Anahtar Kelimeler:

Fare Popülasyonun'da Artış

Fare Popülasyonun

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, Kırıkkale’de iklimin genelde kurak olması nedeni ile en önemli tarımsal ürününün hububat bitkileri olduğunu söyledi.

Başkan Sümer, ‘Son yıllarda yaşanan küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeni ile diğer zararlılarda olduğu gibi fare popülasyonu da artış göstermiş olup, diğer İllerde olduğu gibi İlimizde de ekili ve dikili alanlara zarar vermektedir’ dedi.

FARENİN DOĞAL DÜŞMANLARI

Başkan Sümer yaptığı açıklamada, “Teknik olarak tarla fareleri her ay doğurma gücüne sahip olup, bir seferde ortalama 5-6 yavru vermektedir. Tarla fareleri beslendiği alanlarda 3 adet delik açmakta olup, bu delikler kimyasal mücadele açısından çok önemlidir.

Bunlar beslenme deliği, hafriyat deliği ve dışkılama deliğidir. Beslenme deliği dışındaki deliklere bırakılan yemleri fareler yememekte olup, diğer kuşların yiyerek ölmelerine neden olmakta ve ayrıca çevreyi de kirletmektedir. Kimyasal mücadelenin dışında kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, atmaca, doğan, şahin, ve yılanlarda farenin doğal düşmanlarıdır.

Doğal düşmanların yaşam ortamlarının mutlaka artırılması ve doğal dengenin bozulmaması gerekmektedir. Kuşların yuva yapabileceği yüksek boylu ağaçların dikimine önem verilmelidir. İyi bir toprak işlemede kültürel açıdan çok önemlidir”

KİMYASAL MÜCADELE

“Tarla faresi ile her dönemde kimyasal mücadele yapılabilir. Ancak en iyi mücadele zamanı sonbaharda kışa girerken ve kıştan çıkıldığı farenin zayıf olduğu ilkbahar dönemleri en uygun dönemlerdir. İl Müdürlüğümüzce kimyasal mücadelede kullanılmak üzere dünya genelinde de kullanılan yüzde 2′lik çinkofosforlu yemler hazırlanmış olup, vatandaşlarca yüzde 2Tik oranın artırılması talep edilmektedir.

Ancak kullanılan maddeler çok zehirli olması nedeniyle kimyasal mücadele başarısız olmakta, ayrıca doğayı tamamen tahrip etmektedir. Bu nedenle teknik talimatlar dışında İl Müdürlüğümüzce ilaç hazırlattırılması ve kullandırılması söz konusu değildir.

2010 Yılı itibariyle İl Müdürlüğümüzce tazeliğinin de bozulmaması nedeniyle çiftçi talepleri de göz önünde bulundurularak Ekim ayı içerisinde 1000 Kg yüzde 2’lik yem hazırlattırılmış olup, İl ve İlçe Müdürlüklerimizden temini mümkündür. Ayrıca İl ve İlçe Müdürlüğümüzce köylere de duyurular yapılmaktadır”

İYİ BİR MÜCADELE İÇİN

Unutulmamalıdır ki iyi bir mücadele için, “Farenin doğal düşmanlarının yaşam ortamlarının sağlanması gerekmektedir. Mutlaka toplu mücadele yapılmalıdır. İlaçların tahta kaşıkla sadece beslenme deliklerine 4-5 adet atılması gerekmektedir. İyi bir toprak işleme yapılmalıdır.

Yavrulama sıklığı da göz önünde bulundurularak mücadele tekrarlanmalıdır. Mücadele sonrasında ölmüş fare artıkları kontrol edilerek mutlaka toplanmalı ve Bunlarla beslenen canlılara zarar verilmemelidir.

İl ve İlçe Müdürlüklerimiz Teknik Elamanlarınca İlimize bağlı tüm köylerde tarla faresi mücadelesi konusunda eğitimler ve bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır. Ürününün zarar görmemesini isteyen üreticilerimizin konuya duyarlı olmaları gerekmektedir” dedi.

 



  • Salı 19.8 ° / 11.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 20.6 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 14.8 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı