Anahtar Kelimeler:

Vali Güner, Sivil Toplumla Beraber

Vali Güner, Sivil Toplumla Beraber

Güner, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileriyle Bir Araya Geldi.

 

Valilik, Kırıkkale’nin il oluşunun 20. yılı münasebetiyle ‘Kent Kültürünün Oluşumunda Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Rolü’ konulu toplantı düzenledi. Böyle bir toplantıda bir araya gelen STK’ların temsilcileri Vali Hakan Yusuf Güner’e teşekkür ettiler.
Güner “Bu toplantının amacı; şehrimizde çok değişik alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile denek temsilcilerini bir araya getirerek, ilimizle ilgili hem bilgileri, hem değerlendirmeleri paylaşmak, sizlere gönül kapılarımızın sadece laf ile değil, fiili olarak da açık olduğunu göstermek için sizleri buraya davet ettik”dedi.
Göreve Başladığı 30 Haziran’dan günümüze sivil toplum kuruluşları ile bir takım toplantılar yaparak şehrin bu günkü durumu hakkında hem gözlemler edinmeye, hem bilgiler almaya hem de bir takım şeyleri öğrenmeye gayret ettiğini dile getiren Vali Güner “Bu kısa sürede tüm ilçelerimiz en az 2 defa, hatta bazı ilçelerimizi 2’den fazla ziyaret ederek ilçelerimiz hakkında da bilgi edinmeye sahip oldum. Hepimizin bildiği gibi, beraber yaşadığımız gibi, sizlerin daha uzun bildiği gibi ilimiz 21. yüzyılın başında ülke ölçeğinde güvenli ve yaşanabilir kentlerin ön saflarında yer alan, yükselme hedefi olan, doygunluğa ulaşmamış olan, geleceğe güçlü bir şekilde hazırlanan bir il konumunda gözüküyor” şeklinde konuştu.
Kırıkkale’nin bazı yönlerde diğer illerle karşılaştırıldığında gelişme potansiyelinin ve doymamışlığın çok rahat bir şekilde müşade edildiğini kaydeden Güner “Özellikle sağlıkta Türkiye ortalamaları açısından baktığımızda, Türkiye ortalamalarını yakalamış bir il konumundayız. Gerek yatak, gerek hemşire, yardımcı personel sayısı, doktor sayısı vs itibarıyla. Ayrıca ilk ve orta öğretimde 57 bine yakın öğrencimizin okullara gitmekte olduğunu, bu yönüyle de kent olarak iyi bir kent olma özelliğine sahip olduğumuzu ve bunların çoğunun da kent merkezinde yaşadığını görmekteyiz. Ayrıca ilimize ülkenin değişik yörelerinden gelen yaklaşık 16 bin gencin de üniversiteli olarak var olduğu ve kentimizde misafir edildiğini hepimiz bilmekteyiz.”diye konuştu.
220 BİN TONUN ÜZERİNDE BUĞDAY VE ARPA
Kırıkkale’nin ol güzergahı itibarıyla MKE ve TÜPRAŞ’ın var olduğu bir şehir olmasının yanı sıra yolların, buluştuğu merkez olmasıyla da her geçen gün öneminin biraz daha arttığını vurgulayan Güner “Toplu Konut İdaresi tarafından il ve ilçelerimizde bizden önceki dönemlerde yaptırılan ve hak sahiplerini teslim edilen konutlar da kentsel dönüşüm ve kent modernliğinin ve kalitesinin oluşması açısından birtakım çalışmalar olarak yapılmış ve şu anda da hali hazırda devam eden çalışmalar var. Ülke genelinde saygınlığı olan bir MKE ve TÜPRAŞ rafinerisinin ilimizde bulunması ilimiz açısından çok büyük bir avantaj. Tarımda da hepimizin bildiği gibi Kırsal tamamen tarım ağırlıklı. Bir bolluk ve bereket yılı yaşandı ve 220 bin tonun üzerinde buğday ve arpa alımı, TMO tarafından tüccar fiyatına göre gayet iyi bir fiyatla vatandaştan alındı.”dedi.
