Hem Bakacak, Hem Para Kazanacak

Hem Bakacak, Hem Para Kazanacak

Özürlülere Bakanlara Maaş Ödeniyor.

 

Evde bakılan ağır özürlü bireylerin bakıcılarına net asgari ücret miktarında ücret veriliyor. Ancak bunun bazı şartları var. Yardımdan yararlanacak yaşlı ya da engellinin kendisinin veyahut bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendine düşen ortalama aylık gelirinin, bir aylık ortalama asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olması gerekiyor.
Bu imkândan faydalanmak isteyen vatandaşlar Sosyal Hizmetler il/ilçe müdürlüklerine doğrudan başvurabiliyor. Mülki amirler, sağlık kuruluşları, köy muhtarları, genel kolluk kuşetleri ve belediye zabıta memurları da çevrelerinde bulunan bakıma muhtaç engellilerin bakım hizmetlerinden yararlandırılması amacıyla müracaatta bulunabiliyor. Ayrıca, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile engellinin kendisi ya da akrabaları da bildirimde bulunabilir.
BAKIM HİZMETLERİ TALEP FORMU
Engellinin bildirimini müteakiben özürlü veya talepte bulunan kişi ya da kurumlar ile il/ilçe müdürlüklerinde ön görüşme yapılacak. Bakıma muhtaç engellinin bakım hizmeti talebi doğrultusunda Bakım Hizmetleri Talep Formu düzenlenecek.Bu hizmetten yararlanacak bakıma muhtaç engellinin Ağır Özürlü olması ve hayatını başkasının yardımı olmadan devam ettiremeyecek şekilde olması gerekiyor. Ağır özürlü olmayanlar bu hizmetten yararlanamıyor.
AĞIR ÖZÜRLÜ
Özürlü Sağlık Kurul Raporu’ nda ” Ağır Özürlü” kısmında EVET yazan bir heyet raporu almak gerekiyor. Heyet raporunda “Ağır Özürlü” kısmında Evet yazabilir; ama bunun yanında yönetmelikte belirtilen şekilde başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olması; yani tuvaletini, yemesini, içmesini giyinmesini başka biri olmadan yapamayan, yine tek başkası olmadan dışarı çıkamayan, dolaşamayan şekilde olması gerekiyor.
AYLIK 497 TL DEVLET BAKIM ÜCRETİ
Hangi engelli gurupları bu kapsam içinde; Özellikle Otistik Çocukların tamamı, Orta Dereceli Zihinsel Engellilerin bir kısmı, Ağır Dereceli Zihinsel Engellilerin tamamı, Birden Fazla Engeli olanların büyük bir bölüm, Tekerlekli Sandalyedeki engellilerin tamamı, Omurilik Felçlilerin tamamı, Cerebral Palsy olanların aynı zamanda Spastik Olanları yani iki engeli olanlar bu guruba giriyor. Bu kişileri diğer şanları da taşımaları şartı ile bakan kişiye aylık 497 TL devlet bakım ücreti ödeniyor.
Evde bakım hizmetinden kimler yararlanır?
Vali Hakan Yusuf Güner, başkanlığında geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Vali Yardımcıları, Kaymakamlar ve İl İdare Şube Başkanlarından oluşan grup ‘Evde bakım hizmeti’ ni konu alan bir toplantı düzenlemişti. Düzenlenen toplantıda özürlü vatandaşlara yönelik Evde bakım ücreti bağlanabilmesi için gerekli şartların neler olduğu yazılı bir açıklama ile bildirildi.
BİREY SAYISINA GÖRE
Yazılı olarak gönderilen bildirgede şu ifadelere yer verildi. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun Ek 7nci maddesine göre, “Her ne ad altında olursa olsun, her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlülere, resmi veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgâhlarında bakım hizmeti verilmesi sağlanır.
DEVLET KARŞILIYOR
Bakıma muhtaç özürlülere sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutar., iki aylık net asgari ücretten fazla olamaz. Bakıma muhtaç özürlülerden Kurumca ve diğer resmi kurumlarca bakılanlar dışında kalanlara ilişkin bakım ücreti, bu amaçla Kurum bütçesine konulacak ödeneklerden karşılanır…” Bu yem düzenleme ile devletimiz, yatalak yaşlılar ile bakıma muhtaç engellilerin masraflarını üstlenme karan almıştır. Buna göre söz konusu gruba girenlerden resmi ya da özel bakım merkezlerinde bakılanların masrafını da devlet karşılamaktadır.
YAŞLILAR YARARLANIYOR
Evde bakılan ağır özürlü bireylerin bakıcılarına net asgari ücret miktarında ücret verilmektedir. Ancak bunun bazı şartları var. Özetle yardımdan yararlanacak yaşlı ya da engellinin kendisinin veyahut bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendine düşen ortalama aylık gelirinin, bir aylık ortalama asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olması gerekmektedir. Kanundan sonra 23.10.2007 günü Resmî Gazete’de ‘Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik’ yayınlanmıştır. Buna göre: söz konusu yardımdan ağır özürlü olduğunu ve hayatını başkalarının yardımı olmadan devam ettiremeyeceğini belgelendiren yaşlılar yararlanmaktadır.
ÖN GÖRÜŞME YAPILIR
Bu imkândan faydalanmak isteyen vatandaşlar Sosyal Hizmetler il/ilçe müdürlüklerine doğrudan başvurabilir. Mülki amirler, sağlık kuruluşları, köy muhtarları, genel kolluk kuşetleri ve belediye zabıta memurları da çevrelerinde bulunan bakıma muhtaç engellilerin bakım hizmetlerinden yararlandırılması amacıyla müracaatta bulunabilir. Ayrıca, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile engellinin kendisi ya da akrabaları da bildirimde bulunabilir. Engellinin bildirimini müteakiben özürlü veya talepte bulunan kişi ya da kurumlar ile il/ilçe müdürlüklerinde ön görüşme yapılır. Bakıma muhtaç engellinin bakım hizmeti talebi doğrultusunda Bakım Hizmetleri Talep Formu düzenlenir.
