Tarih: 19.01.2009 10:19
Hasandede`de Organik Mimari
Hasandede Belediyesi tarafından Dem Otelde, “Organik Mimari” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminere Kırıkkale Valisi M. Bahrettin Demirer, Kırıkkale Emniyet Müdürü Salim Akça, DSİ Eski Genel Müdürü ODTÜ Öğretim Görevlisi Mümtaz Tufan, Hasandede Belediye Başkanı Malik Ejder Coşkun, Mimar M. Emin Akkaş, Mimar Davran Güneş ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Önemli çalışma
Seminere şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. Hasandede’nin kendilerine emanet olduğu söyleyen Hasandede Belediye Başkanı Malik Ejder Coşkun,” Bu topraklar bizlere atalarımızdan emanet. Bu torakların anısı ve yeri vatanın her kaşında olduğu gibi kutsal ve değişilmezdir. Bende bir Hasandedeli olarak geçmişin anılarına ve beldemin tarihi, kültürel ve sosyal yapısını korumak için ve ileriye taşımak için ne gerekiyorsa yapıyorum ve yapacağım” şeklinde konuştu.İsrail’in yaptığı saldırılara değinen başkan Coşkun,” 21 – 22 günden buyana İsrail’in Filistin’de çocuk kadın genç yaşlı demeden katletmesi kendini ve topraklarını savunmak değil, tam anlamıyla bir insanlık dramıdır. Yapılan saldırının ne bu dünyada hemde, öbür dünyada hiçbir izahı yoktur. Sadece insan katletmek ve katillik yapmaktır. Sizlerin huzurunda bir kez daha İsrail’e seslenerek bu saldırıları durdurması gerektiğini söylüyorum” dedi.
Parlayan yıldız
Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer’e desteklerinden dolayı teşekkür eden Coşkun, “Kırıkkale olarak gerçekten çok şanslı bir iliz. Yöneticimiz olan valimiz her zaman için tarihi ve kültürel alanda yapılan araştırmalarda hepimize destek olmuştur. Bizim dünyada bir ilki gerçekleşmek için çıktığımız bu yolda valimizin ve yine onun aracılığı ile Kütler ve Turizm Bakanlığından bu projeye desteklerini bekliyor. Sadece maddi anlamda tamamlanacak bir proje değil bu. Halk ayağı Hesendede’liler den, projelendirme Hasadede Belediyesinden ve Maddi desteği de Valilik aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından alacağız. Bu imkanlar bir araya geldiği tektir de Hasandede’yi İç Anadolu’nun parlayan yıldızı haline getireceğiz” dedi.
Mimari çalışma
Tarihin ilk çağlarından bu yana insanoğlunun en önemli ihtiyaçlarından birisinin barınmak olduğunu söyleyen DSİ Eski Genel Müdürü ODTÜ Öğretim Görevlisi Mümtaz Tufan, “İlk çağlarda bu yana en önemli ihtiyaç yiyecek bulma ve barınmaktı. İnsanların ihtiyaçlarının ve gelişen teknolojiye bağlı olarak inşa edilen yapıların şekilleri de değişiklik gösterir. İlk çağlarda insanlar sadece doğal yollarla oluşmuş kayalarda sığınırken daha sonraları toprak ve suyu birleştirerek bizim kerpiç dediğimiz maddeden ev yapmaya başladır. Sonraki zamanlarda kerpiç malzemelerin yanında ağaç kütüklerde kullanılarak evlerin yükseklikleri ve katları çoğalmaya başladı. İnsan oğluna verilmiş en büyük nimetlerden olan aklı iyi kullanması beraberinde çeşitli ihtiyaçları da getirdi. Yine insan oğlu bu ihtiyaçlara çözüm olması için evlerinde çeşitli mekanlar ve detaylar yaptılar. İşte mimarlık tam bu alanda devreye girer ve şu an içinde yaşadığımız hayatım göz kamaştırıcı evlerini zaman içinde inşa eder” dedi.
Organik mimari
Seminere konuşmacı olarak katılan Mimar Mehmet Emin Akkaş, “Organik Mimari doğayı anlamak ve doğada var olan bütün canlıların doğasını anlamaktan geçer. Doğanın kendisinde var olan bütün organik materyalleri mimariye uyarlamaktır. Doğa ya ve doğada yaşayan canlılara ufakta olsa bir rahatsızlık vermeyerek yapacağımız yapılarda Taş, Taş Tozu, yerine göre Kremit Tozu, Keçi Kılı, Yakılmış Kemik, Organik Yumurta Akı kullanırken İç ve Dış Cephelerin boyası ve iç mekanlardaki kullanıcıların zevklerine göre duvar örülürken yaptığımız rölyefler için Nar Kabuğu, Ceviz Kabuğu, Böğürtlen Kökü ve Safrandan elde ettiğimiz organik boyaları kullanacağız” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —