Tarih: 11.12.2009 12:30
Güner: İnsan Hakları Kutsaldır
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla İl İnsan Hakları Kurulu üyeleri ve il yöneticileri düzenlenen etkinliklere katıldılar. Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumda “İnsan Hakları, sırf insan olduğumuz için sahip olduğumuz haklardır” denildi.
İl İnsan Hakları Kurulu üyelerinin ve il yöneticilerinin katıldığı ilk etkinlik Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı. Daha sonra Zafer Caddesi ve Hüseyin Kahya Parkı bölgesinde gerçekleştirilen yürüyüşte İl İnsan Hakları Kurulu üyeleri vatandaşlara karanfil dağıttılar. Daha sonra Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumda insan haklarının kapsamı gereklilikleri ve uygulanması ile ilgili bilgiler aktarıldı. Sempozyum öncesinde söz alan Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Anayasamızda yer alan hükümler paralelinde ülkemizin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini bir esas olarak kabul ettiğini ve anayasada bunu tescillediğini dile getirdi. Bu anlamda ülkemizde de çıkarılan çeşitli yasalarla insan hakları konusuna vurgu yapıldığını ifade eden Vali Güner şunları söyledi.
Müracaatlar Geliyor
Bu kavramın daha reel hale getirilmesi için bizde il insan hakları ya da ilçe insan hakları komisyonu ve bu bağlamda da kuruluşlar oluşturulmuş, vatandaşların gerek direk, gerek endirek olarak alınarak değerlendirmeler yapılıyor. Bundaki temel amaç, vatandaşlarımızın hak özgürlüklerine, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde ve Dünya İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi çerçevesinde eşit, tarafsız ve katılımcı bir anlayışla geliştirilmesi ve yararlanılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda il genelinde insan hakları kurulumuz, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla proaktif bir şekilde faaliyetini sürdürmektedir. Kentimize gerek sosyolojik özelliklerimiz, gerek insanı ilişkilerimiz, gerekse optimum bir idari yapısının var olması sebebiyle çok yoğun insan hakları ihlalleriyle ilgili müracaatlar kurumumuza gelmektedir.
Konular Değerlendiriliyor
Ancak daha soyut, daha genel nitelikte, özellikle kamu görevlilerinin muhatap olduğu vatandaşlarla olan ilişkilerinde daha rahat, daha ilgili olmaları ve daha saygılı olmaları yönünde zaman zaman müracaatlar gelmekte, bu da il insan hakları kurulu olarak ilgili kurumlara yazılarak gönderilmektedir. Şüphesiz ki insan hakları, özgürlükler son derece önemli, son derece soyut nitelikteki kavramlar. Dolayısıyla bunların da bir ölçeğinin de var olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bana göre insan hakkı, insanın kendisine layık gördüğü davranışı, başkalarına da o insan tarafından gösterilmesi ve o şekilde insana yaklaşımda bulunmasıdır. Çünkü insan hakları ihlallerinde başımıza ne geliyorsa, özellikle devlet kurumlarındaki vatandaşlarımıza hizmet veren kamu görevlilerinin empati kurmamasından ve aynı zamanda onları ötekileştirmesinden kaynaklanmaktadır.
Vatandaş Odaklı Anlayış
Ancak özgürlüklerin de çerçevesi, kuralları hukuk devleti ilkesinde ve yasalar çerçevesinde oluşmakta ve bu şekilde devam etmektedir. Sonuç itibariyle seciyesi yükselen toplumların ister istemez standartları da iyi bir seviyeye çıkmakta, bundan da bireyler olarak bizler istifade etmekteyiz. En fazla dikkat çeken nokta kamu. Kamu olmaktan dolayı, iş ve işyerlerinde vatandaşa, vatandaş odaklı anlayışı mutlaka yansıtmak önemlidir. Ben Kırıkkale’mizde bu bağlamda çok ciddi bir sıkıntı olmadığını samimi olarak ifade ediyorum. Ve özellikle sağlık, eğitim ve ulaşım konusunda hizmetlerin iyi bir şekilde yansıtıldığını, hatta ta köylere kadar yansıtıldığını müşahede ediyorum. Vatandaşın da şanslı olduğunu görüyorum”
İnsan Olmak Yeterli
Vali Güner’in konuşmasının ardından söz alan Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurlunda kabul edildiğini, böylece insan hakları konusunun ülkeler için bir iç konu olmaktan çıkarak uluslar arası bir konuya dönüştüğünü söyledi. İnsan Hakları konusunda özellikle 2. Dünya Savaşı öncesinde ve sonrasında sorunlar yaşandığını, bu dönemde büyük insan hakları ihlalleri olduğunu aktaran Adnan Küçük, konuşmasının devamında şunları söyledi. “İnsan Hakları, sırf insan odlumuz için sahip olduğumuz haklardır. Herhangi ırk, inanç veya başka bir kriter bu haklara sahip olmamız için şart değildir ve insan hakları evrensel nitelikte haklardır.
Hukuk, Hakları Korumak İçin Vardır
İnsan bu haklarından herhangi bir şekilde feragat edemez, devredemez. İnsan hakları hukuk tarafından koruma altına alınmıştır. Devlet, hukuk, kanun ne için vardır? İnsanı ve insan haklarını korumak için vardır. Hukuk haktan türeyen bir kavramdır ve hukuk hakları korumak için vardır. Hukuk devleti insan haklarını korumakla mükelleftir. Hukukun temelini insan haklarının korunması oluşturur. Herkesin hürriyet alanı, onun mahremiyet alanıdır. Bu alana kimse müdahale edemez ama bu da sınırsız değildir. İnsan haklarını korumaya yönelik tüm kurum ve kuruluşların olması, insan haklarının değerinin bilinmesi gerekliliğinin, koruma refleksinin gelişmiş olması gereklidir”. Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük’ün ardından Kırıkkale Emniyet Müdürlüğünden 4. Sınıf Emniyet Müdürü Aydın Çalışkan da insan hakları ve uygulamalar ile ilgili bilgiler verdi.
Haberkale
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —