Sağlık Bakanlığının, Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmeliği, yüzme havuzlarına sıkı denetimler getiriyor.
Resmi Gazete`de yayımlanan Yönetmelik, bir ay sonra yürürlüğe girecek.
Yönetmelik, yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzları ile sularının hijyenik şartlara uygunluğu, yüzme havuzu suyunun kalite standartlarının belirlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenliyor.
Yönetmelik, yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzları ile sularının nitelikleriyle ilgili usul ve esasları kapsayacak. Sağlık amaçlı kullanılan kaplıca ve mineralli su havuzları ile ticari amaçlı olarak kullanılmayan havuzlar bu Yönetmeliğin kapsamı dışında olacak.
Yönetmeliğe göre, yüzme havuzu suyunun kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik nitelikleri yönetmelikle belirtilen değerlere uygun olacak.
Havuz suyunun nitelikleri ayda bir defa il sağlık müdürlüğünce, havuz suyu kullanımından önce ve izleyen 4`er saatlik aralıklarla olmak üzere günde en az 3 defa yüzme havuzu işleticileri tarafından izlenecek.
Yüzme havuzunun açık olduğu süre içerisinde yüzme havuzu suyuna ait sıcaklık, pH, serbest klor değerleri ile suyun mikrobiyolojik özelliklerine ait en son analiz sonuçları kullanıcıların görebileceği bir panoda yazıyla veya elektronik olarak ilan edilecek.
Numuneler su akımının en düşük olduğu veya kullanıcıların en yoğun olduğu bölgeden yüzme havuzu kenarının yaklaşık 50 santimetre uzağından ve su yüzeyinin 20 santimetre altından alınacak.
Havuz suyundan numune alma işi il sağlık müdürlüğü tarafından veya numune alma konusunda akredite olmuş ve Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşça yapılacak. Ancak, bu durum Bakanlık ve Müdürlüğün denetim, izleme ve numune alma yetkisini ortadan kaldırmayacak. Analizler, belirtilen hükümler çerçevesinde, Bakanlık laboratuvarlarında veya diğer kamu, kurum ve kuruluş laboratuvarlarında veya belirtilen şartları taşıyan ve Bakanlıkça yetkilendirmiş özel laboratuvarlarda yaptırılacak.
Her türlü numune alma ve analiz ücretleri yüzme havuzu işleticisi tarafından ödenecek. Laboratuvarlar, Müdürlükçe alınan su numunelerinin analiz sonuçlarını raporlamanın yapıldığı gün içinde e-posta, belgegeçer veya posta ile Müdürlüğe ve yüzme havuzu işleticisine iletecek. Yüzme havuzu işleticisine gönderilen raporlar, denetim esnasında denetim elemanlarına gösterilmek üzere yüzme havuzu işleticisi tarafından bir yıl süreyle saklanacak.
-YILDA BİR GENEL TEMİZLİK-
Yüzme havuzunun teknik özellikleri ile yüzme havuzu suyunun, sıhhi kurallara uygun olması esas olacak. Yüzme havuzunun işletilmesinde, şu şartlara uyulacak:
``Yüzme havuzu işleticisi, teknik işler ve havuzun uygun şekilde işletilmesinden sorumlu kimya veya sağlık eğitimi almış, en az lise mezunu bir kişi ve sertifikalı bir cankurtaran istihdam etmek zorunda olacak.
Yüzme havuzunda ip, yüzer duba, simit gibi can kurtarmaya mahsus malzemeler ile ilk yardım malzemeleri hazır bulundurulacak.
Kullanıcıların temiz mayolarla yüzme havuzuna girmeleri sağlanacak. Tesisler, bütün kullanıcıların soyunma odaları için ayrılan mekana girmeden önce ayak dezenfeksiyonu yapmalarını, soyunma odalarından yüzme havuzuna geçişlerinden önce de duş almalarını sağlayacak şekilde düzenlenecek.
Yüzme havuzunda hayvanların insanlarla birlikte bulunmalarına hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
Tesis içerisinde riayet edilecek kurallar ile muhtemel tehlikelere karşı kişileri uyarmak amacı ile hazırlanan uyarı levhaları kolayca görülebilecek ve okunabilecek uygun yerlerde bulundurulacak.
Yüzme havuzu suyu yılda en az bir defa boşaltılarak genel temizlik yapılacak.
Fiziki mekanlar daima temiz ve kuru tutularak kapanma saatinden sonra havuz dip temizliği dahil genel temizlik yapılacak.
Yüzme havuzu ve fiziki mekanlar yeteri kadar aydınlatılacak ve havalandırılacak.
Kapalı yüzme havuzu, soyunma ve giyinme yerleri de dahil olmak üzere kış aylarında ısıtılacak.
-ÇOCUK YÜZME HAVUZU İŞLETİLMESİ-
Çocuk yüzme havuzunun derinliği 50 santimetreden fazla olamayacak. Çocuk havuzları müstakil su hazırlık tesisine sahip olacak, ayda bir defa boşaltılarak temizlenecek ve dezenfekte edildikten sonra temiz su ile doldurularak yeniden işletmeye alınacak. Çocuk yüzme havuzu büyüklere ait yüzme havuzundan ayrı olacak.
Havuzların duş yerleri, tuvaletler ve soyunma-giyinme yerleri, kadın ve erkek için ayrı düzenlenecek.
Yüzme havuzlarının fiziki şartları da yönetmelikte belirtilen şartları taşıyacak. Buna göre, havuzların duş yerleri duş suyunun sıcaklığı ayarlanabilecek şekilde ve en az 20 kişiye bir duş düşecek şekilde düzenlenecek. Tuvaletler soyunma ve duş yerlerine yakın konumda, en az 20 kişiye bir tuvalet düşecek şekilde düzenlenecek. Tuvalet ve lavabolarda bol ve temiz su, sıvı sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve çöp kovası bulundurulacak.