Kırıkkale Üniversitesi tarafından, domuz gribiyle ilgili toplumu bilinçlendirmek amacıyla ‘Domuz Gribi’ konulu panel düzenlendi. İl Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele çok sayıda ev hanımı da katıldı.
Kırıkkale Üniversitesi tarafından İl Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ‘Domuz Gribi’ konulu panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Orkun, Prof. Dr. İbrahim Uzun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy, Tarım İl Müdür Vekili Ekrem Şener, öğretim görevlileri ve ev hanımları, okul müdürleri ile öğretmenler katıldı. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Ağalar konuşmasında halkın eğitilmesine önem verdiklerini, hastalığın ne olduğu, nasıl korunulması gerektiği hakkında uzman arkadaşların bilgi vereceğini işaret etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uzun da kısa bir konuşma yaptı. Uzun, şehir merkezinde programın yapılmasının güzel olduğunu belirterek amaçlarının halkın bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak olduğunu belirtti.
Veteriner Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Serkal Gazyağcı ‘Domuzlarda Grip’ konulu ilk sunumu yaptı. Gazyağcı, H1N1 virüsünün nasıl bulaştığı hakkında bilgiler vererek “Domuzdan domuza NAZO FRENGEAL yolla olur. Burun akıntısı ile birbirlerini enjekte edebilir. Virüs; kuşlar, kazlar su kuşları ve insanlar ile taşınabilir. Klinik belirtiler ise domuz gribi tipik grip semptomlarına benzer. Göz ve burun akıntısı, şiddetli öksürük, keyifsiz ve iştahsızlık, belirtiler ani başlar ve ahıra yayılır” sözlerine yer verdi. Dr. Serkal Gazyağcı “Domuz gribinde korunma esastır. Sürüler arasında temastan kaçınılmalıdır. Sürüye alınacak domuz karantinaya alınmalı hareketleri takip edilmeli veya SEROLOJİK testler yaptırılmalı. Ekipmanlar, traktörler temizlenmeli çiftlikte genel temizlik kurullarına uyulmalıdır. Domuzlar gribine karşı aşılanmalıdır. İnsan için kullanılan grip aşıları domuz için kullanılmaz. Domuz eti ile insana bulaşma olmamaktadır” bilgileri verildi
Dünyanın en önem arz ettiği konu olan Domuz Gribinde Etkenin Özellikleri konulu sunum yapan Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Kürşat Azkur, virüsler hakkında bilgiler verdi. Virüslerin genetiği ve kalıtsallık kavramı hakkında bilgiler veren Azkur “Hücre kültürlerinde veya canlı organizmalardaki herhangi bir viral enfeksiyon sırasında, az sayıdaki virüs partikelleri milyonlarca projeni virüsü ürütmek için replikasyona girerler. Böyle yavru virüsler içinde mutasyon adı verilen nükleik asit kopyalamadaki engellenemez hatalar mevcuttur. Mutasyonların çoğu ölümcüldür çünkü böyle mutasyonların sonucu, mutasyona uğrayan yavru virüsler üreyemezler. Letal olmayan herhangi bir mutasyonun, genotip içinde devam edip etmeyeceği, gen ürününde oluşturduğu değişikliğin, mutant virüse sağladığı avantaja, nötral etkiye veya dezavantaja bağlıdır” dedi. Son olarak Domuz Gribinde Şikayetler ve Teşhis konulu sunumu ise Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Kaygusuz yaptı. Kaygusuz İnsanoğlunun gribal enfeksiyonu yaşam boyunca görüldüğünü bunun sadece domuz gribinde aramamak gerektiğini gribal enfeksiyon İnsanın yaşam idamesinde en önem artzettiğini belirterek gribal aşıların her yıl yapılmasını gerektiğini belirtti. Konuşmacılar yaptıkları tanıtımlardaki anlaşılmayan konuları soru cevap olarak izleyicilerle paylaştılar.