Anahtar Kelimeler:

4 Bin Kişiye 1 Aile Hekimi

4 Bin Kişiye 1 Aile Hekimi

Sağlık İl Müdürlüğü Muhtarlara Aile Hekimliliği Hakkında Bilgi Verdi.

Sağlık İl Müdürlüğü muhtarlara aile hekimliliği hakkında bilgi verdi. Kırıkkale’de toplam 28 adet sağlık evi bulunduğunu belirten Aile Hekimliği Şube Müdürü Dr. Hatice Ceyda Deniz, ‘İlimizde ortalama 3 bin 500 ve 4 bin kişiye 1 aile hekimi düşmektedir’ dedi.
 
Polisevi’nde düzenlenen kahvaltıda muhtarlara ve basın mensuplarına ‘Aile Hekimliliği Nedir?’ konusu anlatıldı. Sağlıkta gelişmelerin olduğunu dile getiren Müdür Demiral, “Bu gelişmeler ileride daha iyi anlaşılacak. Vatandaşlarımız tarafından aile hekimliliği pek algılanmadı. Fakat bizler vatandaşlara hizmet için buradayız. Vatandaştan gelen istekler bizim için bir emirdir. Her türlü olumsuzlukları bize bildirin” diye konuştu. Hizmet kalitesini artıracaklarını ifade eden Demiral, “Kırıkkale’nin sağlık alanında örnek gösterilmesi için hiçbir engel yok. Kırıkkale’nin alt yapı sorunu yok. Personel sıkıntıları yok. İyi ve gayretli bir ekibimiz bulunmaktadır. Bizlerde bu ekibimizle birlikte Kırıkkale’nin sağlıkta örnek gösterilmesi için elimizden gelen çalışmaları yapacağız. İyi ve güzel günler bizleri bekliyor” şeklinde konuştu.
 
Aile Hekimliği Nedir?
 
Aile hekimliliği hakkında bilgi veren Aile Hekimliği Şube Müdürü Dr. Hatice Ceyda Deniz, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın temel amaçları, birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik vererek, sağlık hizmetlerine kolay ulaşılabilirliği ve bu hizmetlerden herkesin ihtiyacı oranında yararlanmasını sağlamak ve böylece kişilerin yaşam kalitelerini ve sağlık standartlarını yükseltmektir. Sağlık hizmetinin sunumundaki en büyük hedef insanların hastalanmasının önlenmesi, anne ve çocuk ölümlerinin azaltılması ve doğumda beklenen yaşam süresinin artırılmasıdır”
 
Koruyucu Hekimlik
 
Açıklamalarına devam eden Deniz, “Bu amaçlara ulaşmak için birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi, yaygınlaştırılması ve tüm toplum bireyleri tarafından tercih edilebilir bir şekilde sunulması hedeflenmektedir Herkesin kendi seçebileceği, kolayca erişebileceği, herhangi bir engelle karşılaşmaksızın danışabileceği, başvurabileceği bir aile doktorunun olması bu yaklaşımın ana unsurlarının başında gelmektedir. Kişiye yönelik koruyucu hekimlik hizmetleri ile ayakta ve evde hasta tedavisi hizmetleri bir arada yürütülmelidir” diye konuştu.
 
Aile Hekiminin Görev ve Sorumlulukları
 
Aile hekiminin görev ve sorumlulukları hakkında da açıklamalarda bulunan Deniz şöyle devam etti: “Aile sağlığı birimini yönetmek, birlikte çalıştığı ekibi denetlemek ve hizmet içi eğitimlerini sağlamak, Çalıştığı bölgenin sağlık planlamasının yapılmasında sağlık idaresi ile işbirliği yapmak, Hekimlik uygulaması sırasında karşılaştığı toplum ve çevre sağlığını ilgilendiren durumları sağlık idaresine bildirmek, Kişiye yönelik rehberlik hizmetleri ile, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetleri vermek; bu kapsamda ana-çocuk sağlığı ve aile planlamasını, Periyodik muayeneleri, bireysel koruyucu sağlık hizmetlerini, ruh sağlığı hizmetlerini ve yaşlı sağlığı hizmetlerini yerine getirmek.
 
İlk kayıtta ev ziyareti ile sağlık durumunun tespitini yapmak ve Bakanlığın öngördüğü sıklıkta ev ziyaretlerini tekrarlamak, Aile sağlığı biriminde ve gerektiğinde evde birinci basamak tanı, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini vermek, Birinci basamakta tanı ve tedavisi yapılamayan hastaları ilgili uzmanlık dalına sevk etmek, sevk edilen hastaların geri bildirilen muayene, tetkik, tanı, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirmek, ikinci ve üçüncü basamak tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile evde bakımın koordinasyonunu yapmak, Yerel sağlık idaresince belirlenmiş olan ilaç temininde zorluk çekilen yerlerde ilgili mevzuata göre ecza dolabı açmak veya ilaçların teminini sağlamak”
 
Haberkale



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu