Tarih: 14.11.2009 03:12
Valilikte Afet Toplantısı
Kırıkkale’de meydana gelebilecek herhangi bir doğal afete karşı alınacak tedbirler hakkında bilgi verilmesi amacıyla ‘Kırıkkale Afet Acil Yardım Planı’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Valilik Toplantı Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına, Vali Hakan Yusuf Güner, İl müdürleri ve davetliler katıldı. Bayındırlık Müdürlüğü tarafından yapılan sunuda ilimizde meydana gelecek olası bir afete karşı alınacak tedbirler hakkında bilgi verildi. Bilgilendirme toplantısının sonunda konuşma yapan Vali Güner “Bu planın amacı devletin tüm güç ve kaynaklarının İlimizde olası bir afetin meydana gelebileceği düşünülerek afet bölgesine en hızlı biçimde ulaştırılması ve afetten etkilenen vatandaşlara acil yardımların yapılmasıdır. Bu bağlamda hazırlanılan İlimizle ilgili “İl Afet ve Acil Yardım Planı” tarafımdan onaylanarak 11.09.2009 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Afet yönetimi olarak nitelenen risk azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme tüm devletlerin uygulamaya çalıştığı bir “Kriz Yönetim Tarzı” olarak gündeme gelmektedir” şeklinde konuştu.
Afetlerden Etkilenmemesi Mümkün Değil
Vali Güner “Çünkü milletlerin gerek doğal afetlerden kaynaklanan sel, deprem, büyük yangınlar ile gerekse sanayi, kimyevi ve nükleer silahlar, savaş, nükleer enerji, büyük terör olayları gibi unsurların oluşturacağı afetlerden etkilenmemesi mümkün değildir. Dünyada bunun pek çok örneği görülmüş ve halende görülmektedir. Sonuçları ne yazık ki arzu edilenin dışında olmuş büyük felaketler ve trajediler yaşanmıştır. Son yıllarda Ülkemizde de görülen depremlerde binlerce insanımız hayatını kaybetmiş, yaralanmış ve on binlerce konut ve iş yeri hasar görmüştür. Özellikle Kocaeli, Yalova, Bolu, Düzce ve benzeri İllerimizde meydana gelen depremleri unutmamak elbette mümkün değildir. Sel felaketlerinde de büyük oranda can ve mal kaybı yaşanmakta, ortaya son derece üzücü manzaralar çıkmaktadır. Son günlerde başta İstanbul olmak üzere bazı İllerimizde meydana gelen sel felaketlerinde ne yazık ki yine can kayıpları yaşanmıştır” ifadelerine yer verdi.
Gecikmelere Sebep Olmaktadır
Kırıkkale’nin sel felaketlerinden can ve mal kaybının yer aldığı iller arasında olduğunu söyleyen vali Güner “ 1997 ve 1999 yılında meydana gelen sel felaketlerinde can kayıpları olmuştur. Bir yerde her hangi bir afetin yaşanmasında insan unsuruna bağlı olarak çeşitli düzeyde panik, şok ve kargaşa meydana gelmekte; o anda insanlar etkin bir kurtarma, müdahale ve afet durumundun çıkış beklemektedir. Eğer bu afet şehir merkezinde meydana gelmiş ise doğalgaz, trafik, elektrik, su, hastane ve ulaşım gibi benzeri konularda bir kaos yaşanmakta hayat adeta felç olmaktadır. Bu durumda insanlarda panik çok üst düzeylerde olmakta korku ve endişe insanları olumsuz etkilemektedir. Ancak beklenilmeyen afetler zaman zaman hızlı organize olmayı engellemekte ve müdahalenin gecikmesine sebep olmaktadır. İşte “Afet Acil Yardım Planları” bu gerçekten hareketle hazırlanılmıştır” dedi.
Aydınlatıcı Bilgiler
“Afet yönetimi afet öncesi ve afet sonrası safhalardan oluşmaktadır” diyen Vali Güner “Afet öncesinde; meydana gelebilecek olası bir olaylarda en az zararla kurtulmanın teknik, idari ve yasal önlemlerini almak ve toplumu bu yönde bilinçlendirmek önem arz etmektedir. Afet sonrasında ise “can ve mal” emniyetini koruyucu tedbirlerin hızla hayata geçirerek afetin doğurabileceği olumsuz etkileri en aza indirmesi gerekmektedir. Ülkemizde yaşanabilir afet ve genel afetlere karşı Başbakanlık’ ta ve İçişleri Bakanlığımız bünyesinde kurulmuş kriz merkezleri bulunmaktadır. Olası bir afet durumunda bu kriz merkezleri aynı anda devreye girerek Devletin tüm imkanları afet bölgelerine sevk ve idari edilmekte; kamu oyuna yapılan çalışmalar hakkında aydınlatıcı bilgiler verilmektedir”
Can Kayıpları Ortadan Kalkmış Olacak
“İlimiz “Deprem Afeti Riski” olan I. derece deprem bölgelerinde yer alması nedeniyle depreme dayanıklı konutların yaptırılması gerekmektedir Mevcut binaların deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkındaki yönetmeliğe uyup uymadığı incelenmeli, gerekiyorsa güçlendirme yapılmalıdır. İlimizde sel felaketini önlemeye yönelik DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kırıkkale Taşkın Projesi” ile Şehir içi Dereleri Yukarı ve Yan Havza Islahı ile Çoruhözü Deresi Islahı yapılması hedeflenmektedir. Şehircilik yönünden bunun önemli bir proje olduğunu da ifade etmek gerekir. Böylece selden kaynaklanan can kayıpları da ortadan kaldırılmış olacaktır. Ayrıca İlimizde MKEK ve TÜPRAŞ Rafinerisinin yer alması nedeniyle teknoloji afetleriyle ilgili tedbirlerin alınmasını ve takibini gerekli kılmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —