Anahtar Kelimeler:

Yahşihan`da YAKOOP Başarısı

Yahşihan`da YAKOOP Başarısı

Kooperatif Çevre İllerden de Örnek Alınıyor.

 

Yahşihan Kaymakamı Ünal Coşkun önderliğinde açılan Yahşihan Eğitim Kooperatifi (YAKOOP) 4 yılını değerlendirdi. Kaymakam Ünal Coşkun`un da katıldığı toplantıda kooperatifin 4 yılda kat ettiği başarıya değinildi. Kooperatifle birlikte Yahşihan’da üniversiteye yerleşenlerin oranının yaklaşık yüzde 500 artarak yüzde 70’ler seviyesine geldiği belirtildi.  
YAKOOP’un sadece yaptığı çalışmaların Milli Eğitime örnek olduğunu ifade eden Yahşihan Kaymakamı Ünal Coşkun konuşmasında projenin köylerde okumak isteyip fakat okuyamayan öğrenciler için bulunmaz bir fırsat olduğunu söyledi. Coşkun, “Kooperatif kendi imkanlarıyla ayakta duran bir kurum. Hiçbir yerden ödenek almıyor. Bu nedenle öğrenci velilerinden alınan aylık 10 TL bağışı bazı velilerin vermediğini öğrendim. Bu beni üzdü çünkü burada sizin çocuklarınız eğitim görüyor. Bir kahvehaneye gittiğinizde 5-10 TL çay parası veriyorsunuz. İki paket sigaraya 10 TL veriyorsunuz. Ama çocuklarınızın eğitimine gelince 10 TL bağış yapmıyorsunuz. Çocuklarınızın eğitime biraz duyarlı olun” dedi.

Velilere Bilgiler Verildi

Yahşihan Namık Kemal İlköğretim Okulu’nda gerçekleşen toplantıya Yahşihan Kaymakamı Ünal Coşkun, Irmak Belediye Başkanı Bilal Ağca, YAKOOP Başkanı Osman Türkyılmaz, Proje Koordinatörü Meltem Umaç, Dershane Müdürü Serdar Yıldemir, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı. YAKOOP’un çalışmaları hakkında bilgi veren YAKOOP Başkanı Osman Türkyılmaz, Proje Koordinatörü Meltem Umaç ve Dershane Müdürü Serdar Yıldemir öğrenci velilerine niçin eğitim, neden kooperatif, amaçlar, hedefler, eğitim öğretim kadrosu, öğrenci kayıtları, yayın ve materyaller, rehberlik çalışmaları, başarılar ve eğitim öğretim kadrosu hakkında bilgiler verdiler. Toplantı sonrasında YAKOOP yönetiminde bulunan Köseler Petrol İşletmecisi Mustafa Köse tarafından Köseler Petrol Dinlenme Tesislerinde YAKOOP çalışanlarına ve Kırıkkale ulusal - mahalli Basın mensuplarına yemek verildi.

Niçin Eğitim?

İlk konuşmayı yapan YAKOOP Başkanı Osman Türkyılmaz, “Türkiye nüfusunun büyük bir oranını gençler oluşturmaktadır. Nüfusun üçte biri öğrencidir. Ülkemizde kişi başına düşen eğitim süresi 4.4 yıldır. PISA 2006 verilerine göre Türkiye’de 15 yaş üstü öğrencilerin çok önemli bir kısmı temel becerileri kazanamamıştır. Türkiye, programa katılan 57 ülke arasında, fen bilimlerinde 47, matematikte 45, okuma becerilerinde 39. sırada yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.

Neden Kooperatif?

Türkyılmaz, “Temel becerileri edinemeyen bireyleri, toplumsal yaşam içinde hayatlarına yön verme olanaklarından yoksun bırakmamak ve eğitimde fırsat eşitliği yaratmak. Halkın karar süreçlerine etkin biçimde katarak eğitimi sahiplenmelerini sağlamak. Hızlı, mobilize bir organizasyon ile somut çözümler üretmek. Dayanışma ve güç birliği yapmak, Kamu ve sivil kuruluşları eğitim paydasında buluşturmak”

Amaçlar

“Eğitimin her kademesinde yaşanan erişim ve kalite sorunlarının çözümlenmesini ve bireyin kaliteli eğitime ulaşmasını sağlamak. Özellikle sosyoekonomik zorluk içindeki çocukları faydalı bireylere dönüştürme çabası. Genç nüfusa işgücü piyasasında etkin yeterlilik kazandırma. Hayat boyu öğrenme ve yetişkin eğitimi ile yaşlanan nüfusun düşük eğitim düzeyini de artırmaya yönelik çalışmalar. Hizmet içi eğitim programlarının gerekli yetkinlik kazanılana kadar devam ettirilmesi.

Hedefler

“Hedeflerimiz kalifiye insan modelini yaygınlaştırmak. Temel yaklaşımımız “Eğitilmemiş Kimse Kalmasın” ilkesinden hareketle ilçenin eğitilmiş birey sayısını arttırmak. Eğitim sorunlarının çözümüne yönelik somut projeler oluşturarak toplumun kalkınmasına katkıda bulunmak. Kadın ve kız çocukların eğitimine katkıda bulunmak. İlçeye yeni eğitim kurumları kazandırmak faaliyet gösteren okula destek dershane. YAKOOP Spor Kulübünün yanı sıra girişimcilik, mesleki eğitim kurslarının açılması, hedeflenmektedir.”

Eğitim Öğretim Kadrosu

Türkyılmaz’dan sonra söz alan Proje Koordinatörü Meltem Umaç, “Kadromuz uzman, tecrübeli, dershane ve özel sektörlerde çalışmış aynı zamanda başarılı, Fen Lisesi, Anadolu Liselerin de görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Matematik alanında 4 öğretmen, Türkçe alanında 3 öğretmen, Tarih alanında 2 öğretmen, Coğrafya alanında 2 öğretmen, İngilizce alanında 3 öğretmen, Fizik alanında 2 öğretmen, Kimya alanında 1 öğretmen, Biyoloji alanında 1 öğretmen, Fen ve Teknoloji alanında 1 öğretmen ve 3 sınıf öğretmeni olmak üzere toplamda 22 öğretmenden oluşmaktadır.”

Öğrenci Kayıtları

“Geneli Yahşihan’lı öğrenciler olmak üzere Yeşil Vadi TOKİ, Hacıbey TOKİ, Hacıballı Köyü, Irmak kasabası ve il merkezinden gelen öğrencilerle birlikte 4. sınıflarda 29 öğrenci, 5. sınıflarda 32 öğrenci, 6. sınıflarda 67 öğrenci, 7. sınıflarda 61 öğrenci, 8. sınıflarda 56 öğrenci, ÖSS Sayısal Bölümde 11 öğrenci, ÖSS Eşit Ağırlık Bölümünde 16 öğrenci olmak üzere toplamda 272 öğrencimiz, ayrıca KPSS’ ye kayıt 17, ara sınıflara kayıtlı öğrenci sayımız 29 olup, genel toplamda 318 öğrencimiz vardır.”

Yayın ve Materyaller

“İlköğretim de Zambak HYG sistemi yayınlarını, ÖSS’de Güvender yayınları kullanılmaktadır. Her ayın ilk haftası deneme sınavları, 3. haftası kazanım değerlendirme sınavları yapılmaktadır. Ders bitimlerinde yaprak testler, çalışma kağıtları ve ödevlendirme föyleri verilmektedir. Yaş seviyelerine göre roman, hikaye, masal kitap dağıtımları yapılmaktadır. Sınavlara 1,5 ay kala soru bankaları deneme setleri verilecektir.”

Rehberlik Çalışmaları

“Her sınıfa 2’şer öğretmen rehber hizmetlerini yürütmek üzere görevlendirilmiş, nöbet sistemi titizlilikle yürütülmektedir. Rehber danışmanlarla görüşülerek veli rehberliği, öğrenci ve öğretmen rehberliği çalışmaları düzenlenmiş, çalışmalara katılmaları için rehberlik uzmanları ile görüşülmüştür. 2005 eğitim öğretim yılına kadar ilçemizdeki başarı oranı yüzde 13 ile yüzde 17 arasında iken 2006/2007 eğitim öğretim yılından itibaren başlayan dershane çalışmalar sonucunda 2006/2007 eğitim öğretim yılı yüzde 38, 2007/2008 eğitim öğretim yılı yüzde 47, 2008/2009 eğitim öğretim yılı yüzde 75 gibi rakamlara ulaşılmıştır.”

Başarılar

Son olarak Dershane Müdürü Serdar Yıldemir Dershane çalışmaları hakkında ve başarılarla ilgili bilgiler verdi. Yıldemir,  “2007 eğitim öğretim yılında 492 puanla DPY Türkiye 306. sı olan Pınar Akkuzulu ve 2009 yılında 462 puan alan Ahmet Rufayi Cantaş öğrencilerimiz il ve Türkiye dereceleri yapmıştır. Dört yıllık çalışma içerisinde ilçemiz okullarından Namık Kemal İlköğretim Okulu ve Yahşihan Lisesi, özel okullardan sonra il başarı sıralamasında birinci olmuştur. Dershanemiz ilk yılında 492 puanla Türkiye derecesi ve Anadolu liselerine 11 öğrenci gönderme başarısına ulaştı. 2007/2008 Eğitim Öğretim Yılında SBS sınavına giren 29 öğrenciden 13’ünün kazanması ile yerel ve ulusal basında yer aldı. 2008/2009 Eğitim Öğretim Yılında 8. sınıflarda 23 öğrenciden Anadolu Öğretmen Lisesi, Anadolu Liseleri, Anadolu Sağlık Meslek Liselerine 16 öğrenci yerleştirildi. ÖSS ‘de 28 öğrencimizden 13’ü yerleştirildi. 4 öğrencimiz yükse puanlar almasına rağmen tercih yapmadılar” dedi.

 



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu