Bugün Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ;başlıca da kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları, insan sağlığı ve ülke kalkınmasına yönelik bir tehdittir.. Bu dört hastalık dünyanın en büyük katilleri olup her yıl tahminen 35 milyon ölüme neden olmakta (küresel tüm ölümlerin %60’ı) ve bunların %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşmektedir. Bu hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Kalp hastalıklarının, felçlerin, tip 2 diyabetlilerin %80’i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi paylaşılan risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir
Eğer bu konuda toplumsal ve kurumsal farkındalık gelişmez ise, söz konusu sağlık problemlerinden kaynaklanan ölüm ve hastalık yükü artmaya devam edecektir. DSÖ’(Dünya Sağlık Örgütü) nün öngörüsüne göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde Bulaşıcı Olmayan Hastalıklardan kaynaklanan ölümler dünya çapında %17 artış gösterecektir.
Kronik hastalıkları olan kişiler bu hastalıklarının geçici olmadığını, bu hastalıkla birlikte uzun ve kaliteli bir yaşamları olabileceğini bilmelidir.. Çoğu kronik hastalıklı hastanın, erken tanı ve tedavi, uygun ve doğru sağlık eğitimi ve iyi bir kronik hastalık yönetimi ile normal bir yaşam sürdürebilme şansı oldukça yüksektir.