Güner şöyle devam etti “Şu anda kamu kurum ve kuruluşlarında yaklaşık 18 bin kişi ilimizde çalışmakta ve bu böyle sayarak devam edebilir. Kırıkkale’nin bir gelişme trendini yaşadığını, yaşamakta olduğunu ve yaşayacağını, umutlu ve geleceğinin parlaklığından emin olduğumuzu ifade etmek için bunları söylüyorum. Yaşadığımız kentin merkezi ile ilgili çalışmaları hakkında belediye başkanımız ve rektörümüzden konuşmalarını talep ettik. Şimdi o konulara değinecekler. 1925 yılında MKE fabrikasının temelinin atılması bugünkü Kırıkkale’nin kurulmasını sağlayan sürece yansıtmış, bucak, belediye, ilçe derken nüfusu da hızla artarak büyümüz ve nihayet 1989 yılında da il olmuştur.Genç bir ilimizdir.”
DAHA MÜMKÜN OLACAKTIR
“Her ne kadar 85 yıllık bir mazisi olsa, 68 yıllık bir belediye geçmişi olsa bile sonuç itibariyle yaşadığımız topraklar 20 yıllık genç bir il. 1935 yılında 5 bin civarında nüfusun, 190 bini geçtiğini hep beraber yaşayıp, görüyoruz. Bu süreç her geçen gün de sanayinin ve bir takım ticaretin, tarımın gelişmesiyle ve metropollerden ters göçün başlamasıyla tekrar Kırıkkale’de artış trendine girecektir. Sonuç itibariyle kentleşme yönünde her ne kadar bazı sıkıntıları, bazı sorunları, beraberinde göç alma süreci 5 binden yaklaşık 195 bine ulaşma sürece beraberinde getirse de zannediyorum zaman içerisinde imar konusundaki şehrin kentsel dönüşümü engelleyen bu göç olgusunun yavaşlamasıyla beraber sorunların çözümü daha dengeli, daha mümkün olacaktır.”
İYİ BİR ŞEKLİDE GÖRECEĞİZ
“Göçün hızlı olduğu yerlerde bu süreci dengelemek daha zor oluyor. Gaziantep gibi. Ben orada yaşadım ve çok iyi biliyorum. Elbette sorunların bir anda çözülmesi, bir anda halledilmesi sihirli bir değnekle mümkün değil. Hep beraber bunu belediyemiz, valiliğimiz, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşlarımız, diğer kamu kurum ve kuruluşları, merkezi hükümetler hep beraber bunu taşıyacağız. Belli çerçevede köyden kente, tarımdan sanayiye, ilçeden ile geçiş dönüşümünü mimarisiyle, mahalleleriyle, cadde ve sokaklarıyla binalarıyla, yeşil alanlarıyla, meydanlarıyla inşallah her geçen gün daha iyi bir şeklide göreceğiz.”
HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP
“Kırıkkale’nin bu yönüyle fotoğraflara yansıyan, sürekli değişen bir manzarası da aslında var. Çok yakın süreçlerde, 5’er yıllık dilemlerde veya, 4’er yıllık, 2’şer yıllık dilimlerde baktığımızda bunu görmemiz mümkün. Bu çerçevede Atatepe’ye yapılması planlanan hükümet konağı ile kültür merkezi bu değişimi kent merkezi açısından da hızlandıracak. İnşaat çalışmaları hali hazırda devam eden Nur Caminin tamamlanmasıyla şehir daha farklı bir görünüm kazanacaktır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının yıkılması da gerçekleştikten sonra şehrin çehresinin ciddi anlamda vesile olacaktır.Şehir kimliğinin ve kültürünün oluşmasında tarihi zenginliklerinin yanında kentte yaşayan insanların şehre katkı sağlaması hayati bir öneme sahip.”
BUNLARIN SAYISI 11 CİVARINDA
“Bu hususta ilk geldiğim günde bunu ifade etmiştim. Sivil toplum kuruluşlarının çok büyük etkisi de vardır, katkısı da vardır. Bu yönüyle sizler çok önemli ve bizler için çok değerlisiniz. Sizlerin projeleri,fikirleri, kanaatleri bizler için bir yaşan alanını hep beraber paylaştığımız için son derece önemlidir. İl genelinde 673 adet STK var ve bunlardan 410 tanesi dernek düzeyinde. Bir kısmı ağırlıklı olarak yardım dernekleri, diğer kısmı yardım dernekleri, cami dernekleri, bir kısmı spor ve bir kısmı da kamu destekli derneklerden oluşmakta. Derneklerin çok az bir kısmı eğitime yönelik olup, bunların sayısı 11 civarında, kültür ağırlıklı dernekli ise 18 civarında. Bugün bu oluşum içerisinde olan derneklerle, sizlerle bir araya gelmiş oluyoruz”
OLUŞMASINDA STK’LARA PEK ÇOK GÖREVLER DÜŞTÜĞÜNE İNANMAKTAYIM
“İleriki tarihlerde vakıfların ve sendikaların da yer alacağı sivil toplum kuruluşlarıyla da bir araya gelinerek, şehrimiz için yapılacak proje ve çalışmaları da konuşmaya devam edeceğiz. Bu bir başlangıç. Bu toplantının amacı; şehrimizde çok değişik alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile denek temsilcilerini bir araya getirerek, ilimizle ilgili hem bilgileri, hem değerlendirmeleri paylaşmak, sizlere gönül kapılarımızın sadece laf ile değil, fiili olarak da açık olduğunu göstermek için sizleri buraya davet ettik. Bunu paylaşmak istedik. Şüphesiz kent kültürünün oluşmasında Kırıkkalelilik bilinci özellikle kentimizde oluşmasında STK’lara pek çok görevler düştüğüne inanmaktayım.”
GEREKMEKTE VE GEREKİYOR
“Bunlar şehrimizin geleceği, biraz önce kent dendiğinde, kültür dendiğinde bir mirastan, birikimden bahsedildi. Bunun oluşmasında Kırıkkalelilik bilincinin çok önem arz ettiğini ve olayın bu konsepte düşünmemiz gerektiğini, bunun dışındaki konseptlerin çok faydalı sonuçlara yol açamayacağını ve kültürel açıdan baktığımız zaman çok lokalleşmeye yol açacağını düşünmekteyim. 16 bin öğrencinin okuduğu, hızla gelişen bir üniversitesi olan bir şehirde neler yapılabilir, hangi konularda çalışmalar yapılırsa şehrimizde ve üniversitemizde hayırlı ve yararlı sonuçlar alınır, bunların tabiî ki sizlerin tarafından da konuşulması, sizlerin tarafından da değerlendirilmesi gerekmekte ve gerekiyor.”
İSİM OLARAK VAR
“Bu katkılar da son derece önemli. Ne projeler yapabiliriz, hangi projeleri ortaya koyabiliriz, bu çerçevede mesela Kızılırmak havzasında 1996 yılından beri gündeme gelen Yeşil Vadi Projesi isim olarak duyuruluyor. İsim olarak var. Yoksa elimizde bir proje yok. Ama bu alanda SKT’lar olarak neler yapılabilir, bu alanda yapılacak projelerin hayata geçirilmesi turizm ve kent kültürü açısından önem arz etmektedir. STK’lardan bu yönde bir talep gelmesi durumunda valilik olarak her türlü yardımı sağlamaya hazırım. Bizimde mesela Yahşihan’da minik bir başlangıç olması, moral ve motivasyon olması yönünden STK’lara yön vermesi anlamında hem köprü bazında, hem de restorasyon alanı bazında proje çalışması şu anda şekilleniyor. Sonuç itibariyle bu bir noktadır. En önemli değer olan Kızılırmak’ın mutlaka STK tarafından gündeme getirilmesi, valiliğimiz tarafından da destekleneceğini bir kez daha ifade ediyorum.”
RTÜK İLE BİR TAKIM GÖRÜŞMELER YAPILMIŞ
“İlimizde zaman zaman farklı yerlerde de bahsettim, ne yazık ki bir yerel televizyon yayınının bulunmaması bana göre çok çok önemli bir noksanlık. Kent kültürü açısından da, bilinçlenme açısından da , entegrasyon açısından da, mirasın oluşması açısından da, radyo ve yerel gazeteleri itibariyle zengin ama bu yönüyle maalesef sıkıntı var. Bu çerçevede Kırıkkale Valiliğince geçmişte RTÜK ile bir takım görüşmeler yapılmış.Bir sonuç zannediyorum nihai olarak alınamamış. Frekans tahsisinde bize öncelik tanınacağı belirtilmiş ama bu konuda STK’larının girişimde bulunması Kırıkkale kent kimliği ve kültürünün oluşması açısından gerekli bir adım olur diye düşünüyorum.”
