Kırıkkale’de yatalak hastalara evde bakım hizmeti sağlıkta dönüşüm programı kapsamında Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesince ilk Uygulama ilse “Evde Bakım Hizmeti` Projesi Başlatıldı.
Kırıkkale`nin Tepebaşı Mahallesi`ndeki evinde uzun süredir evinde yatalak hasta olarak bakımı yapılan Eftal Yıldız`a (26) evinde tedavi uygulamasına başlandı. Bu kapsamda hasta Yıldız`ın evindeki ilk uygulamaya Vali Hakan Yusuf Güner, Emniyet Müdürü Kadri Kartal, Sağlık Müdürü Dr. Bedia Türkyılmaz, Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Osman Acar ve doktorlar katıldı.
Yüksek İhtisas Hastanesi bünyesinde oluşturulan `Evde Bakım Hizmeti` birimini arayan hasta veya yakınları, özel hasta muayene ekiplerince evlerinde günlük veya haftalık muayeneye tabi tutuluyor. Hasta babası Yetiş Yıldız, oğlu Eftal’in İlkokul 4.sınıfta iken yatalak hasta olduğunu ve yaşlı halimde bile sırtında hastane, hastane taşıdığını belirterek, "Doğuştan şeker hastası olan oğlum şeker komasına girdi. Beynine oksijen gitmeyince bir daha yataktan kalkamadı. Hastane yetkililerinin ilk kez ekiple birlikte evimize kadar gelerek oğlumu muayene etmesi bizi büyük bir sıkıntıdan kurtardı. " dedi.
Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Osman Acar da evde ilk tedavi uygulamasına geçtiklerini belirtirken, "5 yıldan beri yatağa bağlı hastanın tedavi uygulamasına birimlerimiz başladılar. Hastanemize gelmekte zorlanan bir hastamızın ayağına kadar giderek tedavi uygulamasını sürdüreceğiz" dedi.
Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Bedia Türkyılmaz’ın açıklaması ise , evde bakım hizmeti biriminin Yüksek İhtisas Hastanesi bünyesinde açıldığını belirtirken, "Bundan sonra hastaneye ulaşmakta zorluk çeken yatağa bağımlı mağdur, maddi imkanları kısıtlı, daha çok kronik hastalığı olan; hastaneye gitmekte sıkıntı yaşayan vatandaşlarımıza biz bu hizmeti yerinde vermeye çalışacağız" dedi.
Hastayı evinde ziyaret eden Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner,
yatalak hasta olan Eftal Yıldız`ın ailesine geçmiş olsun dileğinde bulunurken, Evde Bakım Birimi doktorlarından hasta ile ilgili bilgiler aldı. Vali Güner açıklamasında, "Hastane birimlerimiz önce evde hastayı muayene ediyorlar, daha sonra tedavi yöntemi uygulaması başlıyor. Aile Hekimliği ile bundan böyle küçük yaşta hasta olanlara karşı önlemler almış olunacak. Böyle hastalar küçük yaşta fark edilecek. Böyle tedavi yönteminin sürekli olarak uygulanmasını diliyorum" diye konuştu.