Tarih: 10.02.2009 07:07

Merkezi Isıtmada Yaktığın Kadar Öde

Facebook Twitter Linked-in

Enerji Verimliliği Yasası ile 1000 metrekare ve üzerindeki binalarda kombi yerine merkezî ısıtma sistemi zorunlu hale geldi.

Buna göre, apartman sakinleri, yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayan akıllı cihazları radyatörlerine takacak. Böylece, son aylarda doğalgaz ücretlerinden şikâyet edenler, ısındığı kadar fatura ödeyecek. Türkiye`de merkezî sistemle ısınan ve doğalgaz kullanan hane sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu belirten Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, apartmanda ortak kazan yanacağını, ancak herkesin kullandığı ısı kadar para ödeyeceğini belirtti. Isı gider paylaşımında daireler, metrekareye göre değil, harcadığı yakıt miktarına göre değerlendirilecek.

Alman Techem firmasıyla yapılan işbirliğini duyuran, aynı zamanda ısı pay ölçer cihazlarının tanıtımını gerçekleştiren Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, uygulanacak yeni teknoloji ile doğal kaynakların daha az tüketilmesine destek olunacağını bildirdi. Şahin, Türkiye`de merkezî sistemle ısınan ve doğalgaz kullanan hane sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu ve bir o kadar da işyeri bulunduğunu hatırlatarak, ısı gider paylaşım hizmetini Avrupa`da 8 milyon haneye sunan Techem ile Türkiye pazarında önemli paya sahip olacaklarını belirtti. Dünyanın enerji verimliliğine odaklandığını, Türk tüketicilerine de enerjiyi verimli kullanacakları yöntemler sunmanın önemli olduğunun altını çizen Şahin, Alarko-Techem ısı gider paylaşım hizmetlerinin, hanelere ait ısı tüketim değerlerini, insan müdahalesinden uzak, hatasız ve uzaktan radyo frekanslı okuma imkânı sağladığını söyledi. Şahin, ısı gider paylaşımı ile ısınma maliyetini azaltarak ceplerden daha az para çıkmasını sağlayacaklarını öne sürdü. Alarko Genel Müdürü, "Sistemin ülkemiz ve dünyamız için de faydaları var. Daha az enerji harcayarak, ülkemizin enerji için dışarıya daha az para ödemesine katkıda bulunacağız. Atmosferi daha az kirleterek ise dünyanın çölleşmemesi için yapılan çalışmalara katkı sağlamış olacağız." dedi. Techem Batı Avrupa Bölge Direktörü Günter Weiss ise Almanya ile kıyasla Türkiye`de her yıl en az 3 kat yani 600 binden fazla konut yapıldığını aktardı. Bu nedenle Türkiye`deki pazar potansiyelini çok yüksek bulan Weiss, doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde enerjiye olan ihtiyacın giderek arttığına dikkat çekti. Weiss, "43 milyonu aşkın kurulu cihazımız, 13 milyondan fazla da radyo frekans okuma cihazımız var. Sektörün dünyadaki lideriyiz. Almanya`da hizmet verdiğimiz hanelerden 4,6 milyonunda yaptığımız araştırmaya göre bir yılda ısı enerjisinden 13 milyar kW/h oranında tasarruf sağlandı. Üstelik bu tasarruf ile atmosfere de 3 milyon ton oranında daha az karbondioksit salındı." diye konuştu. Akıllı cihazlar sayesinde Türkiye`nin yıllık kazancının 1 milyar dolar olacağına işaret eden Alarko Carrier Genel Müdür Yardımcısı Haluk Ferzioğlu, geçen yıl 17,8 milyar dolarlık doğalgaz ithalatı gerçekleştirildiğini, ithal edilen doğalgazın yüzde 21`inin ısıtma için kullanıldığını belirtti.

Sistem nasıl işliyor?

Radyatörlerdeki klasik vanaların yerine sıcaklık ayarı yapabilen termostatik vanalar takılıyor. Isı pay ölçer cihazı ise peteğin üzerine monte ediliyor.

Termostatik vananın üzerindeki sensörlar odanın sıcaklığını ölçüyor ve istenilen derece yakalandığında, radyatöre giden sıcak su otomatik olarak kesiliyor. Pay ölçer ise ne kadar harcama yapıldığı bilgilerini depoluyor. Sistemle istenilen oda istenilen sıcaklığa ayarlanabiliyor.

Mayıs 2007`de çıkan Enerji Verimliliği Yasası gereği hazırlanan yönetmeliğe göre bir odanın sıcaklığı 15 derecenin altına düşürülemiyor. Sistem, sıcaklığın 15 derecenin altına düşürülmesi halinde bilgi veriyor.

Sistem monte edildikten sonra çalışanlar, her ay binaya yakın bir yere gelip evin içine girmeden, radyo frekanslı okuma cihazları ile her dairenin harcama bilgilerini alıyor.

Gelen fatura buradan toplanan bilgiler ışığında değerlendiriliyor ve her daireye ayrı bir döküm gönderiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —