verilerek yetkililere bilgilendirilmelidirler, araç sürücüleri iseler, trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde hemen durmak, trafik güvenliği için ışıklı işaret veya yansıtıcı cihazlar (reflektör) koyup ve gereken tedbirleri almalıdırlar, Trafiğe can ve mal güvenliğini etkileyen, ölümlü yaralanmalı, veya harslı kazalarda, sorumluluğun belirlenmesine yarayacak iz ve deliller dahil, kaza yerindeki durumu değiştirmemelidirler, olayda taraf olanlar, hasarların tazmini için istendiğinde diğer tarafa kimlik ve adreslerini bildirmeli…

 

Durumu bildirmeliler

Sürücü ve trafik belgeleri ile sigorta poliçelerini göstermeli, bunlara ait gerekli bilgilere tarih ve sayılarını vermelidirler, yaralılara ilk yardım ve acil müdahale yaptırmak maksadıyla kaza mahallinden ayrılma hali hariç, olayı yetkili ve görevlilere bildirmeli ve bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamalıdırlar. Başında sahibi veya sorumlusu bulunmayan motorlu araçlar, taşınabilen veya taşınamayan mallar ile mülklere zarar veren sürücüler. Aracın malın veya mülkün ilgisini bulmalıdırlar, bulunamadığı taktirde araçların ve zarar verilen diğer şeylerin görünebilen ve uygun yerlerine düşmeyecek, kaybolmayacak şekilde yazılı bilgi bırakmalıdırlar, en kısa sürede yetkililere haber vermelidirler. Kazaya karışan veya olay yerinden geçmekte olanların yapması gerekenler. Kaza yerinde usulüne uygun ilk yardım tedbirlerini almalıdırlar, olayı en yakın zabıta veya sağlık kuruluşuna bildirmelidirler.”