ÖNEM ARZ EDİYOR
“Ayrıca kentimizde edebiyatın, sanatın, musikinin, tiyatronun ve diğer güzel sanatların gelişmesine yönelik projelerin de STK’larca desteklenmesi ve bu alandaki gerek belediyemizce, gerek kültür müdürlüğümüzce, gerek diğer arkadaşlarımızla yapılan çalışmalara destek olunması ve bu çalışmaları teşvik edecek, buna katkı sağlayacaktır. Mesele Ahilik Kutlamaları çerçevesince esnafımızın ortaya koyduğu temsili gösterilerin son derece memnun kaldım, çok hoşuma gitti. Gerek saz ekibi, gerek gösteri ekibi bir çok ildekilerden başarılıydı. Ve çok gurur duyulacak şekildeydi. Karakeçili kültür şenliklerinde de önümüzdeki yılda daha geniş, daha coşkulu şekilde kutlanması önem arz ediyor. Bunu hedeflemeliyiz.”
PROJELER VE KATKILAR BEKLİYORUM
“Çünkü Karakeçililerin yaşadığı o kadar çok bölge var ki, bunun burada merkezileşmesi kentimiz açısından da değer oluşması, bir odağın oluşması açısından da son derece faydalı olacaktır. Bunun daha coşkulu şekilde kutlanmasının da, STK’larca desteklenmesini faydalı olacağını değerlendiriyorum. Açıkçası sizlerden kent kültürünün oluşmasına katkı sağlayacak projeler ve katkılar bekliyorum. Kalbimiz bu konularda görüşmek isteyenlere her zaman açık. Bizimle görüşebilirler. Bu şehir için birlikte bir şeyler yapalım. Bunun için gayretimizi ve niyetimizi ciddi bir şekilde, samimi bir şekilde ortaya koyalım. Şehrin birliği için bir ve beraber olmanın, kent kültürünün oluşmasının çok önemli olduğunu, bu konuda çok istekli olduğumu bir kez daha ifade etmeye gayret duyuyorum. BU konuda da katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Hiçbir hesaba, hiçbir kitaba, hiçbir art niyete dayanmadan, sadece Kırıkkale açısından iyi niyetli bir şekilde bir şeyler ortaya koymanın hayırlı bir faaliyet olacağını sizler tarafında dikkate alınması gerektiğini ve bu konuda da her şeye açık olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum”
EL BİRLİĞİ İLE YAPILABİLMELİDİR
Vali Güner’e böyle bir toplantıyı düzenlediği, katılımcıların da katıldığı için teşekkür eden Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Kırıkkale’nin 43 ilin kesişme noktası olduğunu hatırlattı. Korkmaz “Diğer projelerin de hayata geçmesiyle yaklaşık 63 ilin kesişme noktasında olacağız. O bir avantaj. Her birimize düşen, kentimizin yarınlarına ilişkin yapılacakları bir bir tespit etmektir. Bir kent olmanın temel özelliği belli bir nüfusu barındırması, ticari faaliyetlerin olması, alt yapının olması ve hizmet sektörünün bir noktada toplanmış olmasıdır. Bunlar sadece tek başına yeterli mi? Hayır. Oluşturmuş olduğu temel kriterler neticesinde alt yapısıyla beraber üst yapısının da sağlıklı ve doğru bir şekilde yapılanmasını sağlayan çalışmalar da el birliği ile yapılabilmelidir.”şeklinde konuştu.