KİME NE KADAR MADDİ DESTEK SAĞLANIYOR?
Bakıma muhtaç engellilere verilen bakım hizmeti karşılığında ödenecek ücret tutarları aşağıdaki gibidir:
1 – Yatılı bakım merkezlerinden, günde 24 saat bakım hizmeti alan bakıma muhtaç
Engelliler için 2 aylık net asgari ücret tutarında,
2- Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde 8 saat süreyle tam gün hizmet alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücret tutarında,
3-Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde 4 saat süreyle yarım gün bakım hizmeti alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücretin yarısı tutarında,
4-Gündüzlü veya yatılı bakım merkezlerinde istihdam edilen bakıcı personel tarafından bakıma muhtaç engellinin ikametgâhında günde 3 saat süreyle hizmet alan bakıma muhtaç özürlüler için bakım merkezine 1 aylık net asgari ücret tutarında,
5-Akrabaları tarafından günde 24 saat süreyle bakılan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılır.
BAŞVURUDA BULUNANDAN İSTENEN BELGELER
Bakıma muhtaç engellinin başvurusunda, bakıma muhtaç özürlüden, ailesinden veya yasal
temsilcisinden aşağıdaki belgeler istenir:
1.Vukuatlı nüfus kayıt örneği.
2.İkametgâh belgesi.
3.Özürlü sağlık kurulu raporu.
4.Yatılı ve sürekli bakımı için resmî veya özel bakım merkezine yerleştirilecek olan; 18 yaşını tamamlamamış bakıma muhtaç özürlü için ilgili mahkemelerden alınacak, koruma altına alınması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi kararı ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması karan.
5.18 yaşını tamamlamış olup akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini görememesi veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli vardım gerekmesi ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokması nedenleriyle kısıtlanması gerekli bakıma muhtaç engelli için ilgili mahkemelerden alınacak, kısıtlanması ve bir bakım merkezine yerleştirilmesi karan ile velayet altında değil ise vesayet altına alınması ve vasi atanması karan,
6.Bakmakla yükümlü olunan bireyler kapsamındaki kişilerin gelir ve mal durumuna ilişkin yazılı beyanı ve taahhüdü ile beyanın içeriğine dair belgeler,
7.İki adet vesikalık fotoğraf,
8.Varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti,
9.Özürlünün vasisi var ise. vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme karan,
10.Anne-babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı.
İNCELEME VE TESPİTTEN SONRA ÖDEME
İl veya ilçe sosyal hizmetler müdürlüğüne bildirimi yapılan ve belgeleri tamamlanan engelli ve ailesi hakkında, bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametgâhında, ikametgâh adresinde yaşamıyorlar ise fiilen yaşadıkları yerde ziyaret ederek, bakım raporunu hazırlarlar. Bakım raporunun hazırlanması sürecinde, engelliye ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre özürlüye düşen gelir ile özürlünün ve ailesinin fiziksel, zihinsel, duygusal, psiko-sosyal ve demografik özellikleri ve özgeçmişleri, özrü ve özürlüyü kabullenme durumu tespit edilerek özürlünün hakları, yararlanabileceği özel eğitim, mesleki rehabilitasyon, tıbbî tedavi ve rehabilitasyon, sosyal yardımlar, koruyucu aile, evlat edindirme gibi hizmetler hakkında değerlendirme yapılır. Varsa kanaat ve teklif belirtilir. Ayrıca gözlemlenen yaşam standardı ile beyan edilen gelir arasında farklılık görülmesi hâlinde, gelire ilişkin ilave bilgi ve belge istenir. Resmî veya özel kişi, kurum ve kuruluşların bilgilerinden” yararlanılır. Bakmakla yükümlü olunan bireyler tanımında belirtilen tüm bireylerin gelirleri, toplam gelire dâhil edilir.
Bu hizmetten yararlanacak bakıma muhtaç engellinin Ağır Özürlü olması ve hayatını başkasının yardımı olmadan devam ettiremeyecek şekilde olması gerekmektedir. Ağır özürlü olmayanlar bu hizmetten yararlanamayacaklardır.
Özürlü Sağlık Kurul Raporu’ nda ” Ağır Özürlü” kısmında EVET yazan bir heyet raporu almak gerekmektedir. Heyet raporunda “Ağır Özürlü” kısmında Evet yazabilir; ama bunun yanında yönetmelikte belirtilen şekilde başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olması; yani tuvaletini, yemesini, içmesini giyinmesini başka biri olmadan yapamayan, yine tek başkası olmadan dışarı çıkamayan, dolaşamayan şekilde olması gerekmektedir.
Örnek verirsek kimler bu gruba girmektedir: yani hangi engelli gurupları bu kapsam
içindedir?
Özellikle Otistik Çocukların tamamı.
Orta Dereceli Zihinsel Engellilerin bir kısmı.
Ağır Dereceli Zihinsel Engellilerin tamamı.
Birden Fazla Engeli olanların bü>ük bir bölümü.
Tekerlekli Sandalyedeki engellilerin tamamı.
Omurilik Felçlilerin tamamı.
Cerebral Palsy Olanların aynı zamanda Spastik Olanları yani iki engeli olanlar bu guruba girmektedir.
Bu kişileri diğer şanları da taşımaları şartı ile bakan kişiye ( 3. derece akrabaya kadar herhangi biri bu bakım işini yapabilir) aylık 497 TL devlet bakım ücreti ödenmektedir.
İl Gazetesi