İYİ TESPİT ETMEK LAZIM
Uluslar arası bir derginin yaptığı araştırma sonrasında Kırıkkale’nin yaşanabilir şehirler arasında 11. sırada yer aldığını söyleyen Korkmaz, şöyle devam etti “Dünya sağlık örgütünün verilerine göre 25 tane kriter var. Bu kriterlere göre değerlendirildiğinde Kırıkkale’miz 2005 yılında tüm iller arasında ilk 30 girememiştir hiçbir zaman. Ne ulaşımda, ne hava kirliliğinde, ne hizmet sektöründe… Eğitim ve sağlıkta iyiydik ama. Şu anki verilere bakıldığında Kırıkkale’nin önüne koyacağı vizyonda da bu mevcut artılarını değerlendirerek yeni bir ufuk çizilmelidir. Şehri kent kültürü ve temel aldığı hizmetler açısından bakıldığında seviye olarak nerdeydi iyi tespit etmek lazım.”
TAŞIMA ZORUNLULUĞUMUZ VAR
“Bir kent kültürünün oluşmasında 400 yıldan bahsederler. Biz sonuçta 65-70 yıllık bir şehiriz. İlimizde 66 bin 447 konutumuz var. 29 bin 860’ı çok katlı. 30 bin diyelim. Demek ki biz 36 bini yüzde 40’ı çok katlıdayız.Yüzde 75’ten az olmaması gereken bir konut stokunda biz yüzde 30-35’lerdeyiz. Çok katlı dendiğinde 7 kat üzeri hesap edilir, onda biz 1030’dayız. Bunda mesafe almamız gerekiyor.Samsun bulvarında çalışma yaptığımızda ciddi sıkıntılarla karşılaştık ama başardık. Kentimizin eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, hava kirliliğinde ön sıralardayız. Havası temiz olan ilk 10 ilden biriyiz. Kent yaşamının oluşmasında katılımı sağlayacak kültürel birikim var mı bizde? Hayır. Eksiğiz o konuda. Kentte bireylerin kendi başlarına karar vericiliği belirleyici ise, burada demek ki her vatandaşımızı kültür olarak daha iyi bir noktaya taşıma zorunluluğumuz var”
2005 VERİLERİNDE İLK 30’A GİRMEYEN KIRIKKALE
“Sporda çok iyi bir noktadayız. Alt yapı açısından ciddi bir sıkıntımız yok. Türkiye ortalamasının iyi yerindeyiz. Ama konut stoğunda, kültürel çalışmalarda ve özellikle sosyal ilişkilerde, hizmet sektöründe geriyiz. Bu 5 alanda bir ne yapmalıyız, ona bakmalıyız. Kentimizde 3 G çok önemlidir; güven, güvenlik ve gelişmişlik. Bunlar olmadan bir kentin ülkenin gelişmesi mümkün değildir. 2005 verilerinde ilk 30’a girmeyen Kırıkkale olarak, şu anda ilk 5-10’lardayız. Bu geldiğimiz noktayı desteklemeyen ise konut stoğumuz, kültürel çalışmamız, sosyal ilişkilerimiz. Bunlarda mesafe almamız gerekiyor. Bunu da başarma yolu sivil toplumdan geçiyor. 300 yıllık batı tarihinde sivil toplumların etkisine bakıldığı zaman gerçekten şu anda siyasetten bekleneni önemli alanlarda sivil toplum yapıyor. Çünkü taşın altında eli olan insanlar, doğruyu, güzel bir şekilde onlar yapıyorlar. Sadece siyasetle, yöneticilerle, bir yerlere varmak mümkün değildir. Bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİZ, ÜNİVERSİTE KIRIKKALE’SİZ OLMAZ
Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Murat Çakmak,üniversitenin bir şehrin olmazsa olmazlarından olduğunu vurguladı. Çakmak “1989 yılında bi şehri şehir yapan ekip ve 1992 yılında bu şehre üniversiteyi getiren ekip, aslında kent kültürünün gelişmesine bir temel taşı koymuş gruptur. Şu andaki gibi kolay değil üniversite kurmak. Baştan beri üniversitemizin sloganı “Atatürk’ün İzinde En İleriye” ise şehirle ilgili kısmında da Kırıkkale üniversitesiz, üniversite Kırıkkale’siz olmaz diye biz hep vurguluyoruz. Bu şehrin en büyük değerlerinden bir tanesi üniversitedir. Kabul edilmiş değerler içerisinde Türkiye’deki üniversiteler arasında – dün hesabıyla sayı 139’du, muhtemelen bu yıl sonunda sayı biraz daha artar – 140 üniversite arasında bilimsel yönde öğretim üyelerinin yurt dışı yayınlarında yaptığı yayın indeksi bakımında özel üniversiteleri geçtik. İlk 15’te yer alıyoruz. Bu muhteşem bir skor. İlk 15’in 10 tanesi geçemeyeceğimiz, eskilik açısından geçemeyeceğimiz, alt yapısını tamamlamış, laboratuarını kurmuş üniversiteler. Ama Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi’nin önünde yer alıyoruz. Bunlar bizim artılarımız. Yetir mi? Yetmez. Hedefimiz ilk 10’a girmektir.”
BİRLİKTELİK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR
“Üniversitemiz bu sene 10. fakültesini kurmuş bir üniversitedir. Göreve geldiğimde üniversite ve şehir çok uzaktı. Öncelikle bu kaynaşmanın sağlanmasına çalıştık.Bu kaynaşmada da belli bir noktaya geldik… Hiçbir şeyi eleştirerek hiçbir yere varamayız. Bir yerden başlamamız gerekiyor. Bir kere şehrimizin durumu iyi. Neden? Çünkü buraya sahip bir ekibiz. Burada yaşayanlar buraya sahip oluyorlar.Yaşımız genç olduğu için belki şu anda arzuladığımız düzeyde olamayabiliriz. O zaman arzulanan il düzeyinin tanımı yapmamız gerekiyor. Nasıl bir şehir arzuluyoruz? Kültürel anlamda geriyiz dedik. Neye göre geriyiz? Onu da bilmiyoruz. Bu ilin değerlerine sahip çıkmamız gerekiyor. Birliktelik kültürünü oluşturmamız gerekiyor.”ifadelerini kullandı.
ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli “Valimiz göreve başladığında bizleri mutlu etmiştir. Neden? İlk gün esnafı ziyaret etmiştir. Halkın içine girmiştir. İlin sorunlarına belediye başkanımızla, rektörümüzle, kurum müdürleriyle, sivil toplum örgütleriyle hemen istişareye geçmiştir. Bu il için ne yapabilirim? Amacını güttünüz. Anadolu duygusaldır, devletine bağlıdır. Tahakkuk edilen verginin yüzde 95’i tahsil edilir. Verdiği verginin altında hizmet alıyor, devletine şükrediyor. Civar illerdeki esnaflara baktığımız zaman dededen toruna 4-5 katlama yapmış. Ama bizde daha 2 katlama olmamış. Ama bana göre bu ilin eksikliği yok, fazlalığı var. Ve geleceği de çok parlak. Şu güzide topluluğu bir araya getirmek çok önemli bir konu.” şeklinde konuştu.
18 VİLAYETİ TEMSİL EDEN BİR NOKTADA
Karadenizliler Kültür ve Dayanışmalaşma Derneği Başkanı Doç. Dr. Sedat Kaygusuz, Kırıkkale’nin hasret olduğu toplantılardan bir tanesinin yaşandığını vurguladı. Kaygusuz “Böyle anlamlı bir toplantıyı yapan valimize şükranlarımızı sunuyorum. Bir lokomotif çalıştığı zaman vagonlar anlam kazanıyor ve tren ancak o zaman hareket edebiliyor. Burada bir çok sivil toplum örgütünün yöneticisi olarak beraberiz. Çok güzel konuşmalar dinledik. Biz STK’lar olarak bunu kucaklayacak olursak Karadenizliler Derneği Kırıkkale’de 50 yılını yaşıyor. 1959 yılında kuruldu derneğimiz. Demokrasinin kesintiye uğradığı bazı dönemlerde kesintiye uğramış olsa da, 50 yıllık yaşında 8-10 binlik bir hinterlanda hitap ediyor. Batı-Orta ve Doğu Karadeniz olarak 18 vilayeti temsil eden bir noktada. Bunca zaman içerisinde Kırıkkale’de yaşayan Karadenizliler bu şehri çok sevdiler. Karadenizliler olarak elimizde ne geliyorsa yapmaya hazırız” dedi.
İl Gazetesi


  • Salı 40.4 ° / 26.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 37.9 ° / 25.5 ° Güneşli
  • Perşembe 37.6 ° / 22.1 ° Güneşli